Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Βεβαιότητα για την εκταμίευση και στο βάθος... ανασχηματισμός

 
Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα καταθέσει σήμερα, κλείνει η κυβέρνηση όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν ακόμη στο τρίτο μνημόνιο και εμφανίζει τη βεβαιότητα ότι την Τρίτη το Eurogroup θα ανταποκριθεί στη δική του υποχρέωση να αποφασίσει την εκταμίευση του δανείου και τις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Την Κυριακή από το πρωί ο πρωθυπουργός ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και είχαν συνεργασία με σειρά υπουργών που εμπλέκονται στις ρυθμίσεις των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η μία Πράξη αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για το Δημοσιονομικό Έλεγχο των υπουργείων και των φορέων του Δημουσίου, που είχε θεσπίσει με προηγούμενη Πράξη του ο πρωθυπουργός. Καθορίζεται διαδικασία κατάθεσης των προυπολογισμών απ' όλους τους φορείς της διοίκησης, τριμηνιαίος έλεγχος τήρησης των δαπανών τους και αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης και επιβολής ποινών σε περίπτωση που οι αρχικές προβλέψεις δαπανών παραβιαστούν. Τυπικά, ο έλεγχος παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, που είχαν απαιτήσει οι δανειστές. Ο αντίλογος είναι ότι με την αυτοματοποίηση του ελέγχου και των ποινών που τελεί υπό την παρακολούθηση του Γενικού Λογιστηρίου, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί άνθρωποι των δανειστών, στην ουσία εισάγεται ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος της χώρας.

Η δεύτερη Πράξη, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, αφορά στη συμπλήρωση κενών του πολυνομοσχεδίου που απαίτησαν οι Γερμανοί από λεπτομέρειες που αφορούν τα ταξί μέχρι τα σημεία πώλησης του βρεφικού γάλακτος, αλλά και ρυθμίσεις για τις συντάξεις και τα επιδόματα. Γι' αυτό και έχει το χαρακτηρισμό "διάταγμα-σκούπα", κατά το πρότυπο που πολυνομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι "αλλάζει στοιχεία του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, προς το χειρότερο".

Επιπροσθέτως, καταγγέλλει ότι με τις μείζονες αυτές πράξεις "νοθεύεται η νομοθετική λειτουργία". Μέσα στο επόμενο διάστημα θα έλθουν κι άλλες Πράξεις, που θα ρυθμίζουν ακόμη και το καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής και τις βουλευτικές συντάξεις. Μετά τις δυσκολίες στην ψήφιση των νομοσχεδίων τον περασμένο μήνα, δείχνει η κυβέρνηση να παρακάμπτει τη Βουλή, με τη σύμφωνη όμως γνώμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Έχοντας συμπληρώσει πλέον το πακέτο των απαιτήσεων των δανειστών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει μείνει από την πλευρά της κανένα κενό που να δημιουργήσει ξανά πρόσχημα για την αναβολή των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης. Ευελπιστεί σε θετική εξέλιξη, που θα καθορίζει το ποσό που θα δοθεί στη χώρα, τον ακριβή χρόνο της εκταμίευσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πιστωθούν τα ποσά στον ειδικό λογαρισμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει το ποσό στα 44 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των δόσεων που εκκρεμούν και να κατατεθούν σε μία δόση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν σε νέο έκτακτο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα και ενώ θα έχει μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής. Στο Eurogroup θα συζητηθεί και η συνολική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και ενδεχόμενη επαναγορά χρέους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να εστιάζει στο βασικό στόχο, που είναι η εκταμίευση των δόσεων και αποφεύγει να μπει στη συζήτηση για την βιωσιμότητα, προκειμένου να μη συνθλιβεί από τη σύγκρουση Βερολίνου και ΔΝΤ. Πάντως με το τρίτο Μνημόνιο ρυθμίζεται το δημόσιο χρέος, ωστόσο δεν εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της ελληνική οικονομίας, προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και το 2014 σε ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απελευθερωθούν κονδύλια από την ΕΕ για την ανάπτυξη, που θα συμβάλλουν, μαζί με την αύξηση της ρευστότητας που θα επιφέρει η εκταμίευση των δόσεων.


Στο βάθος ανασχηματισμός
Μετά τις αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα επαναπροσδιορίσει τη μεταξύ τους συμφωνία για την κυβερνητική λειτουργία, μετά τις αρρυθμίες που σημειώθηκαν τον τελευταίο κρίσιμο μήνα. Παρά τις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Ευάγγεός Βενιζέλος εξακολουθούν να θέλουν τον κ. Φώτη Κουβέλη στον κυβερνητικό συνασπισμό και, αν είναι δυνατόν, πιο σταθερό στην στήριξη της πολιτικής που αποφασίστηκε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουν να αποφύγουν στο προσεχές διάστημα καταψήφιση νομοσχεδίων από τους βουλευτές των δύο μικρότερων κομμάτων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις υπουργών, όπως του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί και το θέμα του ανασχηματισμού, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Βενιζέλος φέρεται να θέλει θέση αντιπροέδρου, ενώ ο κ. Κουβέλης όχι. Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής των συσχετισμών, πάλι με τους ίδιους θα κληθούμε να κυβερνήσουμε”. Εκείνο όμως που δεν έχει διευκρινιστεί, είναι αν με τον ανασχηματισμό θα μπουν στην κυβέρνηση παράγοντες “με ευρωπαική συνείδηση” στην προοπτική ένος ευρύτερου σχήματος, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: