Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Η Αγιοκατάταξη του πατρός Φιλοθέου Ζερβάκου και η σιωπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 


 

Το 2015 το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας ήταν αφιερωμένο στην οσιακή μορφή του Γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου « με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 35ετίας από της κοιμήσεώς Του με την προσδοκία, ότι το 2015 θα είναι το έτος της επισήμου Αγιοκατατάξεώς του».

Στο προλογικό του σημείωμα μάλιστα ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Καλλίνικος μεταξύ άλλων έγραφε:

«Ευχόμενος προς όλους την ευλογία του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου  Ζερβάκου, εκφράζω την απόλυτη πεποίθησή μου, ότι πολύ σύντομα οι καμπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας θα σημάνουν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας  την ευφρόσυνη είδηση διακηρύξεως της Αγιότητός Του και την οριστική αναγραφή Του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας».

Είχε προηγηθεί στις 8 Μαΐου 2014 η υποβολή τεκμηριωμένου υπομνήματος προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος  από τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Καλλίνικο, το οποίο εν συνεχεία εστάλη με θετική εισήγηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έκτοτε πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια σιωπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ στο χρονικό αυτό διάστημα ανακηρύχθηκαν άγιοι πνευματικά του τέκνα, όπως ο Άγιος Πορφύριος, ο Άγιος Παϊσιος, ο Άγιος Ιάκωβος, ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο Άγιος Αμφιλόχιος κ.α.

Με αφορμή ανάρτηση ιερέα της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας  και την έκφραση παραπόνου για την καθυστέρηση της αγιοκατατάξεως του οσίου πατρός ημών Φιλοθέου, πιστοί της Πάρου, συνέταξαν επιστολή – υπόμνημα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και συλλέγουν υπογραφές από τον λαό του Θεού, για να υπενθυμίσουν το εκκρεμές αίτημα της επισήμου ανακηρύξεως  του Αγίου. Διότι για εμάς τους Παρίους και Αντιπαρίου, ο όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος είναι Άγιος, τιμάται από την Ι. Μητρόπολη  η Αγιότητά του και τα ιερά του λείψανα εκτίθενται στους ναούς για προσκύνηση.

Το υπόμνημα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη έχει ως ακολούθως:

Πάρος

Προς

τον Παναγιότατον Οικομενικόν Πατριάρχην

κ.κ. Βαρθολομαίον

Παναγιότατε,

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν υπόμνημα είμαστε κάτοικοι των νήσων Πάρου και Αντιπάρου, θερμοί στην ορθόδοξη πίστη μας και με μεγάλη χριστιανική αγάπη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Παναγιότητά σας.

Θα ήταν για όλους εμάς μεγάλη ευλογία, εάν αποφασίζατε να επισκεφθείτε το νησί της Πάρου και να ιερουργήσετε στον ιστορικό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, που αριθμεί 17 αιώνων ζωή και είναι έργο Αγίων και Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

Παναγιότατε,

Ο λόγος αυτής της επικοινωνίας έχει σχέση με την πάνδημη επιθυμία του θρησκευόμενου λαού των νησιών μας, να δοθεί λύση στο εκκρεμές αίτημα της αγιοκατάταξης του μακαριστού γέροντα πατρός Φιλοθέου Ζερβάκου, αίτημα που Σας έχει υποβληθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και έπειτα από εισήγηση του Μητροπολίτη μας κ.κ. Καλλινίκου το έτος 2015.

Εμείς οι Πάριοι και Αντιπάριοι, που γνωρίζουμε πολύ καλά την ένθεη βιωτή του, την πνευματική του προσφορά και τις θαυματουργικές του ενέργειες, τιμούμε ως Άγιο τον πατέρα Φιλόθεο Ζερβάκο, έχουμε αγιογραφήσει την εικόνα του και ασπαζόμαστε τα ιερά του λείψανα.

Όμως η τύποις και ουσία, αγιοκατάταξή  του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελεί την επισφράγιση της αγιότητάς του και γι΄αυτό θερμώς παρακαλούμε για την απόφασή Σας, που θα χαροποιήσει το λαό του Θεού.

Με τον πρέποντα σεβασμό

Οι υπογράφοντες κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου

Το ανωτέρω υπόμνημα χαρακτηρίστηκε από ιερέα της Πάρου σε ομιλία του, σε ιδιωτική Θεία Λειτουργία, ως «ταφόπλακα» της Αγιοκατάταξης, χωρίς να εξηγήσει και τους λόγους.

Μέρος του εκκλησιάσματος δεν συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό και την επομένη  υπέγραψε το υπόμνημα, ενώ  ένα άλλο μέρος σεβόμενο το ιερό ράσο, άρχισε να αμφιβάλει.

Πάντως γίνεται γνωστό, ότι το ανωτέρω υπόμνημα, είναι σε γνώση του Μητροπολίτου μας,  οι υπογραφές κάτωθεν του υπομνήματος συνεχίζονται και αυξάνονται , ο Ιερός Κλήρος της Πάρου δεν εμπλέκεται στην ενέργεια αυτή του Λαού του Θεού και θα διακοπεί αυτή η υπόμνηση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μόνο εάν το ζητήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: