Εδώ και χρόνια συζητάμε για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η μόνη αξιόλογη προσπάθεια που έγινε, χωρίς όμως να έχει συνέχεια, ήταν η οργάνωση διεθνούς συνεδρίου, με τον τίτλο «Παρία λίθος», από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, τον Οκτώβριο του 1997, με τη υποστήριξη κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και του πολιτιστικού του φορέα, του «Αρχίλοχου.
Στο συνέδριο εκείνο πήραν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι κατέθεσαν τις επιστημονικές τους γνώσεις, που ευτυχώς είναι καταγεγραμμένες σε ένα σπουδαίο τόμο πρακτικών που χρηματοδοτήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου.
Αυτός ο χώρος εξόρυξης του μοναδικού σε ποιότητα και διαφάνεια, σε όλον τον κόσμο, λευκού μαρμάρου, του πλέον κατάλληλου για την τέχνη της γλυπτικής κατά την αρχαιότητα, θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς και να καταστήσει το νησί μας τόπο ποιοτικού τουρισμού, σε μέγεθος που θα είχε εντυπωσιάσει όλους μας.
Ατυχώς η θλιβερή και μίζερη ελληνική πολιτική πραγματικότητα βρήκε σύμμαχο την δική μας, χωρίς όρια, αδιαφορία με το γνωστό αποτέλεσμα: να μην έχει γίνει τίποτε, γι΄αυτήν την αστείρευτη πηγή πλουτισμού για το νησί μας.
Τώρα, που η «χρυσή» κότα του τουρισμού γεννάει όλο και λιγότερα αυγά, καιρός είναι να ασχοληθούμε με το μεγάλο αυτό θέμα, αφού κατά την αρχαία ρήση «πενία τέχνας κατεργάζεται».
Τι προτείνουμε:
- Να προκηρυχθεί μελέτη αξιοποίησης και ανάδειξής τους και τμηματική υλοποίησής της, ανάλογα με τα οικονομικά που κάθε φορά θα διαθέτει ο Δήμος.
- Με βάση τη μελέτη αυτή, ο Δήμος να προχωρήσει στην αγορά ή την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που θα απαιτηθούν για την εκτέλεση των προβλεπόμενων έργων
- Αν η μελέτη αυτή δεν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, που θα ήταν ότι το καλύτερο, τότε να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο και σε περίπτωση που τα οικονομικά του δεν αντέχουν, να συνάψει δάνειο, αφού ο Δήμος μας έχει μεγάλη δανειοληπτική δυνατότητα.
- Μέχρι να γίνουν αυτά, σε συνεργασία με την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, να διαμορφώσει την κάθοδο προς το λατομείο των Νυμφών και να καταστήσει επισκέψιμο ένα τμήμα της αρχαίας στοάς, ηλεκτροφωτίζοντάς την.
- Η επίσκεψη να έχει εισιτήριο, όπως συμβαίνει με τους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους .
- Πλησίον της αρχαίας στοάς να λειτουργήσει κυλικείο, με τα έσοδα του οποίου να καλύπτονται οι δαπάνες φύλαξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.
Υ.Γ. Η διεύθυνση της ΚΑ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων είναι η ακόλουθη:
Προϊστάμενος: Μαρθάρη ΜαρίαEmail: mmarthari@culture.gr
Επαμεινώνδα 10, 105 55 Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 -3250148, 3310966, 251096
+30 22860 -81366, 81939
Φαξ: +30 210 3215897
Email: kaepka@culture.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου