Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Καταργούν τις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης

 


 Ή εμείς είμαστε λαός της πλάκας ή οι κυβερνώντες. Υπερβολή θα μου πείτε. Καμιά αντίρρηση. Όμως ως λαός αφήσαμε μια κυβέρνηση να μας κυβερνά χωρίς αντιπολίτευση.

Και σ΄αυτό δεν φταίμε βέβαια μόνο εμείς, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατάντησαν μικρά και ανήμπορα, αφού δεν μας ενέπνευσαν καμιά εμπιστοσύνη.

Και τώρα αρχίζουμε να λουζόμαστε λάθη, παραλείψεις και προχειρότητες.

Ένα μεγάλο και εγκληματικό λάθος είναι η κυβερνητική πρόθεση να πουλήσει το νερό σε ιδιώτες, δηλ. να το μεταβάλει σε κερδοσκοπικό αντικείμενο.

Η μπίζνα είναι μεγάλη και χρειάζεται καλά οργανωμένη και προσεκτική επικοινωνιακή πολιτική. Και σ΄αυτά η κυβέρνηση παίρνει άριστα.

Το πρώτο βήμα έγινε. Το Μάρτιο του 2023 η κυβέρνηση πέρασε νόμο και πλέον οι αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος ανήκουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το δεύτερο βήμα επιχειρείται τώρα με την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης  Αποχέτευσης  (ΔΕΥΑ)και την αντικατάστασή τους με υδροκέφαλα σχήματα.

Συγκεκριμένα οι 126 ΔΕΥΑ που λειτουργούν αρκετές από τα μέσα της δεκαετίες του ΄80, αντικαθίστανται με 15 νέους φορείς με άγνωστη τη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων.

Σχήματα γραφειοκρατικά, απόμακρα από τις τοπικές μας κοινωνίες, που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, ώστε να παραδοθεί η διαχείριση του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο νησί μας η ΔΕΥΑΠ είναι κατά γενική ομολογία  ένας επιτυχημένος δημοτικός φορέας.

Τα έργα που ήδη έχει εκτελέσει και εκτελεί είναι εκατομμυρίων ευρώ και παρά την ανομβρία των τελευταίων χρόνων, έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες νερού που χρειάζεται το νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εάν η έδρα του νέου φορέα θα είναι η  Ρόδος, όπως φημολογείται, γίνεται αντιληπτό αυτό που πρόκειται να συμβεί. Δηλαδή θα πούμε το νερό νεράκι.

Το πρόβλημα είναι άκρως σοβαρό και δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, αλλά με δυναμικές ενέργειες και με τη συμμετοχή του συνόλου του πληθυσμού του νησιού.

Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όχι αύριο, όταν θα έχουν διαμορφωθεί αρνητικοί συσχετισμοί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

Είναι και αυτό ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τη νέα Δημοτική Αρχή και μάλιστα με το «Καλημέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: