Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ


ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΜΠΙΖΑΣ
ΕΠΑΡΧΟΣ  ΠΑΡΟΥ                                                                 Πάρος  14.10.2014

                                                        ΠΡΟΣ  : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Μάκη Βορίδη

ΘΕΜΑ :  ‘‘Προβλήματα Υγείας στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου’’

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο τομέας της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει ν’ απασχολούν ένα κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια οι διαχειριστές αυτού του ευαίσθητου τομέα έχουν κλειστά τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.

Στο Κ.Υ. Πάρου βιώνουμε την εγκατάλειψη της Κεντρικής Κυβέρνησης αφού υπάρχει υποστελέχωση κατά 50% σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του οργανισμού λειτουργίας.Όλο το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής.

Αξίζει να τονιστεί ότι
 από το τέλος του 2010 το Κ.Υ. Πάρου δεν έχει παιδίατρο, ενώ οι όποιες προκηρύξεις για επικουρικό παιδίατρο έχουν αποβεί άκαρπες.

Την προηγούμενη χρονιά τα παιδιά της Πάρου και της Αντιπάρου δεν εμβολιάστηκαν ενώ φέτος ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από κλιμάκιο ιατρών που έστειλε η 2η ΔΥΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου.  Ακόμη πριν λίγες μέρες οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών Μάρπησσας εξέτασαν περίπου 400 άτομα.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες όπως αντιλαμβάνεστε έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση στα καθημερινά υγειονομικά προβλήματα των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου και του Κ.Υ. Πάρου προσπαθούν να δώσουν λύσεις αλλά τα χέρια τους εκτιμώ ότι είναι δεμένα. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου στο οποίο υπάγεται διοικητικά το Κ.Υ. Πάρου συχνά μετακινεί αγροτικούς ιατρούς από το Κ.Υ. Πάρου και από τα πολυδύναμα κατ’ ευφημισμόν ιατρεία της Νάουσας και της Μάρπησσας σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στην Αντίπαρο που υπηρετούν δύο γενικοί ιατροί,  το φετινό καλοκαίρι μετακινήθηκε για ένα μήνα ο ένας από του δύο ιατρούς. Πρόσφατα αποφασίστηκε από την 2η ΔΥΠΕ Νήσων & Αιγαίου η μετακίνηση τριών αγροτικών ιατρών από το Κ.Υ. Πάρου σε άλλα νησιά , με πολλαπλές  και αναμενόμενες αντιδράσεις από την κοινωνία.

Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν λύνεται με τις μετακινήσεις από νησί σε νησί διότι με αυτό τον τρόπο απλά ανακυκλώνεται το πρόβλημα και δεν δίνεται καμία λύση.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της Πάρου και Αντιπάρου από το 2011 έχουν κινητοποιηθεί για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, έχουν εκδώσει ψηφίσματα, πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας  και πορεία προς την Βουλή, συμμετείχαν σε δημοψήφισμα για την υγεία  και  τέλος έστειλαν αντιπροσωπεία  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να εκθέσουν τα αιτήματα τους. Δυστυχώς τα αποτελέσματα όλων αυτών των κινήσεων ήταν πενιχρά.

Κε  Υπουργέ,

Στα νησιά μας λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας , σοβαρά επείγοντα περιστατικά υγείας αντιμετωπίζονται σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών ή εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του περιστατικού. Και αυτό συμβαίνει συχνά με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές.

Η αδιαφορία που διαχρονικά έχει επιδείξει το Υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα για τα νησιά μας είναι εγκληματική αφού χάνονται ανθρώπινες ζωές οι οποίες θα είχαν διασωθεί, εάν ο σεβασμός προς την ανθρώπινη ζωή αποτελούσε στην πράξη την βασική πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου σας.

Έχετε υποχρέωση να καλύψετε άμεσα τις κενές θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Κ.Υ. Πάρου  με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Στην σημερινή περίοδο φτώχιας και κοινωνικής ασφάλειας οι νησιώτες απαιτούν την θωράκιση τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με δωρεάν αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.
Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ενημέρωση.

Με εκτίμηση
Ο  Έπαρχος  Πάρου

Κώστας  Ν.  Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: