Απογοητευτικά τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στην Πάρο
«Δώρον άδωρον» για τα νησιά η επαναλειτουργία του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από τον Σεπτέμβριο-Διαμαρτύρονται οι σύλλογοι ενοικιαζομένων δωματίων σε Πάρο και Αντίπαρο
Η αυλαία της τουριστικής σεζόν έχει ανοίξει, όμως για την τρέχουσα περίοδο η πληρότητα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού είναι μηδαμινή, αγγίζοντας μετά βίας, σε κάποιες περιοχές, το 10%. Οι τουρίστες της «τελευταίας στιγμής» αναμένεται να αποφασίσουν κυριολεκτικά στο παρά πέντε το εάν και το πού θα αποδράσουν φέτος για λίγες ημέρες, καθώς η ύφεση κρατά «αλυσόδετους» τους Έλληνες, που αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών σε νησιά όπως η Πάρος, η Νάξος ή η Σύρος που δεν διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια ώστε να μπορούν να υποδεχθούν ξένους τουρίστες, μετατρέποντας το εθνικό πρόταγμα για ανάπτυξη μέσω του τουρισμού σε «όνειρο θερινής νυκτός» για τις Κυκλάδες.
Την ίδια ώρα η επαναλειτουργία του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, φαίνεται να είναι «δώρον άδωρον», αφού, με κεντρικό στόχο τη μερική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο χωρίς, ωστόσο, να έχει πολλά να προσφέρει στον «τραυματισμένο» τουρισμό των νησιών.
Άσχημα τα νέα για την Παροικιά - Συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο νησί
Τα μέχρι τώρα στοιχεία που αφορούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Πάρο και Αντίπαρο προμηνύουν μία ακόμη δύσκολη σεζόν. Σύμφωνα με τον κ. Μπιζά, για τη Νάουσα αλλά και για παραδοσιακά τουριστικά θέρετρα της Πάρου όπως η Αλυκή, το Πίσω Λιβάδι κ.ά., τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα και οι επιχειρηματίες των περιοχών αυτών είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο, η εικόνα είναι αρνητική για την πρωτεύουσα του νησιού. «Η Παροικιά δεν πάει καλά και οι ενδείξεις είναι χειρότερες από πέρυσι», σημειώνει ο κ. Μπιζάς. Μιλώντας για την εικόνα που παρουσιάζει η Παροικιά, επανέρχεται και στο θέμα του εμπορικού λιμανιού, για το οποίο προσφάτως ο Σύλλογος «Μαντώ Μαυρογένους» είχε απευθύνει έγγραφο προς τον Δήμο και το Δημοτικού Συμβούλιο Πάρου ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, υπογραμμίζοντας ότι η συνύπαρξη επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μέσα στον κόλπο της Παροικιάς και δίπλα σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού είναι ασύμβατη με την τουριστική εικόνα που η Πάρος θέλει να προβάλει, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν του νησιού. Ο κ. Μπιζάς παρατήρησε ότι η Παροικιά «χωλαίνει» σε ό,τι αφορά στην εικόνα που δείχνει στον επισκέπτη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε η εικόνα της να είναι αντίστοιχη των υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται από τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Ο «καταποντισμός» του ελληνικού τουρισμού
Με βασικό αίτιο την οικονομική ύφεση που βιώνει η χώρα τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, η πτώση της τουριστικής κίνησης δεν μπορούσε παρά να είναι αναμενόμενη. Η κρίση, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθιστά απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη για μια απόδραση σε κάποιο νησί των Κυκλάδων για τους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι ειδικά στην Πάρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Μπιζάς, οι τιμές παραμένουν σταθερές την τελευταία δεκαετία και προσφάτως σημειώνουν πτωτικές τάσεις. Εξαιτίας, μάλιστα, του ισχυρού ανταγωνισμού, λόγω της πληθώρας ενοικιαζομένων δωματίων στο νησί, στην περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, μπορεί κανείς να βρει κατάλυμα με 25-30 ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί σπουδαίο κίνητρο.
Ωστόσο, αν και τα προηγούμενα χρόνια τόσο η Πάρος όσο και άλλα νησιά των Κυκλάδων βίωσαν την ευδαιμονία, σήμερα ο τουρισμός έχει εγκλωβιστεί στους Έλληνες, οι οποίοι δεν διαθέτουν πλέον την οικονομική δυνατότητα για διακοπές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται περισσότερο αισθητό. Σύμφωνα με τον κ. Μπιζά, πλην των γνωστότερων τουριστικών προορισμών των Κυκλάδων που «δουλεύουν» με ξένους επισκέπτες, η Πάρος, η οποία στερείται διεθνούς αεροδρομίου, δεν μπορεί να περιμένει σύντομα θεαματικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι φέτος είναι βελτιωμένη η ακτοπλοϊκή της σύνδεση με τη Μύκονο και τη Θήρα, που αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου ευρωπαίων τουριστών στον Νομό από τα διεθνή αεροδρόμιά τους. Όπως εκτιμά ο κ. Μπιζάς, η προσπάθεια που καταβάλλεται στο νησί για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου, δεν αναμένεται να φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα.
Ποιος κοινωνικός τουρισμός;
Και ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος των Κυκλάδων ανέμενε με ελπίδα την υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης για την επανεκκίνηση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, η ανακοίνωση του προγράμματος την περασμένη εβδομάδα άφησε εμβρόντητους τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός όρισε ως ημερομηνία έναρξής του την 1η Σεπτεμβρίου 2013, σε μια προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Το πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά 100 χιλιάδες δικαιούχους και θα πραγματοποιηθεί από τον «Νέο ΟΑΕΔ», στην πραγματικότητα αποκλείει τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων των νησιών, αφού οι επισκέπτες επιλέγουν τα νησιά κυρίως για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η εποχικότητα των νησιωτικών τουριστικών καταλυμάτων συνδυαζόμενη με το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι σχολικές υποχρεώσεις, αφήνει εκτός προγράμματος τα νησιά, αφού οι κοινωνικοί τουρίστες δεν τα επιλέγουν παρά μόνο το καλοκαίρι, γεγονός που απεικονίζεται στη -γνώριμη πλέον- τουριστική σεζόν διάρκειας ενός μήνα.
Τρεις σύλλογοι ενοικιαζομένων δωματίων της Πάρου και Αντιπάρου («Ποσειδώνας», «Μαντώ Μαυρογένους» και «Φιλόξενος Δίας» με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας διαμαρτύρονται εντόνως για την εξέλιξη αυτή, αντιπροτείνοντας να αλλαχθεί η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, ώστε να ξεκινά από τέλος Ιουνίου ή από 1η Ιουλίου 2013, ώστε να μην χαθεί η φετινή θερινή τουριστική περίοδος. Άλλωστε, η εμπειρία απέδειξε ότι όταν το 2011 υλοποιήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ με ημερομηνία έναρξης τον Σεπτέμβριο, οι επιχειρηματίες δήλωσαν μεν συμμετοχή αλλά δεν είδαν ποτέ τα καταλύματά τους να γεμίζουν, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους κοινωνικούς τουρίστες.
50% του τζίρου ο κοινωνικός τουρισμός
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων «Μαντώ Μαυρογένους» επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κοινωνικός τουρισμός αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, αντικατοπτρίζοντας για κάποιες επιχειρήσεις ακόμη και το 50% του τζίρου της σεζόν, ενώ ήταν μια αδιαμφισβήτητη «ανάσα» για την αγορά του νησιού. Όπως εκτιμά, όμως, με τις εξελίξεις αυτές ο βασικός στόχος του Υπουργείου για επιμήκυνση της σεζόν δεν θα επιτευχθεί, τουλάχιστον για τα νησιά, προτείνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός ανά γεωγραφική περιοχή. «Είμαστε υπέρ της εκκίνησης του προγράμματος, αλλά είναι δώρον άδωρον για εμάς, αφού δεν έχει να προσφέρει πολλά πράγματα στον τουρισμό της Πάρου», σημειώνει ο κ. Μπιζάς, προτείνοντας ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργεί από τέλος Ιουνίου για τα νησιά και από Οκτώβριο έως Μάρτιο για τις ορεινές περιοχές.
Πηγή άρθρου (Ημερομηνία 6 Ιουν. 2013 - 17:31): http://www.koinignomi.gr/news/politiki/2013/06/06/voyliazei-ethniko-protagma-gia-anakampsi-meso-toy-toyrismoy.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου