Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστολή του Νίκου Μαλατέστα στην εφημ. "Καθημερινή" κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας.



29.9.2023 

Κύριε διευθυντά

 Στην Πάρο, σε αντίθεση µε τα άλλα ανεπτυγµένα τουριστικά νησιά, τη Σαντορίνη και κυρίως τη Μύκονο µε το τεράστιο αιολικό δυναµικό, σχεδιάζεται η εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων µε ένα συνολικό αριθµό 22 µεγάλων ανεµογεννητριών, ισχύος 2,3 MW η καθεµιά και ύψους περίπου 100 µέτρων. Οι ανεµογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε πολλές κορυφές της Πάρου, µε αποτέλεσµα να είναι ορατές από το 84% της επιφάνειας του νησιού, ενώ ένα δίκτυο νέων ορεινών δρόµων σε συνδυασµό µε τη διεύρυνση παλιών µικρών δρόµων και µονοπατιών θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ευαίσθητο τοπίο του. Πέραν της άµεσης περιβαλλοντικής βλάβης, η εγκατάσταση των δύο αιολικών πάρκων θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονοµία του νησιού λόγω της προφανούς µείωσης της ελκυστικότητάς του ως προορισµού, όπως άλλωστε εκτιµούν οι αρµοδιότεροι να κρίνουν, δηλαδή οι ίδιοι οι επαγγελµατίες του τουρισµού. Σύσσωµη άλλωστε η κοινωνία αλλά και οι Αρχές του τόπου έχουν ταχθεί διαχρονικά µε νοµικές και όχι µόνον ενέργειες κατά του έργου.

 Ενώ εκδικάζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες μία ακόμη προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, προξενεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση η επιμονή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υλοποίηση του έργου. Και αυτό όταν α) το υπό σύνταξη νέο χωροταξικό των ΑΠΕ φέρεται να αντιμετωπίζει τα νησιά ως τόπους στους οποίους λόγω της ιδιομορφίας τους πρέπει η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων να είναι περιορισμένη, β) η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να μην είναι κρίσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και για την ενεργειακή μετάβαση και γ) είναι προ των πυλών η ανάπτυξη μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων των οποίων οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι συγκριτικά πολύ μικρότερες. Ας ελπίσουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα εισακουστεί η φωνή της παριανής κοινωνίας, που έχει σοβαρούς, πραγματικούς λόγους να αντιστρατεύεται τη συγκεκριμένη επένδυση.

Υ.Γ. Ο Νίκος Μαλατέστας είναι πολιτικός μηχανικός, δραστήριο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του υποψηφίου δημάρχου  Κώστα Μπιζά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: