Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ο πολιτισμός μας μπάζει

 


Το σαπιοκάραβο με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, δεν είναι το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο.

Χιλιάδες είναι αυτοί που χάθηκαν σε ανάλογα ναυάγια και χιλιάδες είναι αυτοί που θα χαθούν αναζητώντας καλύτερη τύχη στον «πολιτισμένο» κόσμο, εκεί που περισσεύει η υποκρισία, η αναλγησία και η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Το μεταναστευτικό δεν είναι απλό πρόβλημα. Οι πόλεμοι, η φτώχεια, η ξηρασία, η υπανάπτυξη γενικότερα αποτελούν τις βασικές αιτίες ενός πολυεθνικού πληθυσμού που ξεπερνά τα  60 εκατομμύρια και που κρούει την πόρτα της Ευρώπης.

Οι χώρες προέλευσης δεν έχουν κανένα λόγο να εμποδίσουν αυτή τη φυγή. Και οι ευρωπαϊκές χώρες αδυνατούν συμφωνήσουν στη κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο πολιτισμός μας μπάζει και είναι αυτός που πνίγεται μέσα στα υποκριτικά δάκρυα των κυβερνώντων, που διασώζουν ελάχιστους, αφήνοντας τους πλέον αδύναμους, που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά να πνίγονται, κάποιες φορές κλειδωμένες και κλειδωμένα στα αμπάρια των σαπιοκάραβων, όπως συνέβη και στην τωρινή θαλάσσια τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: