Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Προσεγγίζοντας το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα




Μέρες μπορούμε να γράφουμε και να αναλύουμε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Άλλωστε δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να περιγράψεις και να αναλύσεις το τι συνέβη.

Σ΄αυτές τις εκλογές ο μεγάλος αντίπαλος όλων των κομμάτων ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου, υπήρξαν χορηγοί της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμοίρασε τα ιμάτιά του δεξιά και αριστερά, με την αλλοπρόσαλλη προεκλογική του τακτική και τη ηχηρή πολυφωνία του, που πέρασε στο εκλογικό σώμα ως ένα κόμμα «σκορποχώρι». Και οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών του, όπως αυτές του Κατρούγκαλου, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, συνέβαλαν στην απόφαση της μεσαίας τάξης να μετακομίσει στη Ν.Δ. μαζικά και μικρό μέρος της στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένος στα ιδεολογήματά του, καθιέρωσε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που ευνοεί την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και το οποίο δημιούργησε πειστική εικόνα, ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία, αφού κανένα κόμμα δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του για κυβερνητική συνεργασία.

Αντίθετα η Ν.Δ. με τη στήριξη των περισσότερων Μ.Μ.Ε. πρόβαλε την αναγκαιότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, προσφέροντας στο εκλογικό σώμα εναλλακτική λύση μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας.

Το εκλογικό σώμα τρόμαξε και κατάπιε αμάσητα τις υποκλοπές, την τραγωδία των Τεμπών, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις πείνας.

Είπε με την ψήφο του: Καλύτερα μια σταθερή κυβέρνηση, παρά ακυβερνησία.

Μετά το συντριπτικό για το ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, το κόμμα αυτό οδεύει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση, αφού η εσωστρέφεια που το χαρακτηρίζει θα του στερήσει τη δυνατότητα να καταστήσει διαχειρίσιμη τη μεγάλη ήττα που υπέστη.

Και λίγα για τα άλλα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ πανηγυρίζουν για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Πανηγυρίζει και ο Βελόπουλος με την "Ελληνική Λύση" που διασώθηκε. Η μεγάλη εικόνα με το μεγάλο ποσοστό που πήρε η Ν.Δ. τους αφήνει σχεδόν αδιάφορους.

Όλα δε τα μικρά κόμματα, που συγκέντρωσαν το αξιόλογο ποσοστό του 16% μεταξύ των οποίων και το ΜΕΡΑ25, παρέμειναν εκτός βουλής.

Τέλος, όσον αφορά τους δημοσκόπους έπεσαν για άλλη μια φορά έξω. Κανένας τους δεν προσέγγισε το ποσοστό της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΟΣ - ΑΛΛΑΓΉ ΠΟΡΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: