Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή»

 Οικονομολόγος Λαρς Φελντ - ένας από τους 'πέντε σοφούς'

Η ελληνική κρίση και το αδιέξοδο στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου απασχολούν και σήμερα το γερμανικό τύπο. Κυρίαρχοι τίτλοι «Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις» ή «Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές».

 

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Η ελληνική κυβέρνηση αντελήφθη πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει σε λίγες εβδομάδες να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις, που παραμελήθηκαν επί χρόνια, είπε ο κ. Βενιζέλος. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές παραμελήθηκαν όμως και από αυτή την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Η επικέντρωση της κυβέρνησης στις δραστικές περικοπές έπνιξαν την οικονομική ανάπτυξη και κυρίως διαπιστώθηκε ότι όλα σχεδόν τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αθήνα, είναι αυτά που προκαλούν και τις λιγότερες αντιστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί από τους πολίτες νέες θυσίες χωρίς να τους δίνει όμως ελπίδες για ένα ‘καλύτερο’ κράτος. Και όλα αυτά επειδή δεν τολμά να αντιμετωπίσει το παλιό πελατειακό σύστημα.»  
 
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Το ελληνικό κράτος δεν χρωστάει μόνον στους πιστωτές του, αλλά ακόμη πιο πολλά χρωστάει στους πολίτες του. Και αυτό ακριβώς οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και οι ευρωδανειστές του, διότι εάν οι πολίτες εναντιωθούν τότε οι οικονομικές απαιτήσεις τους θα είναι λόγια του αέρα.»
 
Μεταφορά του ελληνικού χρέους στο EFSF
 
«Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», υπογραμμίζει στην Kölner Stadtanzeiger σε συνέντευξή του για την ευρωκρίση και την Ελλάδα ο Γερμανός οικονομολόγος Λαρς Φέλντ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία. Ο κ. Φέλντ αποκρούει την άποψη ότι η ευρωβοήθεια προς την Ελλάδα είναι σαν τον πίθο των Δαναΐδων λέγοντας πως «στην παρούσα κατάσταση η μη πληρωμή των πιστώσεων συνιστά πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη και θα οξύνει την κρίση. Γι’ αυτό μετά τη χορήγηση αυτών των πιστώσεων πρέπει να μεθοδεύσουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
 
Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν αναδιάρθρωση σημαίνει απλά ‘παραγραφή χρέους’ ο Γερμανός οικονομολόγος απαντά καταφατικά και εξηγεί: «Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για την οικονομία (της γερμανικής κυβέρνησης) έχει μια συγκεκριμένη πρόταση: Να μεταφερθούν τα χρέη της Ελλάδας από τους κρατικούς πιστωτές, αλλά και τους ιδιώτες-πιστωτές στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF. Ως αντάλλαγμα να λάβουν όλοι οι πιστωτές άλλα ασφαλή ομόλογα του ταμείου, αλλά στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θα παραιτηθούν από το 50% των απαιτήσεών τους.Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μπορεί κατόπιν ως βασικός πιστωτής της Ελλάδας να ασκήσει πιέσεις προς την Αθήνα για τη δρομολόγηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της.»
 
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50% συνιστά καταστροφή για τις ελληνικές τράπεζες ο Λαρς Φέλντ υπογραμμίζει πως θα πρέπει το EFSF να διαθέσει γύρω στα 20 δισεκατομμύρια για τη διάσωσή τους.
 
Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF) θα πρέπει να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο για να μπορεί να δανείζει, αλλά και να παίζει σωστά τον ρόλο του πυροσβέστη σε περιπτώσεις κρίσεων και καταλήγει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα συνιστούσε καταστροφή», διότι:
«το κούρεμα του χρέους θα άγγιζε όχι πια το 50%, αλλά το 80 ή και το 90%.
Η ελληνική οικονομία και το δημοσιονομικό σύστημα της χώρας θα βυθίζονταν στο χάος, ενώ θα άνοιγε ο δρόμος για κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης. Όποιος εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνιστά λύση, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, άσχετος.»
 
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: