Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο Βενιζέλος αδειάζει τον προκάτοχό του: «Δεν κλείδωσε τίποτα»

 


Κλυδωνίζεται εκ νέου η ισορροπία στο κυβερνητικό στρατόπεδο -που φάνηκε να αποκαθίσταται μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή.
«Πήγα στο Eurogroup και τους βρήκα έξω φρενών. Αυτά προσπαθώ τώρα να συμμαζέψω. Δεν έχει κλειδώσει τίποτα με την τρόικα», παραδέχτηκε, αδειάζοντας τον προκάτοχό του, ο υπουργός Οικονομικών κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου, που μεσολάβησε των επαφών του με τους τροϊκανούς.
Ολα στον αέρα
Το στίγμα τού «όλα στον αέρα», που επικύρωσαν στους δημοσιογράφους τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, σκοτείνιασαν την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η πολύωρη συνεδρίαση, με τα συμμετέχοντα στον ΚΤΕ στελέχη να συντονίζουν τα πυρά τους κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, ενδεικτικές της κρισιμότητας των ωρών, πυροδότησαν τη δυσαρέσκεια της πλειονότητας των μελών του ΚΤΕ.
Και καθώς επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες πως οι διορθωτικές κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί, στη βάση των οποίων αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα 3,8 δισ. ευρώ, τελούν εν κενώ, τροφοδότησαν νέες αιτιάσεις με αιχμή το «αξιόπιστο» των κυβερνητικών σχεδιασμών.
«Εκκρεμεί το 1,2 δισ.»
Παρ' ότι ο ίδιος διευκρίνισε πως από τα 3,8 δισ. εκκρεμεί το 1,2 δισ., επιχείρησε να προλάβει τη διεύρυνση των αντιδράσεων, προκειμένου να μη διογκωθούν σε «απειλητικές» εκδηλώσεις για την ψήφιση των νόμων εντός χρονοδιαγράμματος:
- Με την ανακοίνωση πως τα κείμενα των προς ψήφιση νομοθετημάτων θα τεθούν ως «πλαίσιο», με τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και τις υποθέσεις να εισέρχονται ξεχωριστά για συζήτηση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ διαφωνούν σθεναρά η Χρύσα Αράπογλου και ο Αλ. Αθανασιάδης.
- Με τη δήλωση ανταπόκρισης στο αίτημα της Βάσως Παπανδρέου να μην υπογράφει εφ' εξής μόνος του, όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τις δανειακές συμβάσεις.
Οι πρώτες αντιδράσεις, ωστόσο, στις δυσοίωνες εξηγήσεις του υπουργού, εμφανίστηκαν σκληρές στο τραπέζι του ΚΤΕ: «Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρουμε πού πάμε», επέμεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βάσω Παπανδρέου. Ο Ανδρ. Μακρυπίδης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως παραιτήθηκε από τη θέση του εισηγητή του ΜΠΔΣ στη συζήτησή του από την αρμόδια επιτροπή, χαρακτήρισε «ταφόπετρα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης» ενδεχόμενη δεύτερη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς της στόχους.
«Εάν δεν έχουμε τα έσοδα των 6,5 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά μέτρα μέχρι το 2012, τότε θα χρειαστεί να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα. Αυτό θα είναι η ταφόπετρα της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας μας», είπε.
«Πώς να υπάρξει αξιοπιστία όταν ο πρώην υπουργός μάς έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί συμφωνία με την τρόικα, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα;», συμπλήρωσε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
«Το Μνημόνιο 2 θα έχει την τύχη του Μνημονίου 1», σχολίασε κατηγορηματικά η Τόνια Αντωνίου. «Κατανοώ τη δύσκολη θέση σας», απευθύνθηκε η Χρύσα Αράπογλου στον Ευάγγ. Βενιζέλο, «αλλά και η δική μου ψήφος έχει βαρύτητα». Η Σοφία Γιαννακά διαπίστωσε: «Δεν μειώσαμε τη φοροδιαφυγή, δεν μειώσαμε τους τεράστιους μισθούς στις ΔΕΚΟ. Ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσει».
«Οχι λευκή επιταγή»
«Μιλάμε για νέους φόρους, πότε θα μειώσετε τη σπατάλη του Δημοσίου;», ρώτησε ο Μ. Ανδρουλάκης. «Εκτός από τους αριθμούς, υπάρχουν και άνθρωποι», παρενέβη η Μιλένα Αποστολάκη. «Μη μου λέτε εμένα για ανθρώπους, εσείς τους διορίσατε», έκλεισε τον διάλογο ο πρώτος.
Ο Ν. Σαλαγιάννης, που παρείχε στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αντιτίθεται στη «λευκή επιταγή», όπως και ο Π. Κουρουμπλής, υποστήριξε πως η κυβέρνηση «πρέπει να πει την αλήθεια στον κόσμο», παρομοίασε δε με «πολιτική ανηθικότητα» την αναποτελεσματικότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Δ. Λιντζέρης σχολίασε πως ο Ευάγγ. Βενιζέλος «καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης στο αδιέξοδο». Ο Χρ. Μαγκούφης υποστήριξε την έκτακτη εισφορά του 5% για τα πολιτικά πρόσωπα και τους υψηλούς εισοδηματίες και ζήτησε παράλληλα τον απόλυτο συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: