Toυ Ηλία Μπενέκου
Μια από τις σημαντικότερες «πολιτικές μάχες» θα κληθεί να δώσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, όταν θα χρειαστεί να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα φθάσουν ακόμη και στο δραστικό περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
«Κεκτημένα» ετών και παγιωμένες αντιλήψεις για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και τη θέση των υπαλλήλων της, υπό τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, θα εξετασθούν από την αρχή δοκιμάζοντας τις αντοχές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά θέτοντας την ίδια ώρα προ των ευθυνών της και την αντιπολίτευση, που θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ πολιτικού οφέλους και εθνικής ανάγκης.Οι τελευταίες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελούν μόνο την αρχή αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών αλλά και υπηρεσιών, υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, κρίσεις μέσω ΑΣΕΠ για την παραμονή ή όχι στο Δημόσιο, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και -κυρίως- θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου, είναι μερικές μόνο από τις επερχόμενες παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση.
Νέο μισθολόγιο
Κατάργηση πλήθους επιδομάτων
Η ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του ενιαίου μισθολογίου θα φέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, καθώς και περικοπές στις απολαβές των λεγόμενων «ρετιρέ», μέσω της θέσπισης ανώτατου και κατώτατου ορίου στις αμοιβές του Δημοσίου. Βασικός στόχος είναι να αρθούν στρεβλώσεις και μισθολογικές ανισότητες, ωστόσο μεγάλο ζητούμενο παραμένει και το ύψος του κόστους.
Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσυνδέσει το νέο μισθολόγιο από το μισθολογικό κόστος, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αυτό (μαζί με τις αποχωρήσεις) θα συμβάλει στον ουσιαστικό περιορισμό του κόστους με στόχο έως το 2013 να «πέσει» στα 16 δισ. ευρώ, από 22 δισ. ευρώ το 2009.
Προσλήψεις
«Περίγραμμα θέσεων εργασίας»
Ο αριθμός των προσλήψεων περιορίζεται δραστικά με την αναλογία του 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) να κινείται στο εξής στο 1 προς 10. Με βάση το ένα προς πέντε το τρέχον έτος θα έπρεπε να γίνουν 10.600 προσλήψεις, Μέχρι στιγμής (μαζί με τις μετατάξεις του ΟΣΕ) οι προσλήψεις που έχουν διενεργηθεί δεν φθάνουν τις τρεις χιλιάδες, κάτι που υποδεικνύει ότι η τελική αναλογία δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το ένα προς 12.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι οι όποιες προσλήψεις γίνονται στο μέλλον, να διενεργούνται βάση της περιγραφής θέσεως. Κάθε δημόσιος φορέας θα καταρτίσει «περίγραμμα θέσεων εργασίας», δηλαδή αναλυτική καταγραφή των προσόντων που απαιτούνται για κάθε θέση και με τον τρόπο αυτό να γίνεται η επιλογή του κατάλληλου υπαλλήλου.
Συμβασιούχοι
Δραστικό «μαχαίρι» στις προσλήψεις
Μεγάλη εξοικονόμηση στη μισθοδοσία περιμένει η κυβέρνηση και από το δραστικό «μαχαίρι» στις προσλήψεις συμβασιούχων, που θα μειωθούν κατά 50%. Από 50.000 προσλήψεις το χρόνο, που προβλέπονται από το Μνημόνιο, αναμένεται να περιοριστούν στις 25.000 και μάλιστα έως το 2015. Να σημειωθεί δε ότι για φέτος έχει εγκριθεί η πρόσληψη μόλις 9.600 συμβασιούχων. Η περικοπή αυτή αναμένεται να αποφέρει περίπου 550 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος για τους 50.000 συμβασιούχους που εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο είναι 1,1 δισ. ευρώ. Η συνολική, δηλαδή, εξοικονόμηση την επόμενη τριετία θα είναι της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2013 με τον περιορισμό προσλήψεων προσωπικού, απασχόλησης συμβασιούχων, αλλά και με τις αποχωρήσεις που θα υπάρξουν, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων θα περιορισθεί κατά 200 χιλιάδες.
Νέοι οργανισμοί - Μετατάξεις
«Αναδιάταξη» υπηρεσιών
Η κατάρτιση νέων οργανισμών θα επιφέρει καταργήσεις τμημάτων και διευθύνσεων, είτε επειδή είναι ανενεργά, είτε επειδή οι αρμοδιότητές τους αλληλοεπικαλύπτονται.
Η «αναδιάταξη» των υπηρεσιών του Δημοσίου, θα δώσει ώθηση και στην κινητικότητα στο δημόσιο, με μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού, ακόμη και από τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ προς στο στενό δημόσιο τομέα. Ηδη όπως έγινε γνωστό, για τους υπαλλήλους των υπό εξυγίανση ή ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί υπό την κρίση του ΑΣΕΠ το οποίο και θα αποφανθεί τελικώς αν έχουν τα προσόντα να μεταταγούν ή πρέπει να οδηγηθούν εκτός Δημοσίου.
Μάλιστα ακόμη και όσοι υπάλληλοι πάρουν το «εισιτήριο» της μετάταξης, θα εισέλθουν σε διετή δοκιμαστική περίοδο, πριν πάρουν το «πράσινο φως» για την παραμονή και εξέλιξή τους στη νέα υπηρεσία.
Αν και το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες κρίσεις και «απομακρύνσεις» προσωπικού από το στενό δημόσιο τομέα, ωστόσο ο «Καλλικράτης στο κράτος», θεωρείται ότι θα αποτελέσει το ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο, με το πλεονάζον προσωπικό (ακόμη και αορίστου χρόνου) που δεν θα μπορεί να μεταταγεί να οδηγείται τελικώς στην πόρτα της εξόδου.
Νέο Πειθαρχικό
Τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων
Μία από τις βασικές παραμέτρους που θα εξετάζονται από το ΑΣΕΠ για τις μετατάξεις των υπαλλήλων αναμένεται να είναι και ο έλεγχος του πειθαρχικού τους μητρώου. Φιλοδοξία του υπουργείου Εσωτερικών, με το νέο πειθαρχικό δίκαιο που σύντομα θα έρθει προς ψήφιση, είναι να μπει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων με αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων και επιτάχυνση του χρόνου εκτέλεσης των ποινών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου