Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Τελικά έχουμε καταλάβει, ότι όλα έχουν ένα όριο;

 


Ο covid-19  μου τη φύλαγε. Με ξετίναξε στην κυριολεξία. Πορεύομε με αντιικά φάρμακα και βλέπουμε.

Έτσι δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα συμβαίνοντα στην Κίνηση Πολιτών και τις αντιθέσεις που προέκυψαν σχετικά με ένα κείμενο που ψηφίστηκε 2 φορές σε διαφορετικές συνεδριάσεις και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά.

Το κείμενο - ψήφισμα έχει αναρτηθεί στη σελίδα της Κίνησης Πολιτών Πάρου και όποιος επιθυμεί να πληροφορηθεί το περιεχόμενό του και να το σχολιάσει ή να το υπογράψει, μπορεί άνετα να το πράξει εκεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αναστάτωση που προκάλεσε ένα ψήφισμα, που ούτε ισχύ νόμου έχει, ούτε πρόκειται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Δήμο ή την κυβέρνηση, παρά μόνο εάν το υπογράψει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων  του νησιού, που το βλέπω χλωμό.

Προφανώς κάποιοι από εμάς ανησυχούν και φοβούνται, ότι δεν θα μπορούν να χτίσουν στο μέλλον και κάποιοι άλλοι ότι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τη γη που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Και βέβαια υπάρχει και το πλήθος των επαγγελμάτων που ασχολείται με την οικοδομή που ανησυχεί και αυτό.

Τελικά έχουμε καταλάβει, ότι όλα έχουν ένα όριο;

Τα αποθέματα νερού τα εξαντλούμε επικίνδυνα, τα σκουπίδια δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, γεμίσαμε το νησί μπετόν και εάν βρέξει, το νερό αντί να το ρουφήξει η γη, θα πηγαίνει κατευθείαν στη θάλασσα και όσες υποδομές και εάν φτιαχτούν δεν θα είναι αρκετές με την ταχύτητα που χτίζεται το νησί.

Το ψήφισμα είτε διαφωνούμε με το περιεχόμενό του, είτε όχι ή με μέρος αυτού, έθεσε επί τάπητος το τεράστιο πρόβλημα της υπερδόμησης.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Κυκλοφορεί ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της υπερδόμησης με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Πάρου.

 


Ένα ψήφισμα που αφορά το μέλλον της Πάρου εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κίνησης Πολιτών Πάρου και ήδη διακινείται για τη συλλογή υπογραφών.

Αφορά την υπερδόμηση στο νησί μας και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της καταστροφής που συντελείται.

Η ανταπόκριση που θα έχει το ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στο Δήμο Πάρου, στους βουλευτές του νομού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δείξει κατά πόσον μπορούμε να κάνουμε την υπέρβασή μας και να συνταχτούμε με όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που βγήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν την Πάρο, που η φρενίτιδα της οικοδομικής δραστηριότητας καταστρέφει τη φυσική της ομορφιά και μαζί τον υδροφόρο ορίζοντα που σταδιακά και λόγω της υπερκατανάλωσης αντικαθίσταται με τις αφαλατώσεις.

Η τύχη του ψηφίσματος μου είναι άγνωστη. Όποια όμως και αν είναι, κανένας πλέον δεν θα έχει το άλλοθι, ότι δεν είδε, δεν άκουσε και δεν διάβασε.

Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική για τις Κυκλάδες, παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Αντί να τις εντάξει σε πρόγραμμα προστασίας, αφήνει ελεύθερα μεγάλα και μικρά συμφέροντα να αλλοιώνουν το μοναδικό σε φυσική ομορφιά κυκλαδίτικο τοπίο με την ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού.

Εμείς ως τοπική κοινωνία θα αντιδράσουμε ή θα παραμείνουμε απαθείς;

Το ψήφισμα είναι μια μορφή διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν, που υπονομεύουν το μέλλον της Πάρου.  Όσο περισσότερες υπογραφές συγκεντρώσει το ψήφισμα τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή της διαμαρτυρίας μας.

Εκτός από την Πάρο των προβλημάτων, υπάρχει και η Πάρος του πολιτισμού.

 


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Πάρτε μέτρα τώρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του νερού.

 


Η πρώτη δυνατή καμπάνα χτύπησε και αφορά το νερό.

Ένα νησί με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, με μεγάλες υπόγειες φυσικές δεξαμενές, τελικά  κατέφυγε στη λύση των αφαλατώσεων που και αυτές δεν θα επαρκέσουν με τον φρενήρη ρυθμό που σπαταλάμε την πηγή της ζωής, το νερό.

Έχετε αναρωτηθεί το έτοιμο μπετόν πόσο νερό ξοδεύει, όταν έχει γεμίσει με μπετά όλο το νησί;

Έχετε αναρωτηθεί οι πισίνες πόσο νερό καταναλώνουν από δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις;

Έχετε αναρωτηθεί οι βίλλες των νεόπλουτων, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, τι σπατάλη νερού κάνουν;

Έχετε αναρωτηθεί εμείς οι ίδιοι πόσο νερό σπαταλάμε;

Πάρτε μέτρα, πριν γίνει η ζημιά!

Γιατί τουρισμός χωρίς νερό είναι σκέτη καταστροφή.

Και για να μην θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε ιδού κάποια στοιχεία.

Μέχρι και το Μάιο, σε σύγκριση με πέρυσι έχουμε αύξηση της κατανάλωσης πάνω από 25%.

1.200.000 κυβικά και πάνω είχαμε καταναλώσει το πρώτο 5μηνο του φετινού έτους, ενώ το αντίστοιχο του ‘23 είχαμε καταναλώσει περίπου 900.000 κυβικά.

Και τους μήνες που έρχονται και μάλιστα με την πρόβλεψη ότι θα είναι μήνες με καύσωνες αντιλαμβάνεται ο καθένα μας το ύψος των καταναλώσεων.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, το κράτος των Αθηνών, περικόπτει από έργο συνεχιζόμενο που αφορά αφαλάτωση, χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης, ποσόν περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΠ να μην έχει τα χρήματα να το συνεχίσει, ο ανάδοχος του έργου να παραμένει απλήρωτος και η μόνη λύση που θα υπάρξει είναι να έχουμε αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης.

Αν κάνουμε κάπου λάθος να βγουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι να μας διαψεύσουν. Αν όμως έτσι ή περίπου έτσι έχουν τα πράγματα, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε, αρχής γενομένης από τον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας. Και μέχρι να υπάρξει περιορισμός, που αυτό θα το αποφασίσει το κράτος των Αθηνών, για το φετινό καλοκαίρι η ΔΕΥΑΠ πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά  και πρέπει να έχουμε νερό για το πλήθος που αναμένεται να επισκεφθεί το νησί μας.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Παντού ηλεκτρικά ποδήλατα

 


Ηλεκτρικά ποδήλατα και στην οδό Εκατονταπυλιανής και στο βάθος δεξιά οι «γουρούνες».

Ευχαριστούμε τη φίλη για τη φωτογραφία που μας έστειλε.

Χρήσιμο είναι να σταλεί και στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Το είδαμε και αυτό!!!


 

Κάποιος άγνωστος σε μας τοποθέτησε ηλεκτρικά ποδήλατα σε κοινόχρηστους χώρους της Παροικιάς, χωρίς να του έχει δοθεί η σχετική άδεια από τον Δήμο.

Πριν μας πάρουν είδηση και άλλοι, η Δημοτική Αρχή καλά θα κάνει να τα απομακρύνει αμέσως.

Ένα φορτηγό χρειάζεται για να μεταφερθούν στις αποθήκες του Δήμου.



Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Για τις αυριανές ευρωεκλογές

 


Τελικά έχουμε καταλάβει το λόγο που θα πάμε να ψηφίσουμε αύριο;

Θα μου επιτραπεί να αμφιβάλω.

Ακούστηκαν προεκλογικά τόσα πολλά και άσχετα με τις εκλογές αυτές, που τελικά το μόνο που κατάφεραν τα κόμματα ήταν να προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στην υπάρχουσα.

Τελικά ψηφίζουμε για την περιουσιακή κατάσταση των δύο πολιτικών αρχηγών Μητσοτάκη και Κασσελάκη;

Ψηφίζουμε για να ρίξουμε στην κάλπη ψηφοδέλτια διαμαρτυρίας;

Ψηφίζουμε για να ενισχύσουμε τον Κασσελάκη ή τον Ανδρουλάκη, στον αγώνα που κάνουν για την επικράτηση του ενός ή του άλλου στο χώρο του άδειου πουκάμισου της κεντροαριστεράς;

Ψηφίζουμε για να έχουμε σταθερή κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως για 3 χρόνια είναι σταθερή με τους 158 που διαθέτει στη Βουλή;

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση , που βρίσκεται στο μαύρο της χάλι, ειπώθηκε κάτι που θα την καταστήσει πιο ελκυστική στο εκλογικό σώμα;

Έγινε κάποια ενημέρωση για τα θετικά ή τα αρνητικά μιας Ένωσης που στερείται ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και παραμένει αδιάφορη στα κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα των λαών που την συγκροτούν.

Κουβέντα!!!

Κατά συνέπεια ας μην παρεξηγήσουμε έναν κόσμο που θα προτιμήσει τις παραλίες αντί της κάλπης. Είναι πολύ πιο θελκτικές από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

« Αυτή την Κυριακή είναι οι εκλογές;»

 


Πρωινός διάλογος σε καφετέρια του λιμανιού, που συνήθως συχνάζω.

Με ρωτά φίλος επαγγελματίας: « Τι ψηφίζουμε την Κυριακή;»

Παρεμβαίνει άλλος φίλος και ρωτά: « Αυτή την Κυριακή είναι οι εκλογές;»

Και ένας τρίτος, ο πιο άσχετος από όλους: «Κάτι άκουσα για εκλογές, αλλά δεν κατάλαβα για ποιες μιλάμε».

Προφανώς ο διάλογος αυτός είναι ενδεικτικός για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις μεθαυριανές ευρωεκλογές.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εντυπωσιακή αποχή είναι μεγάλο, ιδιαίτερα στους τουριστικούς τόπους, όπως είναι ο δικό μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μακριά για τον Έλληνα και η συμπεριφορά κάποιων ευρωβουλευτών έχει απαξιώσει το ευρωκοινοβούλιο στη συνείδηση των ψηφοφόρων.

Αν αυτό συνδυαστεί με την απαξίωση της πολιτικής, για την οποία τα κόμματα φέρουν μεγάλη ευθύνη, τότε ας μην απορούμε για διαλόγους και συζητήσεις , όπως αυτή που προαναφέραμε.

Διανύουμε εν γένει περίοδο πολιτικής παρακμής, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Τα τύμπανα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου χτυπούν δυνατά στην καρδιά της Ευρώπης και θα έπρεπε εμείς εδώ στην Ελλάδα του εφησυχασμού και της αδιαφορίας να προετοιμαζόμαστε για πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις.

Πάρτε μέτρα πριν συμβεί το ατύχημα


 

Χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Μαρτσέλο στην Παροικιά μπετονιέρες μετατρέποντας σε δρόμο την αμμουδιά έριχναν μπετά σε κτήριο που κατασκευάζεται στην περιοχή.

Η πληροφορία και οι φωτογραφίες έφτασαν σε μας από κάτοικο της περιοχής.

Ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή:

Μήπως μπορεί να βρεθεί τρόπος απαγόρευσης των εργασιών στην περιοχή τουλάχιστον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο;

Ο δρόμος που οδηγεί στο σημείο είναι στενός με πολλές στροφές, πολυσύχναστος και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Δύο πολιτιστικοί σύλλογοι της Πάρου βγάζουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του νησιού μας

 


Χθες παρακολούθησα στην Αγκαιριά τη συνέλευση – συγκέντρωση 2 πολιτιστικών συλλόγων: της Αγκαιριάς και του Άσπρου Χωριού.

Εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση και την ποιότητα της εκδήλωσης.

Ειπώθηκαν, τεκμηριωμένα, σοβαρά πράγματα για το μέλλον του νησιού μας, λόγω του υπερτουρισμού, της υπερδόμησης και της υπερκατανάλωσης του νερού.

Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές.

Το ερώτημα είναι εάν έχουμε συνειδητοποιήσει ως τοπική κοινωνία αυτό που συμβαίνει και αυτό που ραγδαία έρχεται και εάν είμαστε αποφασισμένοι, ως τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς να κρατήσουμε, στα πλαίσια της αειφορίας, τον τουρισμό του νησιού μας, που αποτελεί τη βάση της οικονομικής μας συνέχειας.

Ξενοδοχεία με 40 πισίνες και εκατοντάδες κλίνες, υπόσκαφα που καταστρέφουν τις πλαγιές του νησιού και ιδιωτικές παραλίες απλησίαστες στους πολλούς, συνθέτουν αποτρεπτική εικόνα, για ένα κόσμο ποιότητας που αργά αλλά σταθερά αναζητά άλλους τουριστικούς προορισμούς.

 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Διώξτε τους από το νησί.

 


Ο Δήμος καθάρισε τις Φιστικιές και τοποθέτησε φύλακες και αυτοί μετακόμισαν στο παρκινγκ του Γράβαρη και βρομίζουν τώρα τα σχολεία της περιοχής και το πάρκο του Αγίου Νικολάου.

Αρχικά διαμαρτυρήθηκε η Διευθύντρια του Λυκείου Πάρου και εν συνεχεία ο Σύλλογος γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς για τη ρύπανση που προκαλείται από τις ακαθαρσίες τους.

Έντονες διαμαρτυρίες ακούγονται και από πολλούς συμπατριώτες μας.

Ρατσιστές δεν είμαστε. Όμως καλούμαστε να προστατεύσουμε τον τρόπο ζωής μας και τον τουρισμό του νησιού, από ένα άλλο και ξένο σε μας τρόπο ζωής, που κατασκηνώνει όπου βρει, καταστρέφει υδραυλικές εγκαταστάσεις σχολείων και γεμίζει με κόπρανα τις αυλές τους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας.

Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές από το παρκινγκ  του Γράβαρη. Στις 7 το βράδυ συνάντησα εργάτη καθαριότητας του Δήμου που καθάριζε τις ακαθαρσίες τους.