Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Τιμητική διάκριση στον συμπατριώτη μας Νίκανδρο Μπούρα, Ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής στο King’s College London

 


Το Βραβείο Αργώ 2024, Επιστημών, απονεμήθηκε από την Α.Ε. την Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νίκανδρο Μπούρα, Ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής στο King’s College London

Τα βραβεία Αργώ απονέμονται σε εξέχοντες Έλληνες της Διασποράς για τα επιτεύγματα τους στις Επιστήμες, στα Γράμματα, στις Τέχνες, τον Αθλητισμό και στις αξίες των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι παντρεμένος με την παριανή Μαρία Μανωλά, το γένος Μαρινοπούλου και μετά την συνταξιοδότησή του ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Πάρο.

Ο Νίκανδρος Μπούρας υπήρξε πρωτεργάτης στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη Μ. Βρετανία, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα άσυλα με σκοπό να καθιερώσει εναλλακτικές μορφές θεραπείας για τους ψυχικά ασθενείς.

Η δουλειά του επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη με μαθηματικά μοντέλα των επιπτώσεων της νοσηλείας σε ψυχιατρεία στη συμπεριφορά των ασθενών, ενώ είχε ενεργό ρόλο στη δημιουργία του Πρώτου Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Μ. Βρετανία, που επηρέασε τη σχετική πολιτική των Βρετανών, αλλά και διεθνώς.

Το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και ακαδημαϊκό του έργο, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής και στην τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ποικίλων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ευρύτατο. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του οργανισμού Maudsley International, που σκοπό έχει να προάγει την παγκόσμια ψυχική υγεία, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του ως συντονιστή στο βιβλίο του Πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Όουεν, “Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία” , όπου αναλύεται πώς τα άτομα που αποκτούν πρόσβαση σε κάθε μορφής εξουσία μπορούν να γίνουν επιρρεπή στη «μέθη», γνωστή και ως «το σύνδρομο της ύβρεως». Στα πλαίσια αυτά, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Daedalus Trust, το οποίο ερευνά τη συμπεριφορά ατόμων σε ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διοικητών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στρατιωτικών, δικαστών, κ.ά.

Στο συγγραφικό του έργο, άξιο αναφοράς είναι το βιβλίο του «Έλληνες στο Λονδίνο», όπου καταγράφει τη δράση της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου από το 1974 έως το 2004, και τονίζει τη συμβολή της στην επιστήμη, την ιατρική και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: