Πιέσεις στη ρευστότητα από την άνοδο των spreads
Με διαφοροποιημένα σε σχέση με προηγούμενους μήνες ποσοστά συμμετοχής για τις ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώθηκε η χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες τράπεζες δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν με τα ίδιου ύψους ποσά που είχαν διαθέσει σε προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις, κενό που αναπληρώθηκε από τις προσφορές άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων με μεγαλύτερη επάρκεια ρευστότητας.
Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργείται και από το γεγονός ότι τα τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα κινούνται πλέον στα όρια που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά τα έντοκα γραμμάτια που μπορούν να αγοράζουν και να καταθέτουν ως εγγύηση στο Ευρωσύστημα για τη λήψη χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, έχει οριστεί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά και σε απόλυτο αριθμό το μέγιστο ύψος των κρατικών τίτλων που μπορεί να διαθέτει, το οποίο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη σύνθεση του ενεργητικού της.
Από την άλλη πλευρά, η εκροή καταθέσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί τις τελευταίες εβδομάδες νέες πιέσεις στη ρευστότητα του συστήματος.
Ευελιξία στην αποτίμηση των ενεχύρων
Η υποχώρηση των τιμών των κρατικών τίτλων μέσα σε ένα δίμηνο ξεπερνά το 25%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδοτικής ικανότητας μέσω της ΕΚΤ, η οποία επιβάλλει «κούρεμα» επί της εμπορικής τιμής των ενεχύρων που δέχεται.
Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανου τη Δευτέρα σε συνέδριο του Economist, ο οποίος ζήτησε από την ΕΚΤ να είναι πιο ευέλικτη ως προς τον τρόπο αποτίμησης των τίτλων που καταθέτουν ως εγγύηση τα πιστωτικά ιδρύματα σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, όπως η τρέχουσα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τιμές διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή ομολόγου που λήγει σε 11 μήνες διαμορφώνεται κάτω από το 50, του τίτλου με λήξη στις 20-8-2013 βρίσκεται κάτω από το 45, ενώ στις πιο μακρινές ωριμάνσεις έως και το 2020 οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και χαμηλότερα του 40.
Αντέχει ακόμη το σύστημα
Η ΕΚΤ επιβάλλει ένα μέσο haircut της τάξης του 15% επί των παραπάνω τιμών, οι οποίες τον περυσινό Ιούλιο αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονταν τουλάχιστον 25% υψηλότερα.
Είναι προφανές ότι μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες το περιθώριο χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα για τις ελληνικές τράπεζες έχει περιοριστεί σημαντικά.
Πάντως, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι παρά τις τρέχουσες αποτιμήσεις και το αρνητικό κλίμα που προκαλεί διαρροές στις καταθέσεις, μπορούν και ανταπεξέρχονται στις δύσκολες συνθήκες.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι σημαντική ανάσα για το σύστημα θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του τελευταίου πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο ναι μεν έχει εγκριθεί από την τρόικα, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου