Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ: ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 


Η Κίνηση Πολιτών Πάρου έδρασε έντονα το περασμένο καλοκαίρι και ανέδειξε ένα πρόβλημα, που δεν ήταν μόνο πρόβλημα της Πάρου: την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματίες του τουρισμού. Από τις κινητοποιήσεις αυτές που πήραν μεγάλες διαστάσεις στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της χώρας,  η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ενεργοποιήσει τον κοιμώμενο κρατικό μηχανισμό και να προχωρήσει σε αλλαγές του σχετικού νόμου. Με το νέο νόμο περιόρισε τις αρμοδιότητες των δήμων και πήρε επάνω της την υπόθεση της διαχείρισης των παραλιών.

Εάν και πόσο θα βελτιωθεί η απαράδεκτη κατάσταση των περασμένων χρόνων, μένει να φανεί.

Η κίνηση Πολιτών της Πάρου κατά τη διάρκεια του Χειμώνα περιόρισε τη δραστηριότητά της. Προχώρησε σε κάποιες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νέου νόμου και πραγματοποίησε δύο σοβαρές κινητοποιήσεις, που είχαν σχέση με αυθαίρετες μόνιμες κατασκευές εντός του αιγιαλού: μία στη Βαγιά (4/2/24) και μία στον Φάραγγα (7/4/24) σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους.

Με πρωτοβουλία του ιστορικού πολιτιστικού συλλόγου της Πάρου «Αρχίλοχος»  πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα 2 συνελεύσεις (στις 24/3 και στις 19/5) με αντικείμενο την ενεργοποίηση της κίνησης, την καλλίτερη οργάνωσή της και κυρίως τον καθορισμό των στόχων δράσης κατά τους προσεχείς μήνες.

Στις συνελεύσεις αυτές συμμετείχαν ευαισθητοποιημένοι  πολίτες  της τοπικής μας κοινωνίας και ακούστηκαν αξιόλογες προτάσεις που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος της Πάρου, που καθημερινά κακοποιείται λόγω της υπερδόμησης και της αδυναμίας της πολιτείας να την περιορίσει, εξαντλώντας ταυτόχρονα και τους φυσικούς πόρους του νησιού μας.

Σημειώνουνε εδώ την παρουσία του δημάρχου Πάρου Κώστα Μπιζά, του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Ροκονίδα και αρκετών συμβούλων των παρατάξεών τους, γεγονός που προδιαγράφει σύμπλευση με την Κίνηση Πολιτών σε πολλά ζητήματα που αφορούν το νησί μας.

Το μέλλον της Κίνησης Πολιτών έχει σχέση με το πόσο καλά εκφράζει αυτή τα κορυφαία προβλήματα που απασχολούν έντονα την τοπική μας κοινωνία.

Είναι αυτά ο συνδετικός κρίκος Κίνησης και Κοινωνίας, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για κινηματική δράση.

Η Κίνηση όμως οφείλει να αναδείξει και προβλήματα πολύ σοβαρά, που δεν απασχολούν όσο θα έπρεπε το κοινωνικό σύνολο, επειδή δεν σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα και δεν επηρεάζουν, για την ώρα, την ποιότητα ζωής. Εμπεριέχουν όμως το σπέρμα κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων, είναι σύνθετα και η συνειδητοποίησή τους από τους πολλούς απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά.

Την προσεχή Παρασκευή, 31/5 στο σπίτι του δασκάλου στην Παροικιά, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση όσων απαρτίζουν ένα όργανο που από από το προεδρείο της συνέλευσης  ονομάστηκε συντονιστικό, από άλλους μικρή συνέλευση και από άλλους γραμματεία.

Σημασία δεν έχει το όνομα, αλλά ο τρόπος που συγκροτήθηκε από τη συνέλευση (19/5).  Δεν έγιναν αρχαιρεσίες, για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Προέκυψε από προτάσεις και αυτοπροτάσεις και είναι ανοιχτό σε παραπέρα διεύρυνση.

Από τον τρόπο που θα λειτουργήσει θα φανεί και η αποτελεσματικότητά του.

Σημασία έχει να συμφωνηθούν οι στόχοι της κοινής δράσης και πόσο αυτοί (οι στόχοι) εκφράζουν την τοπική μας κοινωνία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: