Αν κρίνουμε από όσους βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid-19, στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί ασθενείς, (στα δωμάτια που διαθέτει, βρίσκονταν πριν από 2 μέρες 23 έλληνες και ένας αλλοδαπός),
Αν κρίνουμε από τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων του νησιού που έχουν νοσήσει και είναι αρκετοί, (οι νέοι μας σε κάποιες περιπτώσεις κόλλησαν τους γονείς τους με τον επικίνδυνο ιό),
Αν κρίνουμε και από τον αριθμό των αλλοδαπών επισκεπτών, που έκαναν τεστ σε μικροβιολογικό εργαστήριο του νησιού και βρέθηκαν όλοι αρνητικοί,
Τότε εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είμαστε εμείς, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως κοινωνία.
Η κυβέρνηση δεν πήρε εγκαίρως προστατευτικά μέτρα. Εκτίμησε λάθος την κατάσταση και άφησε ελεύθερα τα πάντα. Έτσι άλλωστε ερμήνευσε τη χαλάρωση των μέτρων ο κόσμος.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά τις κυβερνητικές και εκ των υστέρων εντολές, ασκούσαν πλημμελή έλεγχο στην είσοδο των υπερφορτωμένων πλοίων, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να μεταφερθεί ανενόχλητος στα νησιά μας. Και όταν ανέλαβαν τον έλεγχο οι λιμενικοί ήταν πλέον πολύ αργά.
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι πρόσφατα ήταν όλα ελεύθερα. Έκαναν έλεγχο στις αποσκευές και αυτό ήταν όλο.
Αλλά και εμείς ως τοπική κοινωνία πως αντιμετωπίσαμε την κυβερνητική ολιγωρία;
Από το περσινό κλείσιμο της Πάρου, από τον δεκαπενταύγουστο και μετά, δε πήραμε κανένα δίδαγμα. Εφησυχασμός, απάθεια ή και αδιαφορία.
Ακόμα και η συγκρότηση της δημοτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση πριν από 2 περίπου μήνες και παρά την πολύωρη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και την ομόφωνη απόφαση που έλαβε, δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί.
Και φτάνουμε στο δια
ταύτα, στο τι μπορούμε να κάνουμε έστω και εκ των υστέρων για να σώσουμε μέρος
της παρτίδας, εάν προλάβουμε.
Επειδή όλα τα καταλύματα είναι σχεδόν γεμάτα, αφού η Πάρος αυτήν την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, μπορεί να φιλοξενεί από 60 έως 70 χιλιάδες επισκέπτες,
Επειδή στα ξενοδοχεία δεν επιτρέπεται να φιλοξενούνται ασθενείς με covid-19, εάν δεν βρεθεί δεύτερο ξενοδοχείο φιλοξενίας για νοσούντες, τότε η μόνη λύση που απομένει είναι η διαμόρφωση μιας ή δύο σχολικών αιθουσών για την περίθαλψή τους και η άμεση μετακίνησή τους εκτός Πάρου.
Αυτό που συνέβη
με τους 6 νέους μας, που ήταν εκτεθειμένοι επί ώρες στο παρκινγκ του Κέντρου
Υγείας, μας εξέθεσε ανεπανόρθωτα. Την κυβερνητική ολιγωρία τα συστημικά ΜΜΕ, με
ναυαρχίδα την ΕΡΤ1, την χρέωσαν στην Πάρο και τους παριανούς. Ντροπή τους.
Καλούμε τους ελάχιστους επιχειρηματίες που δεν εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα να συνειδητοποιήσουν ότι η καταστροφή της οικονομίας του νησιού βρίσκεται προ των πυλών.
Καλούμε τους νοσούντες να τηρούν την προβλεπόμενη καραντίνα.
Καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να ενημερώνουν άμεσα το Δήμο για τα παράνομα πάρτι που γίνονται και διασπείρουν τον ιό, ώστε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να επεμβαίνουν και να τα αποτρέπουν.
Βέβαια ακόμη και εάν εφαρμοστούν τα πιο πάνω μέτρα δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι θα αποφύγουμε το lockdown.
Εάν όμως συμβεί το «μοιραίο», τότε το λόγο πρέπει να έχει η ελληνική δικαιοσύνη με αγωγές από τους επιχειρηματίες μας εναντίον όσων από αβελτηρία μας οδήγησαν σε καταστροφικές περιπέτειες με πρώτο θύμα την υγεία μας και δεύτερο την οικονομία του νησιού μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου