Της Ελενας Μπέλλη
Τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, την παράσταση κλέβουν όχι τα κόμματα και οι πολιτικοί αλλά οι ανένταχτοι νέοι, που διαδηλώνουν καθημερινά στις ισπανικές πόλεις με κεντρικό σύνθημα «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα». Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή από τους νέους, τους άνεργους και τους δυσαρεστημένους με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα: Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Γρανάδα, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο, τη Μαγιόρκα και αλλού με πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε εμπόρευμα στα χέρια τραπεζιτών και πολιτικών».Χθες, για τέταρτη μέρα, οι διαδηλωτές του κινήματος 15-Μ (15η Μαΐου) συγκεντρώθηκαν ξανά στην Πλάθα ντελ Σολ στη Μαδρίτη, την Πλατεία του Ηλιου, που ήδη μετονόμασαν σε «Πλατεία της Λύσης».
«Χαμένη γενιά»
Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι αυτοί που το ΔΝΤ ονόμασε την πιθανώς «χαμένη γενιά» της Ισπανίας, νέοι, είτε άνεργοι είτε εργαζόμενοι ως έκτακτοι και με προσωρινές συμβάσεις, που διαδίδουν μηνύματα συσπείρωσης μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook κ.λπ. Με την ανεργία των νέων να φθάνει ήδη το 45% και τη συνολική ανεργία να σκαρφαλώνει στο 21%, οι νέοι βρίσκουν περισσότερο νόημα στο Κίνημα 15-Μ παρά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων.
Ετσι, όταν η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει το στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλάθα ντελ Σολ, την Τρίτη, κατάφερε μόνον να πολλαπλασιάσει, χθες, τους συγκεντρωμένους. «Θέλουμε πολιτικούς που ενδιαφέρονται για τις ζωές μας όχι για τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών.
Πάνω από κόμματα
Και είναι σαφές ότι το κίνημα των νέων λειτουργεί πέρα και πάνω από τα κόμματα και μακριά από κάθε συνδικαλιστική επιρροή. Τα συνδικάτα εξάλλου είτε συναίνεσαν είτε αντέδρασαν χλιαρά στις δραστικές αλλαγές που αναγκάστηκε να προωθήσει η κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τον κίνδυνο να συρθεί σε? μνημόνιο.
Παρά το «ανένταχτο πνεύμα τους», ή ίσως ακριβώς γι' αυτό, οι διαδηλωτές του κινήματος 15-Μ κερδίζουν γρήγορα έδαφος ανάμεσα στους νέους και όχι τόσο νέους Ισπανούς, που βλέπουν το μέλλον τους να «παγώνει» εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας.
«Outsider»
«Πρόκειται για την αίσθηση ότι είσαι ''outsider'' στην ίδια σου τη χώρα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Μπαχ, εμπειρογνώμονας σε θέματα στρατηγικής και οικονομίας. «Πραγματικά δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουμε», δηλώνει ο Φερνάντο Φερνάντες, επίσης οικονομολόγος.
Οι πολιτικοί, πάντως, μάλλον ξέρουν τι είναι αυτό που βλέπουν και ήδη το φοβούνται: «Φυσικά και τα πολιτικά κόμματα δεν κάνουν πάντα το σωστό, όλοι κάνουμε λάθη», ήταν η αντίδραση του Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, που αναμένεται να καταγράψει σημαντικές νίκες στις εκλογές της Κυριακής. Συνολικά, οι Ισπανοί καλούνται να εκλέξουν 8.116 δημοτικά συμβούλια και 13 περιφερειακά Κοινοβούλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου