Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Κλυδωνίζεται το πολιτικό σύστημα της Πορτογαλίας

Η αντιπολίτευση ζητά παράταση της δανειακής σύμβασης

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ζήτησε σήμερα την παράταση κατά ένα έτος της δανειακής συνθήκης, ύψους 78 δισ. ευρώ, που έχει συνάψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ με ρήτρα την εφαρμογή ενός αυστηρού σχεδίου λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Θέλω ένα χρόνο περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιου Ζοζέ Σεγκούρου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει ούτε περισσότερα χρήματα, ούτε περισσότερο χρόνο» διατράνωσε ο πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κοέλιου, προσθέτοντας «η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί και αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή από οκταμήνου».

Ο Σεγκούρου αντέτεινε πως αφότου εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση, οι οικονομικές συνθήκες τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν μεταβληθεί.

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2012 είναι σήμερα εντελώς διαφορετική από εκείνες που υπήρχαν τον Μάιο του 2011, όταν διαπραγματευθήκαμε το σχέδιο δανεισμού», τόνισε.

Τα μέτρα λιτότητας, που ακολούθησαν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης για το διάστημα 2011-13, ήδη έχουν αρχίσει να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορτογαλική οικονομία, ιδίως στον τομέα της ανεργίας, της οποίας το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 14%, ενώ για το τρέχον έτος οι επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη κάνουν λόγο για μία κάμψη τουλάχιστον 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: