Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κερδοσκοπία εναντίον της Ελλάδας

 
Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο έντονα αντικείμενο κερδοσκοπίας, όσο καθυστερούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διάσωση της χώρας.

Ενώ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες ξεφορτώνονται όλο και περισσότερα ελληνικά ομόλογα, τα hedge funds προμηθεύονται τα ίδια ακριβώς ομόλογα και την ίδια στιγμή επενδύουν όλο και μεγαλύτερα ποσά σε ασφάλιστρα κινδύνου. Με λίγα λόγια: στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Γνωρίζουν ότι τα ασφάλιστρα αυτά δεν θα πληρωθούν σε περίπτωση που το κούρεμα του ελληνικού χρέους θεωρείται ότι γίνεται σε εθελοντική βάση, λέει ο Χένρικ Λόντε, αναλυτής ομολόγων της γερμανικής τράπεζας DZ Bank:

«Σε αυτήν την περίπτωση απλώς εξανεμίζονται. Γι αυτό οι επενδυτές έχουν κάθε συμφέρον να επιδιώξουν μία μη εθελοντική χρεοκοπία και στάση πληρωμών» δηλώνει ο Γερμανός αναλυτής.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν κάθε συμφέρον να μην συμμετάσχουν στο επιδιωκόμενο κούρεμα σε εθελοντική βάση. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος της απομείωσης χρέους κατά εκατό δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να συνεισφέρει σε αυτή το 90% των πιστωτών. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση «Χάντελσμπλατ» κύκλοι που πρόσκεινται στις κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι δεν θα βρεθεί ικανός αριθμός ομολογιούχων που θα δεχθούν να παραιτηθούν από το 70% των αξιώσεών τους προς την Ελλάδα.

Επιφυλάξεις για τους οίκους αξιολόγησης

Η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να αποφασίσει κούρεμα δια νόμου.

Σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να υποχρεώσει όλους τους ιδιώτες επενδυτές σε κούρεμα δια νόμου. Γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα; Πρώτον γιατί οι ξένοι πιστωτές δεν θέλουν να προκαλέσουν την εντύπωση ότι το κούρεμα δεν συμφωνείται σε εθελοντική βάση και επομένως πυροδοτεί τα ασφάλιστρα κινδύνου. Και δεύτερον γιατί όλοι φοβούνται την απρόβλεπτη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, λέει ο Γιούργκεν Μάττες από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία.

«Αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής από τους οίκους αξιολόγησης για την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους είναι ότι θα έθεταν την Ελλάδα προσωρινά σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, δηλαδή στην κατηγορία D. Αυτό όμως θα άλλαζε γρήγορα, από τη στιγμή που οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιώνονταν λόγω μειωμένου χρέους».
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να δέχεται ομόλογα των ελληνικών τραπεζών. Σε περίπτωση μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης η Ελλάδα θα διατηρούσε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το «καθεστώς χρεοκοπίας» και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα.

Ανησυχία για ντόμινο στις αγορές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίστηκε μέσω της ανταλλαγής ομολόγων.

Ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας είναι το ενδεχόμενο «ντόμινο» στις αγορές σε περίπτωση αναγκαστικής χρεοκοπίας. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια των αγορών. Το σχόλιο του τραπεζίτη Χένρικ Λόντε:

«Μία ασφαλιστική εταιρία μπορεί να κατέχει μεγάλη ποσότητα CDS και να μην το γνωρίζουμε καν. Από την άλλη πλευρά η αποπληρωμή των CDS είναι η πιο καθαρή λύση με όρους αγοράς. Γιατί διασφαλίζει όσους είχαν προνοήσει να διασφαλιστούν»..

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί και αυτή να διασφαλιστεί με τον τρόπο της, έχοντας ολοκληρώσει την ανταλλαγή παλαιότερων ελληνικών ομολόγων στην ονομαστική αξία των παλαιών και όχι στην τιμή κτήσης. Πολλοί πιστεύουν ότι το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για τη Φραγκφούρτη, ώστε να μην δώσει την εντύπωση πως χρηματοδοτεί εμμέσως κρατικό χρέος. Ίσως όμως να είναι και μία ένδειξη ότι στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πιστεύει στην επιτυχία της «προσωρινής χρεοκοπίας».

Zhang Danhong / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: