Του Κώστα Τσαχάκη
Ενα μείζον πολιτικό δίλημμα που δεν επιδέχεται ελιγμών αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την ερχόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-2015 συνολικής αξίας κοντά στα 80 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα περάσει με την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά χωρίς τη δυνατότητα των βουλευτών να καταψηφίσουν επιμέρους ρυθμίσεις.Το πρόγραμμα θα ψηφισθεί ή θα απορριφθεί ως «πακέτο» ή άλλως θα είναι «take it or leave it» μιας και θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την τρόικα που δεν θα επιδέχεται αλλαγών.
Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλους να πάρουν θέση για το αν θα στηρίξουν την πορεία διάσωσης της χώρας ή θα αρνηθούν την ψήφο τους και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Ετσι, πάντως, θα διευκολυνθούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διατυπώνουν επιμέρους αντιρρήσεις για πτυχές του προγράμματος για να το ψηφίσουν, εφόσον δεν θα μπορεί να γίνει επιλογή για ναι ή όχι σε επιμέρους ρυθμίσεις. Ταυτοχρόνως, θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να λάβει ξεκάθαρη θέση και η Νέα Δημοκρατία, μιας και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να καταψηφίσει καταρχήν το πρόγραμμα και να υπερψηφίσει επιμέρους διατάξεις.
Το «πολιτικό δίλημμα» μοιάζει πιεστικό και απόλυτο, αλλά η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι αδιαπραγμάτευτη. Υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν γνώση της εν λόγω απόφασης του κ. Παπανδρέου εξηγούσαν ότι «εδώ που φθάσαμε δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια και τακτικισμοί. Ολοι θα κριθούμε από τη στάση μας στα μείζονα».
Απλή πλειοψηφία
Για την υπερψήφιση του προγράμματος η κυβέρνηση θα επιμείνει στην απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, χωρίς μάλιστα να θέσει όρο κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν υπολογίσει ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιων απωλειών. Για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα ακολουθήσουν δύο ή τρεις νόμοι που θα υλοποιούν με επιμέρους διατάξεις τις προβλέψεις του «πακέτου».
Το πρώτο νομοσχέδιο για τα μέτρα που αφορούν στο τρέχον έτος θα ψηφισθεί αμέσως μετά το πρόγραμμα με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία από τη Βουλή.
Την ερχόμενη Δευτέρα το Πλαίσιο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου Τετάρτη και Πέμπτη θα συμμετάσχει σε συνέδριο του ΟΟΣΑ, γεγονός που ενδέχεται να μεταθέσει την κατάθεσή του στη Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα και αφού προηγηθεί άλλη μία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπογραφές
Το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup της 20ής Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 24 του μήνα. Στο σχέδιο θα καθορίζονται οι στόχοι που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών και έως το 2015. Το «Αρθρο μόνο» σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διάλεκτο θα υπογράφεται από τον Γιώργο Παπανδρέου και ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο.
Θα συνοδευτεί από την εισηγητική έκθεση ενός πολυετούς προϋπολογισμού όπου θα προσδιορίζονται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 26 έως 30 δισ. ευρώ και τα προβλεπόμενα έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Τα τελικά μεγέθη θα τσεκαριστούν εκ νέου από τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ποια μέτρα θα περιλαμβάνονται
Στο μέτωπο των μέτρων που θα περιέχει το Μεσοπρόθεσμο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε πως για το τρέχον έτος ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ. Για το διάστημα 2012 - 2015 το ύψος τους δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 24 δισ. ευρώ.
Στο στρατηγικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία δεν αλλάζει, αλλά μετά τις πιέσεις της τρόικας θα επιδιωχθεί να αυξηθούν τα έσοδα του 2011 (ο αρχικός στόχος ήταν 2 με 4 δισ. ευρώ) με την ιδιωτικοποίηση μίας ισχυρής εισηγμένης πέρα από τη διάθεση του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom.
Για τους επόμενους επτά μήνες του 2011, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να εξευρεθούν 6 δισ. ευρώ, το βάρος της προσαρμογής πέφτει στις περικοπές δαπανών, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν ότι τα φορολογικά μέτρα ενέχουν υψηλό ρίσκο και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Ετσι, η απόφαση είναι ειλημμένη για επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού κ.ά.), παρέμβαση που θα μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των δικαιούχων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετά χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και δεν είναι τυχαίο πως ο «σκληρός» Π. Τόμσεν του ΔΝΤ στο συνέδριο του Economist τόνισε πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα φθάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος, στα δύο τρίτα των συνολικών κρατικών δαπανών.
Στο Δημόσιο η τρόικα έχει ζητήσει λίστα με τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς και έχει συστήσει την απόλυση του προσωπικού τους. Παράλληλα, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα προκύψει μείωση του μισθολογικού κόστους, με τις περικοπές να εστιάζονται σε όσους λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα. Άλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν κρύβει ότι ο στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι η σταδιακή εξίσωση των μισθών του Δημοσίου με τους αντίστοιχους στον ιδιωτικό τομέα.
Ερχεται νέος γύρος μειώσεων στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα μπουν στο νέο μισθολόγιο σε μία δεύτερη φάση.
Στο σκέλος των εσόδων από 1ης Ιουλίου θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, ενώ εξετάζεται και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου