Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Σήμα κινδύνου για οικονομικό ντόμινο

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε κατά μίας διάδοσης της κρίσης του ευρώ στο Βέλγιο και την Ιταλία, σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα του Σάββατου. "Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία", δήλωσε στην εφημερίδα, «Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία "αναξιόχρεη", κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα».
"Παίζουμε με τη φωτιά", είπε.


Και αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξή του σήμερα στη βελγική εφημερίδα "La Libre Belgique", προτείνει "η Ελλάδα να επωφεληθεί από μία πρόσθετη οικονομική στήριξη της ΕΕ" --επιπλέον της δανειοδότησης της ΕΕ προς τη χώρα μας.

"Δεν κατανοώ--αναμφίβολα, είμαι αγαθός--αυτήν την ευρωπαϊκή δυστροπία, σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στην Ελλάδα --στα πεδία εφαρμογής της περιφερειακής μας πολιτικής, ή της πολιτικής μας υπέρ της Συνοχής-- συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι, είναι υποχρεωτική η συγχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους μέλους των σχετικών προγραμμάτων"(σ.σ.: μια συγχρηματοδότηση στην αναλογία του ημίσεος του συνολικού ποσού) , τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

"Η Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένας πατέρας, που δέρνει το παιδί του, κατά τη διευθέτηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, θα ήθελα λοιπόν, ως ΕΕ, να αρθρώσουμε επίσης έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Ελληνες την ελπίδα", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ με τη συνέντευξή του αυτή καθιστά απολύτως σαφές ότι, η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, απ την Ελλάδα, των προγραμμάτων της ΕΕ για τη Συνοχή και την Περιφέρεια "θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να ανασταλεί όσον αφορά την Ελλάδα".

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ εκφράζει, τέλος, και την "ανησυχία" του μπροστά στην ογκούμενη εχθρότητα για την ΕΕ πληθυσμών της Ευρώπης, που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας.

"Αν οι σημερινοί νέοι καταστούν οι ευρωσκεπτικιστές του Αύριο, τότε θα έχουν συνταυτιστεί με την προηγούμενη απ αυτούς γενεά", δήλωσε σχετικώς ο κ. Γιούνκερ στο σημερινό φύλλο της "La Libre Belgique".
Υπό επιτήρηση, για πιθανή υποβάθμιση, έβαλε η Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την πιθανότητα αύξησης του κόστους δανεισμού και το ρίσκο που ενέχει η εφαρμογή της «απαραίτητης πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ανησυχητική άνοδο σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας. Έφθασε στο  63,6% του ΑΕΠ στα τέλη Μαρτίου, από  55% που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Το Bloomberg μεταδίδει ότι ξένοι επενδυτές εκφράζουν ολοένα και πιο έντονες ανησυχίες για «κρυμμένα χρέη».
Μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εσωτερικές αγορές.
“Ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών εξάλλου να συμμετάσχουν σε ένα πακέτο βοήθειας θα μετρούσε ως αναδιάρθρωση και δεν συζητείται καν” δήλωσε ο κύριος Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: