Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αγκαλιάστηκε από πολλούς δήμους της χώρας και από το δικό μας, λόγω της μεγάλης κοινωνικής του προσφοράς σε ανήμπορους συνανθρώπους μας.
Τι προβλέπει αναλυτικά:
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των επωφελούμενων και τέλος να προωθήσει την απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.
Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής;
Οικονομικά: δίνεται προτεραιότητα στο χαμηλότερο εισόδημα που είναι ως 5000.
Οικογενειακή κατάσταση: δίνεται προτεραιότητα σε όσους ζουν μόνοι.
Κατάσταση υγείας: δίνεται προτεραιότητα σε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Τι υπηρεσίες προσφέρονται;
• Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη
• Ιατρική φροντίδα με επισκέψεις στο σπίτι
• Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία
• Οικογενειακή – Οικιακή Φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
• Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών
• Συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες
Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες όπως:
- Κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη, ερχόμενοι σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.
- Νοσηλευτές/τριες που προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες αφορούν σε κατ' οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους.
- Οικιακοί βοηθοί που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών, ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται στο ξεκίνημά του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για μία τριετία. Για να υπάρξει όμως αυτή η χρηματοδότηση, ο φορέας υλοποίησης πρέπει να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Το ΚΑΠΗ π.χ. ή ο ΔΟΝΑ που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου μας (στα μέσα της δημοτικής περιόδου 1998-2002) ήταν και αυτός: να έχει ο Δήμος την δυνατότητα πρόσβασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων να μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική.
Έτσι με φορέα υλοποίησης τη δημοτική επιχείρηση, ιδρύθηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο παιδικοί σταθμοί, ένας στο Δημοτικό διαμέρισμα Αρχιλόχου και ένας στην έδρα του Δήμου στην Παροικιά.
Έτσι με φορέα υλοποίησης τη δημοτική επιχείρηση, ιδρύθηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο παιδικοί σταθμοί, ένας στο Δημοτικό διαμέρισμα Αρχιλόχου και ένας στην έδρα του Δήμου στην Παροικιά.
Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε με μία νοσηλεύτρια και μία καθαρίστρια με προοπτική τη καλύτερη δυνατή οργάνωση, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των σκοπών για τους οποίους δημιουργήθηκε.
Εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά στη Μαρία Μπελδέκου, αδελφή του γιατρού Ανδρέα Μπελδέκου, η οποία, όταν κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέα στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, ενήργησε και παραλάβαμε, μέσω της τότε αντιδημάρχου Μαρίας Τσαντάνη, ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για τις ανάγκες του προγράμματος..
Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης είναι ένα σπουδαίο εργαλείο του Δήμου για πολλά, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και για τους σκοπούς για τους οποίους συστήθηκε.
Ελπίζουμε να μην πέσει θύμα του “Καλλικράτη” και να καταργηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου