Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Φιλόθεος Ζερβάκος: προσωπικότητα μεγάλου εκκλησιαστικού και κοινωνικού μεγέθους.

 


Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια κοιμήθηκε πλήρης ημερών  ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, προσωπικότητα μεγάλου εκκλησιαστικού και κοινωνικού μεγέθους με πανελλήνια ακτινοβολία στον ορθόδοξο κόσμο.

Πρύτανις των πνευματικών απεκλήθη και δικαίως, αφού επισκέφθηκε κάθε γωνιά της Ελλάδος  εξομολογώντας πνευματικά του τέκνα, όπως προκύπτει και από τις χιλιάδες επιστολές του προς αυτά.

Ακούραστος και άριστος χειριστής της Ελληνικής γλώσσας, μας άφησε ως παρακαταθήκη σπουδαίο συγγραφικό έργο, που διδάσκει τον ορθόδοξο λόγο, καυτηριάζοντας συχνά κάθε εκκλησιαστική παρεκτροπή προερχόμενη από πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς και μοναχούς.

Αλλά και τους άρχοντες του κόσμου τούτου δεν άφησε ήσυχους, παρέχοντας συμβουλές, ενίοτε ενοχλητικές.

Ο Γέροντας Φιλόθεος οικοδόμησε ναούς και μονές στηρίζοντας αυτές πνευματικά και υλικά, βοήθησε χήρες και ορφανά και στα δύσκολα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής έσωσε από την πείνα πολλούς παριανούς που προσέτρεχαν στη Λογγοβάρδα για σίτιση.

Και όταν μετά το σαμποτάζ των συμμάχων στο γερμανικό αεροδρόμιο, επρόκειτο να εκτελεστούν δεκάδες νέοι της Πάρου, εκείνος προσφέροντας τον εαυτό του για εκτέλεση αντί των συμπατριωτών μας, τους διέσωσε.

Η Μητρόπολη Παροναξίας το 2014 αποφάσισε να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αγιοκατάταξή του. Ετοίμασε πλήρη φάκελο με τα δέοντα, ο οποίος δια της Εκκλησίας της Ελλάδος εστάλη στο Πατριαρχείο.

Έκτοτε και μέχρι της μέρες μας το Πατριαρχείο σιωπά. Ανακήρυξε Αγίους, πνευματικά τέκνα του πατρός  Φιλοθέου, όχι όμως το δένδρο με την πλούσια πνευματική καρποφορία.

Αυτός είναι ο λόγος που συντάχθηκε  υπόμνηση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κάτωθεν της οποίας συλλέγονται υπογραφές που έχουν φθάσει τις 3.000 από τον θρησκευόμενο  λαό της Πάρου και της Νάξου, αλλά και από πολλά πνευματικά του τέκνα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εορτάζοντας την κοίμησή του σήμερα στον αφιερωμένο στη μνήμη του ναό πλησίον του ησυχαστηρίου των Θαψανών, εκφράζουμε την ευχή σύντομα να ανακηρυχθεί η αγιότητά του και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: