Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα ένα κενό"

Δριμεία κριτική στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και μία συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοΐδη κυριαρχούν στη θεματολογία της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού τύπου.

«Η Ελλάδα ένα κενό», επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Η εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. (…). Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών. Είναι απλά εκεί. Αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε τουλάχιστον λίγη ειλικρίνεια. Η επισήμανση απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες πολιτικούς. Ο βαθμός της ανευθυνότητάς τους έναντι του ίδιου τους του λαού αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια».

Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει το σχόλιό της υπογραμμίζοντας: «Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια θα ήταν οι κατάλληλες αρετές αυτήν την ώρα, αλλά αντ’ αυτού ο ελληνικός κομματικός μηχανισμός παίζει σκοτεινά παιχνίδια συμφερόντων και διαδίδει μισές αλήθειες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και το ρόλο των δανειστών» Και η εφημερίδα καταλήγει: «Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική αυτήν την έσχατη ώρα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: Αναζητείται ένας ένοχος. Χρειάζεται απαραίτητα ένας κακός που θα προφέρει στο τέλος τη μισητή λέξη χρεοκοπία. Οι πιστωτές προκαλούν την Ελλάδα (…) και οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν το ίδιο με την προκλητική αδιαφορία τους. Το αποτέλεσμα; Η επιθετικότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές».

Η συγγνώμη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


Παραδέχθηκε την ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και αυτήν των ευρωπαϊκών εταίρων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, μιλά για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής των επιδοτήσεων από την ΕΕ στην Ελλάδα, για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα.

«Ενώ παίρναμε με το ένα χέρι τα χρήματα από την ΕΕ, δεν επενδύαμε με το άλλο χέρι σε νέες ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Όλα πήγαιναν στην κατανάλωση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι παρήγαν κάτι, έκλειναν τις επιχειρήσεις τους και ίδρυαν εισαγωγικές εταιρίες ώστε να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή είναι η πραγματική καταστροφή αυτής της χώρας», δηλώνει ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία πιο ώριμη από το πολιτικό της σύστημα και προειδοποιεί ότι αν συνεχιστούν οι περικοπές του εισοδήματος των πολιτών και οδηγηθεί η Ελλάδα από την ύφεση στην κατάθλιψη, θα προκύψει σοβαρό ζήτημα διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης.

Ο υπ. Ανάπτυξης παραδέχτηκε την ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος για την παρούσα κατάσταση ζητώντας συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Εκτίμησε μάλιστα ότι η εποχή Παπανδρέου μοιάζει να έφτασε στο τέλος της καθώς ο πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Ωστόσο», είπε, «αυτή δεν ήταν αποτυχία μόνο της κυβέρνησης (…) Η αντιπολίτευση συμπεριφερόταν σαν να μην την αφορά τι θα συμβεί με την Ελλάδα, σαν μην επρόκειτο για τη δική της χώρα. (…) Αλλά και οι εταίροι μας στην ΕΕ έκαναν λάθη. Υπήρξαν περιττές καθυστερήσεις, οι οποίες επιδείνωσαν κι άλλο την κρίση».

«Σχέδια για την Ελλάδα»

Κρυφές προετοιμασίες για μία ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα;

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit περιγράφει ένα σκηνικό στο οποίο η ΕΕ θέτει όρους, η Ελλάδα δεν τους πραγματοποιεί, ωστόσο κάθε φορά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις παρέχονται νέα δάνεια στη χώρα. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά όμως ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό διάστημα για μία νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και προσθέτει: «Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup υπολογίζει την πιθανότητα επαναφοράς της δραχμής τους επόμενους 18 μήνες σε ένα ποσοστό άνω του 50%».

«Η Ελλάδα βάζει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος», διαβάζουμε στην Die Welt.
Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στοιχεία έρευνας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, τα οποία δείχνουν ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010. O Στεφάν Ντεό οικονομικός αναλυτής της UBS αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ παραχώρησε το δικαίωμα έκδοσης χρήματος στις κεντρικές τράπεζες των χωρών. Αυτό μπορεί να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες», προειδοποιεί ο ειδικός της UBS αξιολογώντας τις επιπτώσεις της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: