Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στις Βρυξέλλες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές και τα τηλεφωνικά ραντεβού με προσωπικότητες και πέραν του Ατλαντικού. Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και με τον κ. Τίμοθι Γκάιτνερ.
Κυβερνητική πηγή έλεγε μετά την λήξη της Συνόδου ότι «αν εμείς δεν είχαμε κάνει το τιτάνιο έργο, κλείνοντας σε ελάχιστο χρόνο τα 72 προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί και που όλοι αναγνώρισαν, τότε δεν θα είχαμε ελπίδα για θετικές εξελίξεις την επόμενη Δευτέρα. Αν δεν είμασταν εντάξει στις υποχρεώσεις μας τότε την δεν θα είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα θα είχαν συμφωνήσει να μας διώξουν. Ήταν περισσότερες από μία χώρες που επεδίωκαν μία τέτοια εξέλιξη. Ενδεχόμενη αποτυχία στην επόμενη Σύνοδο θα οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Είναι θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαικής Ένωσης πια η επίλυση του ελληνικού προβλήματος».
Μέχρι τη Δευτέρα έχουμε ένα πολύ κρίσιμο τριήμερο επαφών και συζητήσεων, λέει το κυβερνητικό επιτελείο.
Στην κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη τους και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και τις αντιδράσεις. Συνεργάτης του πρωθυπουργού λέει ότι «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για την χώρα στην δύσκολη στιγμή, είναι σημαντικό ότι στην κυβέρνηση είναι πολιτικές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα, οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν ομοψυχία. Πάντως λένε ότι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά αποφεύγουν το αρνητικό ενδεχόμενο».
Αμέσως μετά τη Σύνοδο ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Η σύνοδος για τον προϋυπολογισμό δεν κατέληξε σε συμφωνία συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών μελών υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις κάθε χώρα, σημειώθηκε προσέγγιση αλλά δεν υπήρξε κατάληξη».
»Ο προυπολογισμός θα συζητηθεί στις αρχές του 2013 και δεν θα εμπλακεί με τις συζητήσεις για τράπεζες που θα είναι στην επόμενη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Για τα κονδύλια που διεκδικεί η Ελλάδα η αφετηρία ήταν χαμηλή -11,2 δισ. ευρώ. Συνολικά μειώνεται το ποσό της ΕΕ για τα κονδύλια συνοχής, ενώ αυξάνονται και τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο».
»Κυρίως όμως οφείλεται στο ό,τι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με στοιχεία των ετών 2007-2009 δηλαδή με τα στοιχεία της οικονομίας της πριν την κρίση, με εθνικό εισόδημα του τότε. Δώσαμε μάχη να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα και να υπάρξει ειδική μεταχείριση της χώρας λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Ακούστηκε το επιχείρημα και όλα δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κονδύλια ίσως και 20% περισσότερα από όσα μας έδιναν αρχικά -σύμφωνα με δήλωση και του κ. Ρομπάι. Υπάρχει και το θέμα της δόσης του δανείου και το Eurogroup της Δευτέρας. Είχα ένα κρίσιμο διήμερο επαφών με τους ομολόγους μου και με αξιωματούχους της ΕΕ. Με τους προωθυπουργούς της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλλίας, Αγγλίας και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε επαφές με τους δικούς του ομολόγους. Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και για την αύξηση τον κονδυλίων του προυπολογισμού. Προωθούμε λύσεις που είναι για μας πραγματικά συμφέρουσες, έχουμε ανάμεσά μας ομολόγους μας που είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή την Δευτέρα. Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου