28η Φεβρουαρίου: Ημέρα ιστορικών αλλαγών στα εργασιακά δικαιώματα
Με πράξη υπουργικού συμβουλίου και όχι μέσω ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής ελήφθη η ανωτέρω απόφαση που σημαίνει αλλαγές προς το χειρότερο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 13.30, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 15.00, και όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η ισχύς του νόμου να είναι αναδρομική από τις 14/02 και πλέον ο μισθός θα προσδιορίζεται με βάση τη μείωση του κατώτατου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, το νέο καθεστώς προβλέπει τις περικοπές στους κλαδικούς μισθούς με διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού για την υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, γεγονός για το οποίο επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι ήταν αναμενόμενο και ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία της οικονομίας σε αυτή τη συγκυρία.
Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες για τη χρηματοδότηση της χώρας μας, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε στα μέλη της κυβέρνησης την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε όλους τους τομείς και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα πρέπει δίπλα σε κάθε ημερομηνία να υπάρχει υπουργική απόφαση. Μέχρι τέλους της εβδομάδας αναμένονται οι εγκύκλιοι για τη μετενέργεια, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.
Αποφασίστηκε, επίσης, ύστερα από ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, να προχωρήσει το θέμα με τα γενόσημα φάρμακα, εγκρίθηκε ο νέος ΓΟΚ και έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα θα είναι ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας καθώς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας. Πάντως, δεδομένη θεωρείται η μείωση του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον για τους εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι θα χάσουν περίπου 100 ευρώ τον μήνα.
Με βάση τη νομοθεσία στη χώρα μας, το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Επομένως, μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% το επίδομα θα πέσει από τα 461,5 ευρώ, στα 359,97 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου