Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σύσσωμος στους δρόμους ο λαός της Αιγύπτου

01/02/2011 - 10:14
Χιλιάδες κόσμου συρρέει για μία ακόμα μέρα στο κέντρο του Καΐρου για να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη γιγάντια... 
   διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Αιγύπτιου προέδρου και κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον επί τριακονταετίας πρόεδρο απαγχονισμένο.
Η δέσμευση που ανέλαβε χθες ο στρατός να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών έχει ενθαρρύνει τους Αιγύπτιους. «Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν» και «Δεν σε θέλουμε, δεν σε θέλουμε», είναι τα συνθήματα που φωνάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όπως μεταδίδει το BBC η ατμόσφαιρα στο Κάιρο είναι πανηγυρική.
«Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει»
«Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία ως τον Παρασκευή», δήλωσε σήμερα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
«Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ, θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.
«Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε  “Ημέρα της αναχώρησης”», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησε στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσει συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.
«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο Μπελτάγκι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δρα κάτω από μια οργάνωση-ομπρέλα, την Εθνική Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Αιτημάτων του Λαού, στην οποία μετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών.
Εν τω μεταξύ δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ, που είναι επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς.
Το βράδυ της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι επιφορτίσθηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ να αρχίσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση «για θέματα που συνδέονται με τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ-ελ-Αντλι, υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, την απομάκρυνση του οποίου ζητούσαν οι διαδηλωτές, αντικαταστάθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, τον Μαχμούντ Ουάγκντι.
Πάντως η εκτός νόμους οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» απέρριψαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καλώντας «σε μαζικές διαδηλώσεις παντού στην Αίγυπτο, ώστε ολόκληρο το καθεστώς, πρόεδρος, κόμμα, υπουργοί και κοινοβούλιο, να εγκαταλείψουν την εξουσία».
Το κίνημα διαμαρτυρίας απηύθυνε ακόμα έκκληση για επ΄ αόριστον απεργία διαρκείας και για πορείες ενός εκατομμυρίου ατόμων σήμερα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.
Η πρόσκληση κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, αφού οι υπηρεσίες του διαδικτύου παραμένουν μπλοκαρισμένες, ενώ οι υπηρεσίες μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας υπολειτουργούν.
Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Renesys, χθες διέκοψε τις υπηρεσίες του και ο τελευταίος πάροχος υπηρεσιών ίντερνετ στην Αίγυπτο, η Noor, αποκόπτοντας τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους «σε αυτή η δύσκολη περίοδο να παραμείνουν σε σύνδεση» η Google ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Twitter για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων στο Twitter μέσω τηλεφώνου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη σύνδεσης στο  διαδίκτυο.
Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα μεγάλες πορείες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Φρανκ Ουίσνερ βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές «ελεύθερες και δίκαιες» και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία «ειρηνική μετάβαση».
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που «ένα οργανωμένο ισλαμικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους» στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το «χάος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: