Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Διευκρινίσεις και ορθή επανάληψη από το γραφείο του Δημάρχου.



Γραφείο Δημάρχου

"Παρακαλούμε να διευκρινίσετε ότι το κείμενο που σας στείλαμε στις 18-2-2020 δεν είναι η ομιλία του Δημάρχου στην εκδήλωση αλλά ένα κείμενο της Δημοτική Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών που διαβάστηκε από ένα Μέλος της Επιτροπής".


Το κείμενο


"Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα για να δηλώσουμε για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο έργο της εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σύνολο 22 ανεμογεννητριών ύψους 105μ σε πέντε σημεία του νησιού καθώς και σε όποια άλλα αντίστοιχα έργα έπονται. Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο 218,5 MW συνολικά 95 Α/Γ στα νησιά Άνδρο, Νάξο Τήνο και Πάρο (εκ των οποίων οι 22 στην Πάρο), το οποίο θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας  μετατρέποντας το από έναν ιδιαίτερου φυσικού κάλους  τόπο, σε ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα ήθελα να αναλογιστείτε για λίγο τη διαδρομή που κάναμε, την ομορφιά που συναντήσαμε και κοιτάξτε τώρα την εικόνα που βλέπουμε εδώ. Οι ανεμογεννήτριες αυτές  έχουν ύψος 60μ, σχεδόν το μισό ύψος από αυτές που πρόκειται να εγκατασταθούν. Δείτε την βίαιη παρέμβαση στο τοπίο και φανταστείτε το σε πολλαπλάσια κλίμακα, στο μέγεθός τους, στη θεμελίωσή τους, στον αριθμό, στους δρόμους που θα διανοιχθούν.

Δεν είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά υπέρ ενός κεντρικού σχεδιασμού που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως ανάγκη και κοινωνικό αγαθό και όχι σαν μέσο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων.



Η Πάρος όπως και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια παρουσιάζουν μεγάλη ιδιαιτερότητα στην  γεωμορφολογία, την υδρογεωλογία τους, στο μικροκλίμα τους, τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Οι παράγοντες αυτοί, η ξηρά και η θάλασσά μαζί, της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλος και έναν παραδοσιακό χαρακτήρα τα οποία προστατεύονται και από την νομοθεσία (πρ. διατ732/1993, ΓΠΣ Πάρου).

Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες, το κυκλαδίτικό τοπίο, το ήπιο ανάγλυφο, ο παραδοσιακός χαρακτήρας του νησιού με τις πεζούλες, τα μονοπάτια και τους ανεμόμυλους, η παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστική κληρονομιά μας, με τα διάσπαρτα σε όλο το νησί μνημεία,  ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψη στη ΜΠΕ παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της.

Αντιθέτως, ένα δίκτυο δρόμων μήκους 55 και άνω χιλιομέτρων, πλάτους τουλάχιστον 5μ και ακτίνα καμπυλότητας στις στροφές 25μ, θα καταστρέψει μεγάλο μέρος των μονοπατιών και των ξερολιθιών και θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο των περιοχών απ΄ όπου θα περάσει.

Οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αποστάσεις από οικισμούς και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, (όπως βυζαντινά εκκλησάκια, αρχαιολογικούς χώρους), δεν τηρούνται. Υπόγειες γραμμές μεταφοράς ενέργειας θα περάσουν μέσα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων λατομείων.

Η μικρή κλίμακα του τοπίου και το χαμηλό ανάγλυφο του νησιού δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από το 80% του νησιού και θα φαντάζουν γιγάντιες μπροστά στο υψόμετρο των χαμηλών λόφων πάνω στους οποίους θα βρίσκονται.

Μην ξεχνάμε ότι το νησί μας αποτελεί δίοδο μεταναστευτικών πουλιών στα οποία περιλαμβάνονται διάφορα προστατευόμενα είδη ενώ 10 από αυτά αποτελούν είδη ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες. Παρότι η ύπαρξη των ειδών αυτών γίνεται αποδεκτή και από την ΜΠΕ μέρος των ανεμογεννητριών χωροθετούνται εντός περιοχής προστασίας ορνιθοπανίδας GR153 «Νήσος Πάρος, Νήσος Αντίπαρος και νησίδες» και εντός καταφυγίου άγριας ζωής αλλά και  πλησίον της περιοχής natura 2000 GR422016 «Πεταλούδες» χαρακτηρίζοντας τις επιπτώσεις αμελητέες.
Εκτός των σοβαρών επιπτώσεων στην πανίδα της περιοχής (αύξηση θνησιμότητας των πτηνών, εξαφάνιση σπάνιων ειδών, κλπ, πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν σοβαρούς κινδύνους και για την ανθρώπινη υγεία από την λειτουργία των ανεμογεννητριών. Η περιοδική σκίαση, ο ακουστικός θόρυβος αλλά και οι υπόηχοι χαμηλής συχνότητας επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό και δημιουργούν πονοκεφάλους, ιλίγγους, κλπ.

            Όλες αυτές οι επιπτώσεις, στο όνομα της υποτιθέμενης «προστασίας του περιβάλλοντος» χωρίς καν να έχουν ουσιαστική προσφορά στη μείωση του CO2.

            Οι φόβοι μας δεν είναι καθόλου αβάσιμοι καθώς επιβεβαιώνονται τόσο από επιστημονικές έρευνες όσο και από εφαρμογή σε άλλες περιοχές.

Στον τόπο μας, στις Κυκλάδες, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένα. Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας με την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου θα έχει καταστροφικές συνέπειες με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και η ίδια η ανάπτυξη και βιωσιμότητα των νησιών.

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας μετατρέποντας τον από προστατευόμενο οικοσύστημα σε βιομηχανική περιοχή!

Θα συνεχίσουμε πάντα να αγωνιζόμαστε!

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: