Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

«…αποβάλλει ταύτην επί τετραήμερον»

Από την εκδρομή του γυμνασιακού παραρτήματος στη Νάξο (1961)

Δημοσιεύουμε απόσπασμα πρακτικού του γυμνασιακού παραρτήματος Πάρου του 1961.

Την εποχή εκείνη, 12 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου, κυριαρχούσε ακόμη το αστυνομικό κράτος, με φακελωμένους τους αριστερούς και άλλους δημοκρατικούς πολίτες,  με παρακολουθήσεις πολιτών και με αστυνόμευση ακόμη και των μαθητών. Και βέβαια υπήρχαν και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που εξέδιδαν τα αστυνομικά και τα τμήματα χωροφυλακής και που χωρίς αυτά δεν μπορούσε να διοριστεί ούτε καθαρίστρια στο δημόσιο.

Στα γυμνάσια όλης της χώρας οι μαθήτριες φορούσαν υποχρεωτικά ποδιές και οι μαθητές έφεραν επί της κεφαλής πηλίκιο με σήμα την κουκουβάγια.

Στην Πάρο υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές και νυκτερινές ώρες για τους μαθητές του Γυμνασίου και οι καθηγητές έκαναν έλεγχο στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν ότι τηρείται το μέτρο. Σε αυτό το περιβάλλον και η χωροφυλακή της Πάρου συνέφερε «το κατά δύναμιν» και πληροφορούσε το σύλλογο των καθηγητών για συμπεριφορές μαθητριών και μαθητών που κατά την κρίση της ξέφευγαν από όρια της ευπρέπειας με βάση τα κριτήρια της εποχής.

Το πρακτικό που ακολουθεί έχει αριθμό 16 και ημερομηνία 15 Μαρτίου 1961. Απολαύστε το.

«….λαβών υπ΄όψιν  την υπ’ αρ. 3/3-3-61 πράξιν των Καθηγητών του Παραρτήματος Πάρου ως και το υπ’ αρ. 20/20/13 της 1-3-1961 Υπ/σεως Χωροφυλακής Πάρου, δι΄ων αποδεικνύονται ότι η μαθήτρια ……Παρασκευή του Γεωργίου μετέβη εις δημόσιον χορόν συνοδευομένη υπό οικείων της, εχόρευσεν επανειλημμένως και παρέμεινε μέχρι της 3ης πρωινής ώρας, δια ταύτα αποφασίζει: αποβάλλει ταύτην επί τετραήμερον δια παράβασιν σχολικών διατάξεων».

Αυτά για θυμούνται οι παλιοί της δικής μου ηλικίας και να μαθαίνουν οι νεότεροι, που τώρα βρίσκονται και εκείνοι κάτω από συνθήκες περιορισμού των ελευθεριών τους, λόγω πανδημίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: