Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: «Ο «Καλλικράτης» μετατρέπει τους πολίτες σε υπόδουλους»


Μεταφέρουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στη χθεσινή Ελευθεροτυπία (30-10-2910), στην  οποία  μεταξύ άλλων εξηγεί και τους λόγους που τον υποχρέωσαν να ηγηθεί συνδυασμού και να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Πάρου.
Η εισαγωγή της «Ελευθεροτυπίας» και η συνέντευξη

«Ο «Καλλικράτης» απομακρύνει τον πολίτη ακόμα περισσότερο από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Με την αναγκαστική συνένωση καταργεί την ελεύθερη βούληση των πολιτών και τους μετατρέπει σε υπόδουλους. Είναι αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός».
 Μανώλης Γλέζος: «Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση κ. Ραγκούση»

Την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση εκφράζει ο Μανώλης Γλέζος, εμβληματική φυσιογνωμία και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Πάρου του συνδυασμού της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου. Ο ίδιος, θιασώτης της συμμετοχικής δημοκρατίας, εξηγεί τι σημαίνει το προσκλητήριο στον Γιάννη Ραγκούση «Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση» και τους λόγους για τους οποίους δεν έθεσε υποψηφιότητα στη Νάξο και στ' Απεράθου του. Ο Μανώλης Γλέζος θλίβεται με την εικόνα της πολυτεμαχισμένης Αριστεράς και καλεί όλους τους αριστερούς ανεξαιρέτως να παραμερίσουν την απογοήτευσή τους, για να μη χαθεί και τούτη η ευκαιρία.
Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα σ' αυτές τις εκλογές;
«Ως ενεργός πολίτης, που δεν έχει σταματήσει ν' αγωνίζεται συνεχώς και αδιαλλείπτως, συμμετέχω και τώρα σ' αυτόν τον αγώνα, όταν μάλιστα σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται ο κώδικας αυτοδιοίκησης ο επονομαζόμενος "Καλλικράτης" καθώς και η συνολική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Γιατί στην Πάρο και όχι στη Νάξο, την πατρίδα σας;
«Πατρίδα μου είναι όλη η Ελλάδα, όλη η ανθρωπότητα. Αυτό πιστεύω και έτσι νιώθω. Τ' Απεράθου της Νάξου είναι όντως η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου και η δική μου γενέθλια γη. Αλλά η Πάρος είναι επίσης η ιδιαίτερη πατρίδα της μάνας μου, Ανδρομάχης Ναυπλιώτου, και η γενέθλια γη του αδελφού Νίκου Νικολάου Γλέζου, που εκτέλεσαν οι ναζί στις 10 Μαΐου 1944. Προσπάθησα πολλά για τ' Απεράθου της Νάξου, από τα οποία το σπουδαιότερο η άμεση δημοκρατία, η οποία λειτούργησε δώδεκα χρόνια και την κατάργησε ο "Καποδίστριας". Γιατί, λοιπόν, να μην προσφέρω και στην Πάρο;»
Απευθύνετε κάλεσμα στον Γιάννη Ραγκούση, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με αντικείμενο την αποσαφήνιση του «Καλλικράτη». Γιατί ισχυρίζεστε πως επαίρεται και κομπάζει ο υπουργός για τον «Καλλικράτη» του;
«Δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί οποιοσδήποτε τον έχει παρακολουθήσει ώς τώρα. Είτε στην εισήγησή του στην ΚΕΔΚΕ είτε στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή είτε στην ειδική συνεδρίαση του Δήμου Πάρου είτε στις στημένες παρουσιάσεις τηλεοπτικών εκπομπών».
Κατά την άποψή σας, τι είναι ο «Καλλικράτης»;
«Είναι κώδικας, ο οποίος καταργεί την αυτοδιοίκηση και την κρατικοποιεί. Διότι: α) Καταργεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών της αυτοδιοίκησης, την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα (άρθρο 109 παράγραφος 2). Είναι, συνεπώς, αντισυνταγματικός. β) Καταργεί την ισονομία των πολιτών. γ) Καταργεί την όποια δυνατότητα, όχι συμμετοχής του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και συνάντησης με τον δήμαρχο. δ) Με την αναγκαστική συνένωση καταργεί την ελεύθερη βούληση των πολιτών και τους μετατρέπει σε υπόδουλους».
«Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση». Η πρόκληση του «Καλλικράτη» ποια είναι;
«Ο Γ. Ραγκούσης δεν θεωρείται απλώς, αλλά είναι ο αρχιτέκτονας του "Καλλικράτη". Υπήρξα αντίπαλος των καταναγκαστικών συγχωνεύσεων των οργανισμών αυτοδιοίκησης από το 1986. Επεισα μάλιστα τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου και απέσυρε από νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνένωση.
Δικαιούμαι να προσκαλώ σε διάλογο οποιονδήποτε για την αυτοδιοίκηση, την οποία λειτούργησα και υπηρέτησα. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο Γ. Ραγκούσης τυχαίνει να είναι και αυτός από την Πάρο. Αβίαστα, λοιπόν, προβάλλει το: "Ιδού η Πάρος, ιδού και η πρόκληση"».*

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Και ολίγα για το γιατρό Γιώργο Ξένο

Αν θελήσουμε να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του Γιώργου Ξένου, εύκολα θα διαπιστώσουμε, ότι, το κύριο χαρακτηριστικό της, είναι η παριανή του συνείδηση. Δηλώνει πρώτ΄ απ΄ όλα παριανός  και η αγάπη του, για το νησί που τον  γέννησε, είναι απέραντη.

Στόχος του, εκ νεότητός του, να εγκατασταθεί μόνιμα στην Πάρο, και το όνειρό του αυτό  γίνεται πραγματικότητα, τώρα που συνταξιοδοτήθηκε.

Την  Πάρο, ο  Γιώργος, τη ζούσε καθημερινά μέσα από τις επαφές που είχε, λόγω της δουλειάς του, αλλά και επειδή, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου των Παρίων της Αθήνας και του Πειραιά.

Το γραφείο του, στο ΙΚΑ, το γνώριζαν όλοι οι παριανοί που είχαν πρόβλημα υγείας  και ήταν ασφαλισμένοι στον Οργανισμό. Ήταν το γνωστό ιατρικό γραφείο, που, όποιος παριανός έμπαινε μέσα και μετά  την εξέταση  ή τη γραφειοκρατική εξυπηρέτηση που του παρείχε, όταν ο χρόνος το επέτρεπε, η συζήτηση ξεκινούσε (και τέλειωνε), για την Πάρο, για τους συμπατριώτες μας, για την πορεία του νησιού, για τα προβλήματα του νησιού. Ήταν ο πιο καλά ενημερωμένος παριανός που  δε ζούσε μόνιμα στην Πάρο.

Ο Γιώργος, που ασκούσε την ιατρική και ως ελεύθερος επαγγελματίας, πραγματοποίησε άπειρες ιατρικές επισκέψεις, δωρεάν,  σε παριανούς της Αθήνας και του Πειραιά, όταν του ζητούσαν να τους επισκεφθεί, επειδή είχαν ιατρικό πρόβλημα.

Κι αυτή η ανιδιοτέλειά του, για κάθε παριανό που του ζητούσε ιατρική βοήθεια, τον έκανε αξιαγάπητο σε όλους μας και στην Αθήνα και στην Πάρο.  Πόσες φορές δεν είδαμε το Γιώργο να επισκέπτεται παριανούς στα νοσοκομεία της Αθήνας και να τους ενθαρρύνει και με τον καλό του λόγο να τους ανεβάζει την ψυχολογία και να τους δίνει κουράγιο;

Αυτά, τουλάχιστον εμείς, που τα έχουμε ζήσει από κοντά, έχουμε χρέος να τα αναφέρουμε, με αφορμή την τελική του επιλογή, να υπηρετήσει τον τόπο μας, σε καιρούς χαλεπούς, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Είμαστε βέβαιοι, ότι η παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο θα συμβάλλει στην ποιοτική του αναβάθμιση και στην κοινή προσπάθεια όλων των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει ο παριανός λαός, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.

Ας γνωρίζει, ο φίλος Γιώργος, ότι, η διαδρομή που επέλεξε να ακολουθήσει, για να υπηρετήσει την ιδιαίτερη πατρίδα μας, θα τους προσφέρει πολλές χαρές και συγκινήσεις, αλλά και πολλές πίκρες. Θα γνωρίσει πολύ πιο καλά τους φίλους του, τους ανθρώπους που εξυπηρέτησε, την ευγνωμοσύνη των ολίγων και την αγνωμοσύνη των πολλών.

Όμως επειδή είναι δυνατός χαραχτήρας  και έχεις στόχους, τους οποίους υπηρετεί με συνέπεια, ο Γιώργος δεν πρόκειται να στα σταθεί σ΄αυτά τα μικρά.
Ο μεγάλος του στόχος είναι η αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων της Πάρου. Και είμαστε βέβαιοι, ότι, γι΄αυτόν το στόχο, θα τα δώσει όλα.

Κάνουμε την πρόβλεψη ότι λαός της Πάρου θα τον τιμήσει με μεγάλος αριθμό ψήφων και αυτό για τον Γιώργο Ξένο θα αποτελέσει ύψιστη υποχρέωση και πολύ ισχυρό κίνητρο, για να υπηρετήσει τις παριανές και τους παριανούς με όλες του τις δυνάμεις.

Αγαπητέ Γιώργο, από αυτόν το νέο τρόπο ενημέρωσης, από το blog της «Ωραίας Πάρου», που το επισκέπτεται καθημερινά μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας, σου ευχόμαστε, ολόψυχα, στην προσπάθειά σου αυτή,  καλή επιτυχία.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στο στόχαστρο ο Στέλιος Φραγκούλης

Τα δημοσιογραφικά χτυπήματα, που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο, από εβδομαδιαίο έντυπο, ο Στέλιος Φραγκούλης, εντάσσονται στην τακτική της άλλης πλευράς, που θέλει να  περιορίσει την αναμφισβήτητη επιρροή που έχει στο εκλογικό σώμα της Παροικιάς.

Και αναφερόμαστε μόνο στην Παροικιά, επειδή γνωρίζουμε ότι η σταυροδοσία έχει τοπικιστικά χαρακτηριστικά (αν ψηφιστεί και από άλλες περιοχές της Πάρου αυτό θα αποτελέσει έκπληξη).

Αν  ερωτηθεί το εκλογικό σώμα της Παροικιάς και απαντήσει χωρίς προκαταλήψεις, θα πρέπει να δεχτεί ότι η προσφορά του Στέλιου Φραγκούλη είναι πολύ μεγάλη, συγκρινόμενη πάντοτε με την προσφορά άλλων συμβούλων της παράταξης, που μας διοικεί εδώ και 8 χρόνια.

Το γεγονός, ότι εξασφάλισε τις απαραίτητες ποσότητες νερού στο νησί, παρά τις αυξανόμενες κάθε χρόνο ανάγκες, που έχουμε, εξαιτίας και της αλόγιστης σπατάλης που κάνουμε στο πολύτιμο αυτό αγαθό, το γεγονός, ότι αντιμετώπισε με επιτυχία τα τεράστια προβλήματα που έχουν τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης κυρίως στη Νάουσα, αυτά από μόνα τους δικαιολογούν  τη δική μας αξιολόγηση.

Όμως ο Στέλιος Φραγκούλης προχώρησε και σε έργα, επεκτείνοντας τα δίκτυα αποχέτευσης μέσα στον οικισμό της Παροικιάς, σε  αντίθεση με τη συντηρητική πολιτική που ακολούθησε στις επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης. Και αυτό ήταν επίσης μια σωστή πολιτική.

 Είχαμε φτάσει να έχουμε συνδέσει την περιφέρεια της Παροικιάς με την αποχέτευση και είχαμε αφήσει εκτός μεγάλα τμήματα του οικισμού της.

Μπορεί η ΔΕΥΑΠ να πήρε δάνεια για να εκτελέσει τα έργα αυτά, αλλά αυτό είναι χίλιες φορές προτιμότερο, από το να έχει χρήματα στο ταμείο της και να μην κάνει έργα, όπως, ατυχώς, συμβαίνει με το πολύπαθο Λιμενικό Ταμείο της Πάρου, που έχει αδιάθετα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά δεν επρόκειτο να τα γράψουμε, εάν δεν είχε προηγηθεί η δημοσιογραφική επίθεση σε βάρος του, παραμονές εκλογών για να χτυπηθεί πολιτικά η παράταξη στην οποία ανήκει.  Αυτό το θεωρούμε άδικο και μικρόψυχο.

Το ποιος είναι ο Στέλιος Φραγκούλης, το γνωρίζει όλη η Πάρος. 
Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολείται από το 1978 μέχρι σήμερα. Μετρήστε πόσα χρόνια από τη ζωή του έχει αφιερώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας. Μετρήστε πόσες εκλογικές νίκες και πόσες ήττες είχε στη μακρόχρονη αυτή πορεία.

Το γεγονός, ότι επιμένει, αυτό τον τιμά, όταν μάλιστα το νησί υποφέρει και έχει έλλειμμα σε αυτοδιοικητικά στελέχη.
Ας μην πετροβολούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν, γιατί αυτό στο τέλος το πληρώνουμε όλοι, ανεξάρτητα και πέρα από την παράταξη που υποστηρίζουμε.
Οι εκλογές θα τελειώσουν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου ή το αργότερο, όπερ και το πιθανότερο, μια εβδομάδα αργότερα.

Μετά του πανηγυρισμούς των νικητών και το πολύ της θλίψεως των ηττημένων, κάθε «κατεργάρης» θα κάτσει στο πάγκο του και θα αρχίσει πάλι η βασανιστική καθημερινότητα γι΄αυτούς, που ο παριανός λαός θα στείλει στα έδρανα της τοπικής εξουσίας.

Υ.Γ. ‘Όποιος επιχειρήσει να μας χρεώσει στην παράταξη του Χρήστου Βλαχογιάννη, θα διαψευσθεί σύντομα.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ιωάννης Καραβίας- Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ»

Οι νεότεροι δε γνωρίζουν ποιος ήταν ο στρατηγός Ιωάννης Καραβίας. Οι παλαιότεροι όμως ασφαλώς τον γνώριζαν, αφού ήταν παντρεμένος με την παριανή Φωτεινή Μαρινοπούλου, αδελφή του Παναγιώτη Μαρινόπουλου, πατέρα του πολιτικού μηχανικού Σωτήρη Μαρινόπουλου. Τα παιδιά του, Θεόδωρος και Μαρία, ζουν μόνιμα στην Πάρο, καθώς και τα εγγόνια του.
Αυτά τα ολίγα, αλλά κατατοπιστικά τα γράφουμε, γιατί πρόκειται να αναφερθούμε σ΄έναν ήρωα που η Πάρος θα έπρεπε ήδη να τον είχε τιμήσει με έναν ανδριάντα, όπως πρόσφατα έπραξε η ιδιαίτερη πατρίδα του στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Ιωάννης Καραβίας ταγματάρχης το 1940, βρέθηκε, για υπηρεσιακούς λόγους, πλάι στο Δαβάκη, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση των Ιταλών το πρωί της 28ης  Οκτωβρίου 1940. Και όταν ο συνταγματάρχης Δαβάκης τραυματίστηκε και ετέθη εκτός μάχης, ο Ιωάννης Καραβίας ανέλαβε τη διοίκηση των λιγοστών ελληνικών δυνάμεων και ήταν αυτός που έδωσε τις πρώτες νικηφόρες μάχες στα βουνά της Πίνδου, αποκόπτοντας την προέλαση των Ιταλών προς το Μέτσοβο.
Ο τραυματισμός του Κων/νου Δαβάκη όπως τον περιγράφει ο Ιωάννης Καραβία:
2 Νοεμβρίου 1940
«Όταν η κίνησις των λόχων ήρχισε, εγώ απεμακρύνθην από τον Δαβάκην περί τα 100 μέτρα, δια να δώσω λεπτομερείς εντολάς προς τον δεξιά κινούμενο λόχον Αλεβίζου. Αίφνης ακούω πυροβολισμούς και να πίπτουν βλήματα επί της κορυφής του υψώματος Προφ. Ηλίας, συγχρόνως δε ήκούοντο φωνές στρατιωτών ότι σκοτώθηκε ο διοικητής. Σπεύδω προς τον Δαβάκην, ο οποίος έκειτο αιμόφυρτος με διαμπερές τραύμα του πνεύμονος και 2 έως 3 στρατιώται προσπαθούντες να του επιδέσουν το τραύμα….. διέταξα αμέσως να έλθη ιατρός να του επιδέσει το τραύμα και με τους τραυματιοφορείς να τον στείλω εις το ορεινόν χειρουργείον στο Επταχώρι και τούτο , να μην τον ιδούν οι στρατιώται και χάσουν το ηθικόν των ή και εάν χάσω το ύψωμα να μην τον πάρουν οι Ιταλοί αιχμάλωτον. Ο ιατρός μετά δυσκολίας έφθασε εις τον τραυματίαν, λόγω των δραστικών πυρών, πάντως επεδέθη ο τραυματίας και απεστάλη εις το ορεινόν χειρουργείον».
Η μάχη που ανέτρεψε τα δεδομένα του πολέμου
Μετά την εκτέλεσιν του ιερού αυτού καθήκοντος (μεταφορά Δαβάκη) διέταξα τους επικεφαλής των τμημάτων αξιωματικούς να αποσύρουν τους στρατιώτας από την γραμμήν μάχης όπισθεν του υψώματος εις το απυρόβλητον. Εκεί δε ομίλησα εις όλους τους συμπολεμιστάς μου αξιωματικούς και στρατιώτας, τους ετόνισα την σημασίαν του υψώματος αυτού και ότι εάν μας το πάρουν, ανοίγει ο δρόμος δια την κατάληψιν του Μετσόβου.  Τους υπέμνησα ότι είμεθα απόγονοι των ηρώων του 21 και να φανούμεν αντάξιοί των, να αμυνθώμεν μέχρι εσχάτου. Οι στρατιώται ενθουσιασθέντες εφώναξαν εν μια φωνή, εδώ θα πέσωμεν όλοι.
Αμέσως επροχώρησα εγώ πρώτος προς την κορυφήν του υψώματος, ακολουθούμενος από τους γενναίους μου αξιωματικούς Σπυρόπουλον, Θεοδωρόπουλον, Αγιοπετρίτη, Θεοτοκάν, Μελάν και λοιπούς και όπισθεν οι γενναίοι στρατιώται με εφ΄όπλου λόγχη.
Όταν εφθάσαμε εις την κορυφήν του υψώματος εξεχύθημεν, εν αλαλαγμώ φωνάζοντες Αέρα – Αέρα. Οι Ιταλοί , οι οποίοι είχαν φθάσει περί τα 200-250 μέτρα από της κορυφής αιφνιδιασθέντες εσταμάτησαν προς στιγμήν και ήρχισαν να καταλαμβάνουν αντερεισματάκια βάλοντες δραστικώς εναντίον μας, πλην όμως οι γενναίοι μου έβαλον και αυτοί εναντίον των, μερικοί δε των αξιωματικών και στρατιωτών έσπευδον εις αποστολήν βολής χειροβομβίδων και εξουδετέρωναν φωλεάς αντιστάσεως πολυβόλων του εχθρού και τους εξανάγκαζον να υποχωρούν.
Η μάχη υπήρξε πεισματώδης και οι Ιταλοί εμάχοντο γενναίως, αλλά μετά τετράωρον εκάμφθησαν και δια της κοιλάδος του Σαρανταπόρου υπεχώρησαν προς Πυρσόγιαννην – Αλβανία εγκαταλείψαντες αρκετούς τραυματίας, άφθονον πολεμικόν υλικόν, αιχμαλώτους και περί τα 150 μεταγωγικά».
«Την πρωίαν της επομένης, 3ην Νοεμβρίου, αφιχθέντος και ενός ουλαμού πυρ)κού υπό τον λοχαγόν Αδρίμην, εξαπέλυσα σφοδράν επίθεσιν δι΄ολοκλήρου του αποσπάσματος Πίνδου προς Ταμπούρι, ανέτρεψα τας ελαφράς δυνάμεις του εχθρού και εσυνέχισα την ολοκλήρωσιν της καταλήψεως του αντικειμενικού σκοπού και την 4ην Νοεμβρίου είχα γίνει κύριος της γραμμής Ταμπούρι – γύφτισσα – Μπολιάνα, αποκόψας τας βορείως του Σμόλικα συγκοινωνίας του εχθρού, ώστε να μην δύναται να ενισχύσει τας εισχωρούσας δυνάμεις προς Σαμαρίναν».
«Η μεραρχία Τζούλια ( η καλύτερη ορεινή μονάς του εχθρού) μετά την κατάληψιν Φούρκας – Ταμπούρι, φοβουμένη την κύκλωσιν ήρχισε να υποχωρεί  δια της στενής κοιλάδος του Αώου προς Κόνιτσαν, μεταξύ Γκαμήλας και Σμόλικα, σφυροκοπούμενη και κατά πόδας διωκομένη υπό των νεοαφιχθεισών ελληνικών Μονάδων, δια την εκδίωξιν εκ του πατρίου εδάφους.
 Έτσι εκεί εις τις βουνοκορφές και τα φαράγγια της Πίνδου εκερδήθη η πρώτη Νίκη των Ελλήνων, η οποία είναι και νίκη των ελευθέρων λαών, κατερρίφθη δε και το αήττητον του άξονος, ανεθάρρησαν οι λαοί».

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο το πολιτικό κουτσομπολιό φουντώνει και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν.
Άλλοι βγάζουν τη Γρηγορία από την πρώτη Κυριακή δήμαρχο και άλλοι το Χρήστο Βλαχογιάννη. Τα επιχειρήματα που ακούγονται ένθεν και ένθεν είναι πλέον γνωστά, αφού αναπτύσσονται από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και των δύο δημοτικών παρατάξεων.
Το κύριο επιχείρημα της πλευράς Βλαχογιάννη , κατά το χρονικό διάστημα που διανύουμε, είναι η όχι καλή ποιότητα του ψηφοδελτίου της Γρηγορίας και η αδυναμία της να συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο. Και η απάντηση της άλλης πλευράς είναι το έλλειμμα στην καθημερινότητα και στα έργα των τελευταίων χρόνων με ευθύνη και των έμπειρων δημοτικών συμβούλων της παράταξης του, που είναι και εκ νέου υποψήφιοι.
Η αντιπαράθεση γίνεται μεταξύ νέων, άπειρων αλλά ορεξάτων για δουλειά υποψηφίων της Γρηγορίας και έμπειρων, αλλά κουρασμένων από την πολυετή άσκηση της τοπικής εξουσίας, υποψηφίων του Χρήστου Βλαχογιάννη.
Στην αντιπαράθεση αυτή, κάποιοι, κυρίως υποψήφιοι, και από τις δύο πλευρές, γίνονται αμετροεπείς και υπερβάλλουν σε χαρακτηρισμούς, οι οποίοι είναι απαράδεκτοι κατά την άποψή μας, και φτάνουν να  ακουμπούν ακόμα και τον συμπατριώτη μας υπουργό των Εσωτερικών.
Όμως ας γνωρίζουν, όσοι επιδίδονται σε αυτό το είδος αντιπαράθεσης, ότι θα είναι οι χαμένοι αυτών των εκλογών, συμπαρασύροντας σε ήττα και τον συνδυασμό τους.
 Οι επικεφαλής των συνδυασμών καλά θα κάνουν να συστήσουν στους υποψήφιους, που  διακατέχονται από ταραχή και αδυνατούν να ελέγξουν το περιεχόμενο των λόγων τους να καθίσουν στο σπίτι τους, γιατί με τα λεγόμενα τους κατεβάζουν πολύ χαμηλά την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα της Πάρου.
Βέβαια αυτά τα λέμε εμείς, που δε συμμετέχουμε στο προεκλογικό γίγνεσθαι και ως εκ τούτου έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε συμβουλές προς «ναυτιλλομένους» στις ταραγμένες θάλασσες της πολιτικής ζωής του τόπου μας, όμως στις μεγάλες φουρτούνες απαιτείται νηφαλιότητα που οδηγεί σε σωστές αποφάσεις, γιατί διαφορετικά δεν αλλάζουμε (πορεία) και βουλιάζουμε, για να θυμηθούμε και το πρωθυπουργικό σλόγκαν.
Φαίνεται ότι, αυτές οι εκλογές, είναι εκλογές για γερά νεύρα, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο σχόλιό μας και επειδή οι δύο κύριοι διεκδικητές του επίζηλου τίτλου, οδηγούν τα πράγματα σε πόλωση, καλά θα κάνουν οι δύο άλλοι συνδυασμοί να διευρύνουν τον πολιτικό τους λόγο γιατί μας έχουν κουράσει με το μνημόνιο, το δικομματισμό και τον Καλλικράτη. Το ακροατήριο της Πάρου δεν είναι ακροατήριο της Αθήνας.
Αν δεν το πράξουν κινδυνεύουν να δουν τα ποσοστά τους να κινούνται στο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο που είναι αρκετά υψηλό και μπορεί να φτάσει τον αριθμό 600.
Υπάρχει βέβαια η εκτίμηση ότι και στην Πάρο θα πέσει ψήφος διαμαρτυρίας κατά της Κυβέρνησης, όμως οι ψηφοφόροι που θα «διαμαρτυρηθούν» πρέπει να βρουν ανοιχτές τις πόρτες των συνδυασμών της αριστεράς. Και ανοιχτή πόρτα σημαίνει πρώτα απ΄όλα αναφορά στα τοπικά προβλήματα, τα οποία τα στελέχη των συνδυασμών αυτών γνωρίζουν πολύ καλά καθώς και τον τρόπο που μπορούν να επιλυθούν.
ΟΙ καιροί που έρχονται θα δυσκολέψουν κι άλλο τη ζωή μας και όσοι άκουσαν τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, καλά κατάλαβαν, ότι και ο ίδιος και η κυβέρνησή του μάλλον βυθίζονται στα ταραγμένα νερά μιας πολιτικής αδιέξοδης που έχει αναστατώσει τη χώρα και έχει οδηγήσει τους Έλληνες σε εθνική κατάθλιψη. 
Κατά συνέπεια, για να επανέλθουμε στα προηγούμενα, υπάρχει γήπεδο αντιπαράθεσης για το μνημόνιο και την οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε και στην Πάρο και μετά τις δημοτικές εκλογές.  
Οι συνδυασμοί της αριστεράς δεν θα κάνουν έκπτωση αρχών, εάν ασχοληθούν και με τα τοπικά μας προβλήματα, που έτσι κι αλλιώς θα δυσκολέψει η επίλυσή τους και λόγω του μνημονίου.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Tο Υγειονομικό αεροσκάφος

Παραμονές των εκλογών του 2002 το υγειονομικό αεροσκάφος, που διαθέτει το ίδρυμα Νομικού στη Σαντορίνη, προσγειώθηκε στο μικρό μας αεροδρόμιο για να δει το εκλογικό σώμα  αυτό που πρόκειται να συμβεί και στην Πάρο.

Παραμονές των εκλογών του 2006, εν μέσω πανηγυρισμών μεγάλου πλήθους, το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος προσγειώνονταν στην Πάρο.
              
Στις εκλογές του 2010 το πολιτικό τοπίο είναι διαφορετικό. Ο εμπνευστής της ιδέας βρίσκεται στα κεντρικά σαλόνια της πολιτικής ζωής της Χώρας, ο άνθρωπος, που μόχθησε ποικιλοτρόπως  για  ξεπεραστούν χιλιάδες εμπόδια, βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Γρηγορίας και το αεροσκάφος είναι καθηλωμένο στο έδαφος από το Φεβρουάριο, δηλ.  εδώ και 9 μήνες.

Προφανώς γραφειοκρατικά εμπόδια το κρατούν ακινητοποιημένο.
Ακούστηκαν διάφορα για τους λόγους που το αεροσκάφος είναι αδρανοποιημένο, όπως:  έπρεπε να πάει για συντήρηση και έλεγχο στη Γερμανία, έφυγε και έπιασε δουλειά αλλού ο δεύτερος πιλότος, δεν εγκρίνει τις δαπάνες για τη συντήρηση και τις πτήσεις του το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά.

Ακούστηκε βέβαια, και αυτό είναι αληθές, ότι ο νόμος, που καθιέρωσε τον Καλλικράτη, περιλαμβάνει σχετική διάταξη  που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο μας να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του αεροσκάφους. Κατά συνέπεια εκτιμούμε, ότι, μετά τις εκλογές,  το αεροσκάφος θα πετάει πάλι. 

Εμείς εδώ στο blog της «ωραίας Πάρου» δε μηδενίζουμε την προσπάθεια. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ιδεολογικά με το εγχείρημα.  Δεν είναι δουλειά των δήμων να αγοράζουν και να λειτουργούν υγειονομικά αεροσκάφη. Φανταστείτε και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως  οι σημερινές, κάθε δήμος του Αιγαίου να διέθετε με δικές του δαπάνες και ένα υγειονομικό αεροσκάφος. Δε μοιάζει να είναι τρελό;  Άσε που το Δ.Ν.Τ. θα μας είχε πάρει στο κυνήγι.

Το αεροσκάφος αυτό είναι χρήσιμο για το νησί και δεν έχουμε καμιά διάθεση να ελαχιστοποιήσουμε την προσφορά του. Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στο σλόγκαν ότι «σώζει ζωές»  και στη «σοβαρότητα» των περιστατικών που μεταφέρει.

Τα ελικόπτερα που στέλνει το ΕΚΑΒ είναι αυτά που έσωσαν και σώζουν ζωές. Γιατί με αυτά οι γιατροί του Κέντρου Υγείας στέλνουν τα πολύ σοβαρά περιστατικά και εφόσον ενδείκνυται η μετακίνησή τους.  

Η πρόταση που θα βελτιώσει τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες είναι μία. Είναι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.  Είχε προτείνει να σταθμεύει και σε συνθήκες 24ωρης ετοιμότητας ελικόπτερο, που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ, στη διοικητική  έδρα του νομού με αποσπασμένους για το λόγο αυτό γιατρούς στο νοσοκομείο της Σύρου. Με αυτή την πρόταση είναι σύμφωνη και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού μας.

Με τον τρόπο αυτό ο χρόνος  αεροδιακομιδής των σοβαρών περιστατικών περιορίζεται δραστικά και το ελικόπτερο θα κάλυπτε το σύνολο του κυκλαδικού συμπλέγματος.

Ευκαιρία μεγάλη για την υλοποίηση της πρότασης αυτής  είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κάποια υπουργική εξαγγελία που θα είχε και πολιτικά οφέλη για την δοκιμαζόμενη,  και λόγω μνημονίου Κυβέρνηση, θα μπορούσε να υπάρξει ή έστω κάποια πρόταση από τον Μαχαιρίδη ή τον Κόκκινο δηλ. από τους δύο διεκδικητές της πολύφερνης θέσης του αιρετού Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Η «νησιωτικότητα» , για να μην μείνει κενός και χωρίς ουσία λόγος, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μας βγάλει από μίζερες καταστάσεις, όταν, ακόμα και σήμερα, σοβαρά περιστατικά από άλλα νησιά μεταφέρονται με καΐκια στο νοσοκομείου της Σύρου.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αναφορά στις περιφερειακές εκλογές

Η ένταση του αγώνα των δημοτικών εκλογών, κυρίως μεταξύ των παρατάξεων, παρέσυρε τη γραφίδα μας και περιόρισε τους σχολιασμούς μας αποκλειστικά και μόνο στα δημοτικά πράγματα του νησιού μας.
Σχεδόν ξεχάσαμε τις εκλογές ενός νέου θεσμού που καθιερώνει και στην Ελλάδα την αιρετή περιφερειακή διοίκηση.
Το αίτημα των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης ήταν παλιό, καθώς και των κομμάτων της αριστεράς, όμως καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να το υλοποιήσει  παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων εξουσίας.
Όμως το πράγμα ωρίμασε, κυρίως επειδή η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση  μετά την ισχυροποίηση των καποδιστριακών δήμων και την ακόμα μεγαλύτερη με τον Καλλικράτη, έπαψε να έχει αντικείμενο και επομένως έπρεπε να καταργηθεί.
Η αιρετή αυτοδιοίκηση Νότιου Αιγαίου, που περιλαμβάνει τους νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, θα αποτελέσει, όπως θα συμβεί και σε κάθε άλλη περιφέρειας της χώρας, το αναπτυξιακό εργαλείο για όλα, ελπίζουμε, τα νησιά του Νότιου Αιγαίου.
Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα συνοδεύονται με πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα κατανέμεται στις περιφέρειες, οι οποίες και θα αποφασίζουν, μέσω των αιρετών συμβουλίων, για τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στα νησιά μας.
Μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα δίνονται μάχες ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες για τις χρηματοδοτήσεις που θα παίρνει ο κάθε νομός. Μέχρι τώρα η αναλογία ήταν 55% της χρηματοδότησης να λαμβάνουν τα Δωδεκάνησα και 45% οι Κυκλάδες. Κι αυτό λόγω της πληθυσμιακής διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στους δύο νομούς.
Όμως συμβαίνει η τοπική αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου να είναι αρκετά ισχυρή και οπωσδήποτε ισχυρότερη από αυτήν των Κυκλάδων.
Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα ήταν η Δωδεκάνησος να απορροφά πολύ πιο γρήγορα τις πιστώσεις που της αναλογούσαν και να υλοποιεί πολύ περισσότερα έργα συγκριτικά με το δικό μας νομό. Και επειδή ο νομός μας είχε αδιάθετες πιστώσεις και μπροστά στο ενδεχόμενο να επιστραφούν χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου, επεδίωκε να ανατρέψει την αναλογία σε βάρος του δικού μας νομού.
Πέραν όμως αυτού του ανταγωνισμού, υπάρχει και άλλος, μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας.
Τα μεγάλα νησιά, επιδιώκουν και τις περισσότερες φορές το κατορθώνουν,  να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος αυτών των πιστώσεων, που κατανέμει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στις Κυκλάδες το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων πηγαίνει για έργα στη Σύρο και τη Νάξο. Το δικό μας νησί βρίσκεται περίπου στην ίδια κατηγορία με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ακολουθεί η Άνδρος, η Τήνος και η Μήλος και τελευταία έρχονται τα μικρά νησιά, που λαμβάνουν μικρές χρηματοδοτήσεις επειδή αδυνατούν να ωριμάσουν τα έργα που έχουν προγραμματίσει.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε, για να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα και αυτών των εκλογών, καθώς και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείξει το εκλογικό σώμα της Πάρου και της Αντιπάρου, όσον αφορά την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αξιόλογοι είναι όλοι οι υποψήφιοι, όμως θα επιλεγούν δύο και θα προέρχονται, μιλάμε πάντοτε για την Πάρο και την Αντίπαρο, από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ο ένας θα ανήκει στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο άλλος στη μειοψηφία.
Όμως, ανεξάρτητα από τη θέση που θα κατέχουν και πέρα από τις παραταξιακές λογικές, που θα κυριαρχούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και οι δύο θα πρέπει να έχουν καλή σχέση μεταξύ τους και να προσπαθούν συντονισμένα να φέρουν στα νησιά μας τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για τα έργα υποδομής που χρειάζονται.
Οι εκλογές και οι αντιπαλότητες μεταξύ των παρατάξεων θα τελειώσουν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου. Από την άλλη μέρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους. Και η τετραετία που έρχεται πρέπει να είναι τετραετία δημιουργική και για την Πάρο και για την Αντίπαρο.
Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, σε στενή συνεργασία με το Δήμο της Πάρου και το νεοσύστατο Δήμο της Αντιπάρου, αλλά και με τους άλλους φορείς των νησιών μας, πρέπει να μεταφέρουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα αιτήματά τους τεκμηριωμένα και με πειθώ και κυρίως χωρίς να διαφαίνεται η όποια διαφοροποίηση , αν υπάρχει, στις θέσεις τους.
Μέσα στα πολιτικά όργανα των νησιών μας έχουμε τη δυνατότητα να εκδηλώνουμε τις διαφορές μας, εκτός Πάρου και Αντιπάρου όμως η φωνή μας πρέπει να είναι μία.
Εάν εκδηλώνουμε τις διαφωνίες μας δημόσια κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τότε τα αιτήματα της Πάρου δεν πρόκειται να έχουν καμία τύχη.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Περί έργων συνέχεια… Το κλειστό της Παροικιάς

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα άλλο έργο, αναγκαίο για τη νεολαία, που όμως δεν έγινε, αν και η μελέτη (του έργου) είναι ολοκληρωμένη και βρίσκεται στα συρτάρια του Δήμου από το 2003.

Πρόκειται για το Κλειστό Γυμναστήριο της Παροικιάς, που είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο του Δήμου, πίσω από το κοινοτικό κάμπινγκ.

Από την Πάρο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στα πλαίσια του προγράμματος “Ελλάδα 2004”, είχαν προταθεί και είχαν ενταχθεί σ΄ αυτό, δύο μεγάλα έργα: το Κλειστό Γυμναστήριο της Παροικιάς και το Δημοτικό Στάδιο της Νάουσας, στη θέση Αγροκήπιο.

Το πρόγραμμα “Ελλάδα 2004” είχε δημιουργηθεί με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για μας ήταν η ευκαιρία, για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, αφού το νησί μας στερείται αθλητικής υποδομής.

Ο Δήμος είχε ξεκινήσει την προετοιμασία αυτών των έργων εγκαίρως.
Το έργο, που προχώρησε πολύ γρήγορα, ήταν αυτό του Κλειστού Γυμναστηρίου, σε αντίθεση με το Δημοτικό Στάδιο, που παρουσίασε ιδιοκτησιακά προβλήματα ο χώρος που είχε επιλεγεί.

Η μελέτη του Κλειστού Γυμναστηρίου με τις σχετικές αδειοδοτήσεις είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2002 και επομένως το Φεβρουάριο του 2003 θα μπορούσε να δημοπρατηθεί με συγχρηματοδότηση από το προαναφερθέν πρόγραμμα και το Δήμο.

Για λόγους όμως άγνωστους σε μας, η δημοπράτηση του έργου δεν έγινε, αν και πέρασαν από τότε 8 ολόκληρα χρόνια!!!

Το έργο αυτό, όπως μας πληροφόρησαν, βγήκε στην επιφάνεια τώρα, σε προεκλογική περίοδο, και προτάθηκε για ένταξη στα έργα που πρόκειται να εκτελέσει η “Εγνατία Α.Ε.”

“Κάλιο αργά, παρά ποτέ”.

Υ.Γ. Όποιος έχει αμφιβολίες περί αυτών, μπορεί να απευθυνθεί στον αρχιτέκτονα του έργου κ. Γιώργο Σπυρίδωνος. Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, όπως έχουμε πληροφορηθεί, είχε εντυπωσιάσει, τότε, τους υπεύθυνους του προγράμματος “Ελλάδα 2004”.

Περί έργων συνέχεια…

Επειδή φαίνεται ότι έκανε εντύπωση το χθεσινό μας σχόλιο, αν λάβουμε υπ΄οψιν τα στατιστικά στοιχεία του blog, κρίνουμε αναγκαίο να συνεχίσουμε και με ένα άλλο σπουδαίο έργο υποδομής, που έχει σχέση και με την υγεία των κατοίκων του νησιού μας.
Πρόκειται για τα νέα σφαγεία, με προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περιοχή του Αγίου Μηνά, στο Μαράθι.

Τα παλαιά σφαγεία δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπρεπε, με κυβερνητική εντολή, να κλείσουν. Εξάλλου η επέκταση του οικισμού και στην περιοχή που βρίσκονταν, δημιουργούσε ποικίλα προβλήματα στους περίοικους.

Έπρεπε επειγόντως να κατασκευαστούν άλλα. Και εδώ, κομβικό σημείο για την κατασκευή των νέων σφαγείων, ήταν η εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου. Έπρεπε να απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα από σπίτια.
Σε μια Πάρο που η δόμηση εκτός οικισμού έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, έπρεπε να προσπαθήσεις πολύ για να βρεις τέτοιο οικόπεδο που να είναι και προσβάσιμο.

Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε. Το οικόπεδο βρέθηκε και έχει έκταση περίπου 5 στρέμματα.

Το δεύτερο βήμα ήταν η χρηματοδότηση. Εδώ βοήθησε και πάλι ο Γιώργος Ανωμερίτης, ως υπουργός Γεωργίας. Φρόντισε, έπειτα από αίτημα του Δήμου, και εντάχτηκε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου.

Το τρίτο βήμα ήταν η μελέτη, η οποία ανατέθηκε.
Αυτά έγιναν μέχρι το 2002. Η εκτέλεση του έργου ολοκληρώθηκε από τη δημοτική αρχή, που ανέλαβε το 2003.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία ενός έργου, στην υλοποίηση του οποίου βοήθησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με συμπαραστάτες του κτηνιάτρους του Δημόσιου Κτηνιατρείου.

Παραλειπόμενα…

Όταν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού ζητούσαν να κλείσουν τα παλαιά σφαγεία και έστελναν κατηγορούμενη την τότε δημοτική αρχή, το εύκολο γι΄ αυτήν ήταν να διακόψει τη λειτουργία τους.
Δεν το έπραξε , επειδή η σφαγή των ζώων θα γινόταν σε μάντρες χωρίς έλεγχο της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι κτηνίατροι της Πάρου, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το Δήμο στα ποινικά δικαστήρια.

Είναι επίσης οι κτηνίατροι της Πάρου που γνωρίζουν πολύ καλά τον αγώνα, που έγινε για την κατασκευή των νέων σφαγείων.

Είναι ο Γιώργος Κάγκανης και ο Νίκος Τσιγώνιας, σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Ροκονίδα.

Νίκο, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Κάθε έργο έχει τη δική του ιστορία

Πολλά από τα έργα που προγραμματίζονται δεν ολοκληρώνονται στο συμβατικό χρόνο και άλλα λόγω αντιδράσεων και δικαστικών προσφυγών παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Άλλα πάλι έργα που έχεις την εντύπωση ή μάλλον τη βεβαιότητα, ότι θα καθυστερήσουν προχωρούν και ολοκληρώνονται μέσα στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο ανάδοχος του έργου.

Ένα έργο, που προχώρησε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσκολίες που φάνηκε εξαρχής ότι θα αντιμετώπιζε, ήταν ο ΧΥΤΑ της Πάρου – Αντιπάρου.

Το έργο αυτό δεν είναι ότι το καλύτερο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Είχαν προηγηθεί προσπάθειες για κάτι πολύ σπουδαίο και πρωτοποριακό σε στενή συνεργασία Δήμου και Επαρχείου. Μιλάμε για το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄90.

Τότε μια γερμανική εταιρεία είχε προτείνει στο Επαρχείο και στο Δήμο, μια μέθοδο με την οποία το οργανικό σκουπίδι, που αποτελεί την κύρια μάζα των στερεών αποβλήτων, μετά τη διαλογή και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, μετατρέπεται σε οργανικό λίπασμα και βιοαέριο.

Το λίπασμα είναι περιζήτητο για την ποιότητά του και το βιοαέριο κινεί ηλεκτρογεννήτριες, δηλ. παράγει ρεύμα το οποίο διατίθεται προς πώληση.

Όποιος μας αμφισβητεί, δεν έχει παρά να επισκεφθεί το Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία και να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, του λόγου μας το αληθές.

Η πρόταση της γερμανικής εταιρείας προέβλεπε τη λειτουργία του έργου από την ίδια για 12 χρόνια και επί πλέον συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την κατασκευή θερμοκηπίων θερμαινόμενων από το παραγόμενο ρεύμα και υπό την εποπτεία αγροτικού πανεπιστημίου της Γερμανίας.

Η πρόταση αυτή των Γερμανών, παρά την αποδοχή της από το Επαρχείο και το Δήμο, δεν προχώρησε, επειδή την εποχή εκείνη, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από επίσημα υπουργικά χείλη, υπήρχε κενό στην ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ικανοποιηθεί η βασική προϋπόθεση της συνεργασίας, δηλ. η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με εταίρους την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιώτες ή άλλες Α.Ε. μη κρατικές.
 
Κατόπιν αυτού το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν προδιαγεγραμμένο.
Το έργο ναυάγησε προς δόξαν της ελληνικής προχειρότητας, που δυστυχώς μας χαρακτηρίζει και σήμερα.

Έπειτα από αυτήν την αρνητική εξέλιξη  ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή ΧΥΤΑ, που όπως προαναφέραμε δεν ήταν και ότι το καλύτερο.

Βρέθηκε η έκταση των 100 στρεμμάτων στον Μπούγαδο, συμφωνήθηκε το τίμημα των 70 εκατομμυρίων δραχμών, έγινε η προέγκριση χωροθέτησης, που έκρινε πριν από την αγορά, κατάλληλο το χώρο για την πιο πάνω δραστηριότητα και ανατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η σύνταξη του ειδικού διαχειριστικού σχεδίου. Όλα αυτά έγιναν μέχρι το τέλος του 2002.
Το 2003 η νέα δημοτική αρχή προχώρησε και ολοκλήρωσε τα επόμενα χρόνια το έργο.

Το ερώτημα που μπορεί να θέσει, όποιος δεν γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, είναι το ακόλουθο:

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου; Και γιατί στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ αυτά τα έργα;

Η απάντηση είναι απλή: Κανένας δε θέλει τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους στη γειτονιά του. Οι αντιδράσεις των κατοίκων στους περισσότερους δήμους της χώρας ήταν και είναι εντονότατες.

Άρα στην Πάρο, αν προχώρησε η κατασκευή του ΧΥΤΑ, αυτό οφείλεται στην έγκαιρη εξεύρεση του κατάλληλου χώρου.

Αυτά τα έργα δεν έχουν καμιά δυσκολία στη χρηματόδοτησή τους, επειδή είναι στις άμεσες προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνώντων.

Και με αυτήν την ευκαιρία υποβάλλουμε και εμείς ένα ερώτημα:

Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η αποκατάσταση των χώρων, που λειτουργούσαν οι χωματερές της Πάρου και της Αντιπάρου; Πόσοι γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη χωματερή της Πάρου, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιού, είναι αρχαιολογικός χώρος;

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Το ψηφοδέλτιο της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου


ΔΗΛΩΣΗ
ΓΛΕΖΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 3852/2010 ΔΗΛΩΝΩ ότι μαζί με τους παρακάτω αναφερόμενους υποψηφίους, όλους δημότες Πάρου που με αντίστοιχες γραπτές δηλώσεις τους επισυναπτόμενες στην παρούσα αποδέχονται τη συμμετοχή τους σ΄ αυτόν , καταρτίσαμε συνδυασμό, υποψηφίου Δημάρχου, υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων και υποψηφίων Συμβούλων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Ο Συνδυασμός θα συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Συμβούλων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.



Γλέζος Εμμανουήλ του Νικολάου
Υποψήφιος Δήμαρχος Πάρου
Εκλογική Περιφέρεια Πάρου

( υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλογικής Περιφέρειας Πάρου)
· Βαθρακοκοίλης Δημήτριος του Γεωργίου Aρχιτεκτων
· Βαρελά Βασιλική του Αντωνίου Ιδ.υπάλληλος
· Βιτζηλαίος Ιωάννης του Νικολάου Ελ.Επαγγελματίας
· Γρηγοράσκου Φιλία του Ελευθερίου Ελ.επαγγελματίας
· Δραγάτης Ευάγγελος του Στυλιανού Ηλεκτρολόγος
 · Ζάρναρης Ευάγγελος του Κωνσταντίνου Πολ.Μηχανικός
· Θαλασσινός Ιωάννης του Μιχαήλ Αρχιτέκτων
· Ισιγώνης Εμμανουήλ του Κωνσταντίνου Αρχιτέκτων
· Καστρουνής Σωτήριος του Φωτίου Υπάλληλος ΔΕΗ
· Κατσαρός Ιωάννης του Ευαγγέλου ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
· Κούτλα Ασημίνα του Κωνσταντίνου Μηχανικός
 · Κρώνης Ανδρέας του Κωνσταντίνου Υπάλληλος
· Μανούσος Στυλιανός του Λυκούργου Εκπαιδευτικός
 · Μπαρμπαρίγου Ελευθερία του Φραγκίσκου Ιδ.Υπάλληλος
· Νικολαϊδης Πέτρος του Νίκου Ελ.Επαγγελματίας

· Παπανικολάου Γεώργιος του Δημητρίου Ιδ.Υπαλληλος
· Περράκη Παρασκευή του Ιακώβου Υπαλληλος
· Πουλίου Μαρία του Σωκράτη Εκπαιδευτικός

 · Ρούσσος Κωνσταντίνος του Γεωργίου Ελ.Επαγγελματίας
· Σάμιος Ανδρέας του Κωνσταντίνου Αρχιτέκτων
· Σκανδάλης Ματθαίος του Γεωργίου Μελισοκομος
· Στυλιανού Πηνελόπη του Δημητρίου Εκπαιδευτικός
· Τζανετάκη- Ισιγώνη Όλγα Μαρία του Παναγιώτη Αρχιτέκτων
· Τσιγώνιας Νικόλαος του Δημητρίου Ελ.Επαγγελματίας

 · Φερεντίνου Αμαλία του Χριστοφόρου Εκπαιδευτικός
Φραντζής Χαράλαμπος του Ανδρέα φοιτητής
'''
Δημοτική Κοινότητα Νάουσας

(Υποψήφιοι Σύμβουλοι Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας)
· Βελέντζας Σταμάτιος του Νικολάου Ιδ.Υπάλληλος
· Παπανικολάου Δημήτριος του Γεωργίου Φοιτητής
· Χαμηλοθώρη Μαρία του Ιωάννου Ιδ.Υπάλληλος

'''
Δημοτική Κοινότητα Παροικίας

(Υποψήφιοι Σύμβουλοι Δημοτικής Κοινότητας Παροικίας)
· Αϊβαζιάν Δημήτριος-Αναστάσιος του Αβεδίς Ελ. επαγγελματίας
· Καστρουνή Ζαμπούλα του Φωτίου Νηπιαγωγός
· Φερεντίνου Στυλιανή του Χριστοφόρου Ιδ.Υπάλληλος


Τοπική Κοινότητα Αγκαιριάς

(Υποψήφιοι Σύμβουλοι Τοπικής Κοινότητας Αγγεριάς)
· Αγγελάκου Αγγελική του Θρασύβουλου Ιδ.Υπάλληλος


Τοπική Κοινότητα Αρχιλόχου

(Υποψήφιοι Σύμβουλοι Τοπικής Κοινότητας Αρχιλόχου
· Πετροπούλου Άννα του Νικολάου Oικιακά
Τσιγώνιας Γεώργιος του Νικολάου Ελ.Επαγγελματίας ) 

Τοπική Κοινότητα Μάρπησσας

(Υποψήφιοι Σύμβουλοι Τοπικής Κοινότητας Μάρπησσας
· Αφεντάκη Στυλιανή του Βασιλείου Ελ.Επαγγελματίας
· Κανάκης Νικόλαος του Γεωργίου Συνταξιούχος
· Λουρίδης Στυλιανός του Ιωάννη Ελ.Επαγγελματίας
· Φραντζή Ανδριανή του Κωνσταντίνου Ελ.επαγελματίας


 

Προεκλογικά διλήμματα

Στις προηγούμενες εκλογές γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποιος θα είναι ο εκλεκτός του λαού. Το ποσοστό δεν γνωρίζαμε. Ούτε βέβαια μπορούσε κανείς να φανταστεί τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που στέρησαν το νησί από το νεοεκλεγέντα δήμαρχό του.

Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, τότε, το εκλογικό αποτέλεσμα αν υποψήφιος δήμαρχος, αντί του Γιάννη Ραγκούση, ήταν ο Χρήστος Βλαχογιάννης.
Το γράφουμε αυτό για να αναφερθούμε στον κοινό τόπο, ότι τα πρόσωπα, η σύνθεση των ψηφοδελτίων και η εκλογική τακτική παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Σ΄ αυτές τις εκλογές θα λειτουργήσουν πολλά διλήμματα στο εκλογικό σώμα, πριν πάρει τις αποφάσεις του.

Εμείς ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα παρακάτω:

- Μετά τις εκλογές με ποιον θα έχει καλύτερη συνεργασία ο Γιάννης Ραγκούσης; Με το Βλαχογιάννη ή με τη Γρηγορία;
- Ποιος δήμαρχος είναι προτιμότερος; Αυτός που γεννήθηκε μεγάλωσε και ανδρώθηκε εκτός Πάρου ή αυτός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί;
- Ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της Πάρου; Αυτοί που κυβερνούν τα 8 τελευταία χρόνια, που μπορεί να είναι και κουρασμένοι ή νέες δυνάμεις, που όμως δε γνωρίζουν και πολλά πράγματα από την τοπική αυτοδιοίκηση;
- Πρέπει να ψηφίσω τον υποψήφιο που στηρίζει ανεπίσημα το ΠΑΣΟΚ δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έφερε στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Κι αν δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, μήπως ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ακόμα πιο σκληρά;
- Η παρουσία το Μανώλη Γλέζου και του Κώστα Ροκονίδα είναι χρήσιμη στο δημοτικό συμβούλιο; Αν «ναι», τότε μήπως πρέπει να τους ψηφίσω την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη να επιλέξω τον δήμαρχο μεταξύ Βλαχογιάννη και Γρηγορίας;
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα διλήμματα «ήσσονος» σημασίας, όπως τη σύγκριση ανάμεσα στα προγράμματα που θα ανακοινώσουν οι δημοτικοί συνδυασμοί και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να τα υλοποιήσουν.
Όμως ο σκοπός για τον οποία γράφτηκε αυτό το σχόλιο είναι η ανάδειξη του προβληματισμού, που επικρατεί στο εκλογικό σώμα της Πάρου, μακριά και έξω από τις υποσχέσεις για εξυπηρετήσεις, από τις οποίες άλλες υλοποιούνται μετά τις εκλογές και άλλες ξεχνιούνται, χωρίς βεβαίως να έχει κοπεί και κάποιο χέρι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους εξαπατηθέντες.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τοπικά συμβούλια των χωριών ή τρεις κι ο κούκος

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα τοπικά συμβούλια των χωριών της Πάρου με εξαίρεση την Παροικιά και τη Νάουσα. Τριμελείς επιτροπές θα αποφασίζουν και θα εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο τα θέματα που απασχολούν τα χωριά της Πάρου, επειδή έπρεπε να εμφανίσουμε στην τρόικα, που κυβερνά την Ελλάδα, λιγότερο αριθμό αυτοδιοικητικών.

Βλέπετε στις επαρχίες και στα χωριά περισσεύουν τα στελέχη της αυτοδιοίκησης και επομένως έπρεπε, καθότι και «πολυδάπανα», να τα περιορίσουμε δραστικά για να αποδείξουμε στους δανειστές μας, ότι εκτελούμε κατά γράμμα τις εντολές τους.

Όμως εκτός από τους δανειστές υπάρχει και η Ελλάδα με τα χωριά της, που χτυπήθηκαν βάναυσα με τον Καποδίστρια και τώρα με τον Καλλικράτη χτυπιούνται και άλλο.

Ποιος πρόκειται να δώσει σημασία στις τριμελείς επιτροπές των χωριών, όταν η οργάνωση των καλλικράτειων δήμων θα απορροφήσει τον περισσότερο χρόνο δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και μάλιστα με χρηματοδοτήσεις αναντίστοιχες με το μέγεθος των αρμοδιοτήτων που φορτώνονται;

Και εμείς στην Πάρο βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αφού η οργάνωση του νησιού σε ένα δήμο συντελέστηκε την τετραετία 1998-2002.

Στα άλλα νησιά των Κυκλάδων φαντάζεστε τι έχει να συμβεί; Οι τρεις δήμοι της Σύρου γίνονται ένας, ομοίως στην Άνδρο και στην Τήνο.

Στη Νάξο, όπου οι δύο δήμοι και οι κοινότητες των μικρών νησιών συγχωνεύονται σε έναν δήμο, αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, επειδή θα συγκρουστούν διαφορετικές νοοτροπίες με κίνδυνο να την πληρώσουν πολύ άσκημα τα μικρά νησάκια-πρώην κοινότητες - που γειτονεύουν με το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

Φαντάζεται κανείς, τί πρόκειται να συμβεί στη Ρόδο, στη Λέσβο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, για να αναφερθούμε μόνο στο νησιωτικό χώρο, που μας είναι και πιο οικείος.

Να το θυμηθείτε: η κατάρρευση των χωριών θα είναι τέτοια, που, η όποια κυβέρνηση, έπειτα από μερικά χρόνια θα υποχρεωθεί να επαναφέρει τη λειτουργία των κοινοτήτων προσαρμοσμένη εννοείται στα σύγχρονα δεδομένα.

Εάν πάρουμε για παράδειγμα τις Λεύκες, με τη σοβαρή εκπροσώπηση που έχουν στο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, ( πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος ΔΕΠΑΠ, αμφότεροι κάτοικοι Λευκών) θα διαπιστώσουμε ότι έγιναν ελάχιστα πράγματα στο ωραιότερο ορεινό χωριό των Κυκλάδων.

Το πενταμελές τοπικό συμβούλιο που ανήκει στην πλειοψηφία που διοικεί το Δήμο, παρά την καλή του διάθεση έπραξε επίσης ελάχιστα, αφού το νομικό πλαίσιο που κινήθηκε του παρέχει περιορισμένες δυνατότητες.

Αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε ότι ο Καποδίστριας είχε προβλέψει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου να είναι αυτοδικαίως και δημοτικός σύμβουλος, ώστε να έχει τη δυνατότητα της συνδιαμόρφωσης της πολιτικής του Δήμου για λογαριασμό των καταργημένων κοινοτήτων.

Αυτό ο Καλλικράτης φρόντισε να το καταργήσει.
Προφανώς γιατί με μια άλλη ακόμα πιο δραστική μεταρρύθμιση, θα καταργηθούν και τα τριμελή τοπικά συμβούλια.

Κατά τα άλλα το έλλειμμα της λαϊκής συμμετοχής στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης διευρύνεται συνεχώς, προσβάλλοντας βάναυσα τη μνήμη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, επί των ημερών του οποίου καθιερώθηκαν οι λαϊκές συνελεύσεις και τα συνοικιακά συμβούλια.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Προσεγγίζοντας τα ψηφοδέλτια

Από μια πρώτη ανάγνωση των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο, αυτό που διαπιστώνουν, όσοι διαθέτουν κάποια πολιτική εμπειρία, είναι η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις παρατάξεις για τη συγκρότησή τους.

Τα δύο ψηφοδέλτια της αριστεράς δεν είναι πλήρη, που σημαίνει ότι δεν κατάφεραν να βρουν περισσότερους υποψήφιους, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι επικεφαλής και οι περί αυτούς. Κατόρθωσαν όμως να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια, όταν ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας δεν τα κατάφερε.

Η Γρηγορία, παρά τις υπόγειες διαδρομές και τον πόλεμο που της έγινε, όπως ισχυρίζεται η ίδια, μπόρεσε να συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο με εξαίρεση το τοπικό συμβούλιο του Κώστου, που υπολείπεται δύο υποψηφίων και ενός υποψηφίου δημοτικού συμβούλου. Τελικά κατόρθωσε να βρει 70 συνολικά υποψήφιους, όταν το ανώτατο προβλεπόμενο όριο από το νόμο είναι 73 υποψήφιοι.

Ο Χρήστος Βλαχογιάννης τέλος κάλυψε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο δηλ. κατεβαίνει στις εκλογές με 73 υποψήφιους.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει σχέση με την ποιότητα των ψηφοδελτίων και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Τα ψηφοδέλτια της αριστεράς στο Δήμο μας, έχουν ποιότητα, κάτι που χαρακτηρίζει πάντοτε τα ψηφοδέλτιά της. Το επιστημονικό δυναμικό της αριστεράς είναι αξιόλογο και διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά. Κορυφαία δείγματα είναι ο Μανώλης Γλέζος και Κώστας Ροκονίδας

Το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Βλαχογιάννη έχει ως βάση τα στελέχη της τελευταίας 8ετίας. Είναι επώνυμα στελέχη, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχουν γνώση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν όμως χρεωθεί τη φθορά της 8ετίας και είναι βέβαια ότι ορισμένα από αυτά, αισθάνονται κουρασμένα.
Τα νέα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εκλογική προσπάθεια του Χρήστου Βλαχογιάννη, καλύπτουν τα κενά που άφησαν, όσοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εγκατέλειψαν την παράταξή του.

Η Γρηγορία κατάρτισε ψηφοδέλτιο αποτελούμενο κυρίως από νέα πρόσωπα, αφού από τους 70 υποψήφιους δέκα με ένδεκα υποψήφιοι είναι αυτοί που έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όμως έπειτα από προσεκτική ανάγνωση, διαπιστώνουμε ότι η σύνθεση του ψηφοδελτίου της, έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να διοικήσει το Δήμο σε περίπτωση εκλογής της.

Η ίδια έχει δηλώσει ότι θα καλέσει και πρόσωπα, εκτός αυτών που θα απαρτίσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να στελεχώσει νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Τελικό συμπέρασμα και με δεδομένο ότι μιλάμε για την Πάρο με το περιορισμένο στελεχικό δυναμικό, που διαθέτει στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης:
Όλες οι παρατάξεις έχουν τις προϋποθέσεις για να διοικήσουν το Δήμο και αυτό είναι θετικό.
Το ερώτημα που εμείς θέτουμε είναι αν υπάρχει και η διάθεση.

Γιατί συνήθως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που φορτώνονται της υποχρεώσεις του Δήμου, ενώ οι περισσότεροι απλά συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, ασκούν και κριτική ξεχνώντας ότι ανήκουν και αυτοί στην παράταξη που διοικεί το Δήμο.

Το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης"


Το πληροφορηθήκαμε ανεπίσημα αλλά είναι αυτό που κατέθεσε η παράταξη
Ροκονίδας Κώστας  υποψήφιος δήμαρχος
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Αποστολοπούλου Βασιλική
Αποστόλου – Λαζαρίδου Ελένη
Γκίκας Αναστάσιος του Ιωάννου
Γκίκας Νέστορας του Ιωάννου
Δενδρινός Νικόλαος του Ιωάννου
Ζουμής Παντελής
Καλακώνας Μένεγος του Αντωνίου
Καλακώνας Εμανουήλ του Γεωργίου
Καπούτσου Παρασκευή του Ιακώβου
Μαρκοπούλου – Τουμάση Άρτεμις του Σίμου
Κρητικού Βιολέτα του Παναγιώτη
Πάσχος Γεώργιος του Δημητρίου
Παυλάκης Γεώργιος του Δαμιανού
Πουλοπούλου Ανδριανή του Παναγιώτη
Πατέλη Νικολέτα του Παρασκευά
Ροκονίδα Ηλέκτρα του Κων/νου
Τοτόμη Ελένη του Σπυρίδωνος
Μαύρης Ευθύμιος του Αντωνίου
Χουλιάρας Σωτήρης του Βασιλείου
Χουλιάρα Σμαράγδα του Σωτηρίου
Παπαγεωργίου Ιωάννα
Φραντζής Νικόλαος του Ανδρέα
Κονταράτος Κων/νος
Καλλέργης Παναγιώτης του Μιλτιάδη
Ντάλας Γιάννης
Λατσός Ιωάννης του Ανάργυρου
Μανούσου Δροσιά του Στυλιανού
Τοπικό Παροικιάς
Καλαλές Μιχάλης
Περιβόλας Δημήτρης
Πουλοπούλου Αλέκα
Τοπικό Κώστου
Ρούσσος Γιάννης του Χρήστου
Τοπικό Μάρπησσας
Φραντζής Χρήστος του Ανδρέα


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Βλαχογιάννη

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
(Υποψήφιος Δήμαρχος)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

1. ΑΛΜΠΑΓΛΗ ΝΤΟΡΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
2. ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
3. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΑΡΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΖΕΠΠΟΥ
5. ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
6. ΓΑΒΑΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
7. ΔΡΑΓΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
8. ΚΑΓΚΑΝΗ - ΚΟΡΤΙΑΝΟΥ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
9. ΚΑΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
10.ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
11.ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
12.ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
13.ΚΟΝΤΟΣ ΛΟΥΙΖΟΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
14.ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
15.ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
16.ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
17.ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
18.ΛΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
19.ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΣΤΑ
20.ΜΟΣΤΡΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
21.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΔΙΟΝ) ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
22.ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
23.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
24.ΡΟΥΣΣΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
25.ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
26.ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
27.ΣΟΥΛΑΝΤΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
28.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
29.ΤΖΙΑΤΖΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ
30.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
31.ΤΡΙΒΥΖΑ - ΦΡΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
32.ΤΣΟΥΝΑΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
33.ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
34.ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΩ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
35.ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
36.ΦΩΚΙΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
37.ΧΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
38.ΧΑΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
39.ΧΑΣΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
40.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
41.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΑΛΙΦΙΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΑΡΚΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
3. ΚΟΡΔΟΝΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
4. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
5. ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
6. ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΚΑΛΑΚΩΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ
2. ΜΠΙΖΑ - ΤΣΩΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3. ΠΑΤΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
4. ΠΙΕΡΤΖΟΒΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
5. ΤΣΑΝΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
6. ΦΛΩΚΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ
2. ΚΟΥΤΑΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
3. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΤΣΑΝΤΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΚΑΒΑΛΛΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
2. ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
3. ΡΟΥΣΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΣΤΑ
4. ΣΙΦΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΩΣΤΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΒΛΑΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2. ΛΟΥΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3. ΜΠΑΛΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
4. ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2. ΚΑΠΟΥΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
3. ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΑΛΙΠΡΑΝΤΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
2. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
3. ΤΡΙΒΥΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
4.  ΦΥΣΙΛΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ