ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3.6.2013
από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά, Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους
Το «1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013» με επίκεντρο φέτος το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα διοργανώνουν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού.
Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:
· Πρώτο τετραήμερο αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Πάρου, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά (Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους),
· Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 7 και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και
· ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες
Μετά από έξι δεκαετίες οι δύο αναπαλαιωμένοι από τον Δήμο της Πάρου, ανεμόμυλοι της Παροικιάς, ανοίγουν τα πανιά τους και εμπιστεύονται τη δύναμη του ανέμου. Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας οι φετινές εκδηλώσεις με τίτλο «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…», που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρούν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού και να καταθέσουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης.
Οι φετινές εκδηλώσεις φιλοδοξούν να παρασύρουν τους παραγωγούς, τους κατοίκους, τους έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού σε ένα πρωτότυπο γαστρονομικό ταξίδι, να τους μυήσουν στις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής, αλλά και στις γεύσεις του άρτου, των αρτοσκευασμάτων και των προϊόντων αλεύρου.
Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι πρώτοι αληθινοί αρτοποιοί μπορεί να ξεκίνησαν την αρχαιότητα από την Αίγυπτο, αλλά είναι διεθνώς αποδεκτό ότι κυρίως οι Έλληνες είναι αυτοί που δημιούργησαν μια πλούσια ποικιλία ψωμιών προσθέτοντας αρώματα, γάλα και μέλι. Επιπλέον οι Έλληνες είναι αυτοί που δημιούργησαν τους πρώτους δημόσιους φούρνους και τα πρώτα σωματεία αρτοποιών, ορίζοντας βάρδιες και κανόνες της νυχτερινής δουλειάς τους.
Οι εκδηλώσεις…
Ο άρτος, «άρχοντας του τραπεζιού μας», θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα τιμηθεί με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Το ψωμί, με ταυτότητα τον τόπο καταγωγής, την εργασία στα χωράφια, την γνώση αρτοποιών από γενεά σε γενεά, το εμπόριο, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα, θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής συναντήσεων, θεαμάτων, εργαστηρίων και συναυλιών. Η Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργαστήρι με υπαίθριο φούρνο, με δράσεις και γεγονότα για μικρά και μεγάλα παιδιά, σε ένα τεράστιο «σπιτικό τραπέζι» όπου και οι πιο απαιτητικοί καλοφαγάδες θα μπορούν να επιλέξουν τη γεύση που τους ταιριάζει μέσα από μία πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων. Θα μπορούν να δοκιμάσουν τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τους λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες (τυρόπιτες, μυζυθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, αλλά και τα κολόπια, χορτοφουσκωτές πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής) και γλυκίσματα.
Ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι μια περιοχή όπου θα εναλλάσσονται οι Παριανοί αρτοποιοί και θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλα τα στάδια της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι έως τον «Άρτον της Πάρου τον επιούσιον».
Το κοινό και το… σύνθημα
Tο καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το φεστιβάλ είναι οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού που θα γευτούν και φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους τα τοπικά προϊόντα. Σε δεύτερο επίπεδο το φεστιβάλ έχει στόχο την προσέλκυση και ενημέρωση των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με το χώρο της αρτοποιίας, της μαζικής εστίασης, καθώς και της διακίνησης και διανομής τοπικών προϊόντων.
Το σύνθημα είναι «Ψωμί με παριανή ταυτότητα»: επειδή το ψωμί διατρέχει τις γενεές και είναι κοινός παρονομαστής στους λαούς όλου του κόσμου, από το Βορρά έως το Νότο με τις πιο παράξενες γεύσεις και τα ιδιαίτερα σχήματά του.
Ένα φεστιβάλ πλούσιο σε εκπλήξεις, που θα εμπλέξει τη γεωργία, το εμπόριο, την τέχνη και την παράδοση και που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους σε μια διαδρομή της ιστορίας του ψωμιού που θα διεγείρει ουρανίσκους και πνεύματα.
Οι ανεμόμυλοι της Πάρου.
Από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της νησιωτικής αρχιτεκτονικής με παρουσία έντονη σ' ολόκληρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος είναι οι παραδοσιακοί, πέτρινοι ανεμόμυλοι. Στην Πάρο, αν και στα μέσα του 20ου αιώνα λειτουργούσαν πάνω από 40 μύλοι, σήμερα δεν διατηρούνται παρά ελάχιστοι (στην Παροικιά 10, στις Λεύκες 8, στη Νάουσα 4, στην Μάρπησσα 4, στα Μάρμαρα 3, στην Αγκαιριά 2 κ.λπ.) εκ των οποίων κανείς σήμερα σε λειτουργία.
Μετά από επίμονες προσπάθειες του Δήμου της Πάρου έχουν αναπαλαιωθεί δύο εξ αυτών στο λόφο της Αγίας Άννας (Δημαρχείο) που έλκουν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Θα ανοίξουν τις πόρτες τους και πάλι μετά από 63 χρόνια στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος».
Οι μύλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής ευφυΐας και αρχιτεκτονικής κατασκευής, μας υπενθυμίζουν τη σοφία του παραδοσιακού κυκλαδικού πολιτισμού καθώς χρόνια πριν είχε την ικανότητα να αξιοποιεί τον αέρα ως πηγή ενέργειας.
Στόχοι του «Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων της Πάρου»:
Σε μία ιστορική στιγμή όπως αυτή, επιχειρηματικά θολή, ριψοκίνδυνη και πολύπλοκη, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για την Ελλάδα, ο Δήμος της Πάρου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) επιχειρούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είναι αναγκαίο να προωθηθούν τα τοπικά ελληνικά προϊόντα, να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των προσώπων, των εταιριών και των θεσμών του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό το «Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου» κάθε χρόνο θα είναι αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό είδος προϊόντων του νησιού.
Φέτος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον «άρτο της Πάρου τον επιούσιο» ενώ οι γενικότεροι στόχοι του είναι οι εξής:
· Αποτίμηση και βελτίωση της εικόνας των τοπικών προϊόντων της Πάρου στην αγορά, με σκοπό να γίνει γνωστή η ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στο ευρύ κοινό.
· Να αναδειχθούν μέσω του φεστιβάλ, οι τοπικές εταιρίες τροφίμων και οινοποιείων, τα παριανά γαστρονομικά εδέσματα-προϊόντα και το μεσογειακό μενού.
· Να γίνει εφαλτήριο για τις εταιρείες παραγωγής τοπικών παραδοσιακών –και όχι μόνο- αγαθών ώστε να αναδείξουν την ποιότητα και ποικιλία των προϊόντων τους.
· Να μετατραπεί το νησί τις ημέρες του Φεστιβάλ με τη συνεργασία και συμμετοχή εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων σε ένα μεγάλο εργαστήρι γευσιγνωσίας «Άρτου, Ελαίου, Οίνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου