Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Χωρίς στρατηγική για τους Έλληνες της διασποράς


 

Άρθρο του συμπατριώτη μας Νίκανδρου Μπούρα που δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της περασμένης Κυριακής (14/5/23).

Αναφέρεται στο μεγάλο κεφάλαιο της Χώρας, τους Έλληνες της διασποράς, που παραμένει αναξιοποίητο.

Ο Νίκανδρος Μπούρας είναι ομότιμος καθηγητής στο Kigs College του Λονδίνου

Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη χώρα της μόνιμης κατοικίας τους. Η διαδικασία πιστοποίησης για την έγκριση της συμμετοχής τους υπήρξε έντονα γραφειοκρατική και αποθάρρυνε τους περισσότερους, με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτών που αναμένεται να συμμετάσχουν (περί τις 22.800 Ελληνες) να μην είναι αντιπροσωπευτικό της πληθυσμιακής συγκρότησης των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού. Χρειάζεται επανεξέταση και απλούστευση της διαδικασίας για την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του εκλέγειν και εκτός Ελλάδας. Οι Έλληνες της διασποράς που διατηρούν και την ελληνική υπηκοότητα θα έπρεπε να δικαιούνται να ψηφίζουν εκεί όπου μένουν μόνιμα, όπως δικαιούνται να ψηφίσουν αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ο γραφειοκρατικός κυκεώνας που επιλέχθηκε γι’ αυτή τη διαδικασία κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, καθώς δημιουργεί διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών ως προς το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγειν στη χώρα της μόνιμης κατοικίας τους. Εγινε, λοιπόν, μια πράξη που διαιωνίζει την πλημμελή αξιοποίηση της ελληνικής διασποράς λόγω τόσο της έλλειψης μακροπρόθεσμης και διακομματικής στρατηγικής διαδοχικών κυβερνήσεων της Ελλάδας, όσο και της αναιμικής οργάνωσης των δικτύων του Ελληνισμού του εξωτερικού.

Χρειάζεται επανεξέταση και απλούστευση της διαδικασίας για την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του εκλέγειν και εκτός Ελλάδας.

Παρότι τα ελληνικά κόμματα έχουν συμπεριλάβει καταξιωμένους Ελληνες της διασποράς στους εκλογικούς συνδυασμούς τους, οπότε κάποιοι από αυτούς αναμένεται να εκλεγούν στη νέα Βουλή, είναι απογοητευτικό ότι κανένα κόμμα δεν παρουσίασε στρατηγική αξιοποίησης της ελληνικής διασποράς. Ετσι, oι αποσπασματικές επιμέρους πρωτοβουλίες κυβερνήσεων και οι κυρίως ατομικές προσπάθειες κάποιων αποδήμων για να αλλάξει αυτή η κατάσταση παραμένουν ασυντόνιστες. Η μακροχρόνια συμμετοχή μου σε δράσεις ομογενών επιστημόνων και κινήσεων πολιτών με έχει πείσει ότι ο συντονισμένος σχεδιασμός αξιοποίησης του δυναμικού των Ελλήνων της διασποράς που πρωτοπορούν στις επιστήμες, τις τέχνες και την οικονομία μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο ενός διακομματικού εθνικού στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης της ελληνικής διασποράς. Αυτή η προσπάθεια συντονισμού δράσεων συνεισφοράς των ομογενών στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού πρέπει να ξεκινήσει ταυτόχρονα από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

Η επιβεβαιωμένη διάθεση των μεγάλων ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια να στηρίξουν προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της Ελλάδας έχει θέσει τη βάση για την αξιοποίηση του ελληνικού δυναμικού της διασποράς. Απαιτείται η έμπρακτη δέσμευση της πολιτείας για την εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα θελήσει να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό με τη δημιουργία εθνικού σχεδίου αξιοποίησης της ελληνικής διασποράς που θα χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και θα υπερβεί τις παρωχημένες κρατικές δομές των αποδήμων Ελλήνων που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν χωρίς καμία επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: