Υπήρξε μια πόλη στην αρχαιότητα που ονομάζονταν Σύβαρη. Ήταν ελληνική, βρίσκονταν στη Νότια Ιταλία και έμεινε στην ιστορία για τον πλούτο και τις υπερβολές των κατοίκων της.
Οι Συβαρίτες είχαν ως μόνο σκοπό τους, την ευζωία και την φιληδονία και αρέσκονταν μόνο σε υλικές απολαύσεις.
Αυτός ήταν ο λόγος που η υπερβολική πολυτέλεια, η νωχέλεια εξ’ αιτίας της καλοπέρασης και η μαλθακότητα, καταγράφηκαν με τον όρο «Συβαριτισμός».
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι κάτοικοι της Σύβαρης απομάκρυναν τα κοκόρια από την πόλη τους, για να μην τους ξυπνούν το πρωί καθώς και κάθε ηχηρή επαγγελματική δραστηριότητα.
Τα στρώματα που κοιμόντουσαν ήταν τόσο απαλά, που ένας κάτοικος μια νύχτα δεν μπόρεσε να κοιμηθεί επειδή είχε διπλώσει ένα φύλλο τριαντάφυλλου που τον ακουμπούσε και τον ενοχλούσε. Και κάποιος άλλος κάτοικος αρρώστησε βλέποντας τους δούλους του να δουλεύουν.
Με τέτοια μυαλά που κουβαλούσαν γίνεται αντιληπτή και η ποιότητα αυτών που κυβερνούσαν την πόλη.
Στο τέλος μπλέχτηκαν και μεταξύ τους, γνώριμο χαρακτηριστικό της φυλής μας μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης του Κρότωνα να τους επιτεθούν και να καταστρέψουν την πόλη τους ολοσχερώς.
Αργότερα, όταν οι Αθηναίοι, λόγω της στρατηγικής και πλουτοπαραγωγικής αξίας που είχε η τοποθεσία, ίδρυσαν στην ίδια θέση την πόλη Θούριοι, δεν βρήκαν τίποτε όρθιο.
Τα γράφουμε αυτά για έναν και μόνο λόγο. Επειδή η νωχέλεια και η μαλθακότητα χαρακτηρίζει εν πολλοίς και τον τόπο μας και ιδιαίτερα την Παροικιά.
Ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που ενδιαφέρονται για τις κοινές υποθέσεις και αρκετοί εκείνοι που το έχουν ρίξει στην ευζωία και την καλοπέραση, χωρίς να νοιάζονται γι΄αυτό που θα προκύψει στο μέλλον.
Γίναμε ιδιώτες, με την αρχαία έννοια της λέξης, απαξιώνοντας την ιδιότητα του πολίτη και αφήσαμε το νησί μας να ταξιδεύει σε αγεωγράφητα νερά με αυτόματο πιλότο.
.Ο «Συβαριτισμός» μας όμως έχει μεγάλο κόστος και δυστυχώς θα το πληρώσει η νέα γενιά που θα μας διαδεχθεί, τα παιδιά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου