Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Σικάγο 1886, Θεσσαλονίκη 1936, Καισαριανή 1944


 H Πρωτομαγιά, ήταν και θα είναι ημέρα σύμβολο και αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα εκατομμυρίων εργατών, σε χιλιάδες τόπους μαρτυρίου, σε κάθε γωνία της γης.

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο, 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν σκληροί αγώνες των εργαζομένων και πολύ αίμα, σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να το καταργήσει.

Με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση, επιδιώκει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβουςπου θα αναγκάζονται να δουλεύουν 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη εργοδοτική δέσμευση την απόδοση λίγων ημερών άδειας στο ίδιο διάστημα. Επιδιώκει την ελευθερία των επιχειρηματικών ομίλων να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα.

Παράλληλα επιδιώκουν να ξηλώσουν κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα.

Με τις αλλαγές που φέρνουν στο συνδικαλιστικό νόμο θέλουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στο γύψο. Να προωθήσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα αφού επιβάλλεται εκτός από τον απαράδεκτο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η νόμιμη απεργοσπασία για τους περισσότερους κλάδους.

Η κυβέρνηση σήμερα ομολογεί με προκλητικό τρόπο ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση της στις εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων μέσω του ταμείου ανάκαμψης που προέρχονται από τις τσέπες των λαών της ΕΕ.

Τώρα που σχεδιάζουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους δούλους του 21ου αιώνα απαιτείται η εργατική τάξη, συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δώσουν κοινό, μαζικό και οργανωμένο αγώνα για την υπεράσπιση κατακτήσεων τους απέναντι στις ορέξεις κεφαλαίου - ΕΕ – κυβερνήσεων και να παλέψουν για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές τους ανάγκες.

Σε αυτόν το δρόμο του αγώνα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νεολαίους να δώσουν το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 6 Μάη, στις 10.00 το πρωί, στη πλατεία Μ. Μαυρογένους.

Πάρος 5-5-21

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: