Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε


Μας πληροφόρησαν, ότι η διοίκηση του Συλλόγου των Φίλων του Παραδοσιακού Οικισμού της Παροικιάς ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια, που, εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει τα συγχαρητήρια όχι μόνο των κατοίκων της Παροικιάς, αλλά και του συνόλου των κατοίκων  και φίλων της Πάρου.

Πρόκειται για την αποκατάσταση των κτηρίων του ακρωτηρίου του Αγίου Φωκά, που πριν από πολλές δεκαετίες στέγαζαν τον ομώνυμο Φάρο.

Εγκαταλειμμένα τα κτήρια αυτά, από την Υπηρεσία Φάρων, αφέθηκαν στη φθορά το χρόνου και τώρα είναι πλέον ετοιμόρροπα.

Και όμως αποτελούν ένα κομμάτι από τη ναυτική ιστορία του τόπου μας, αν σκεφθεί κανείς ότι προϋπήρξαν της κατασκευής του Ναού που έδωσε και μεταγενέστερα το όνομα του στο Φάρο.

Μια ομάδα από αρχιτέκτονες και τοπογράφους του Συλλόγου συγκεντρώνει ιστορικά στοιχεία, έχει έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη της έκτασης και με την υπηρεσία Φάρων  με σκοπό την ωρίμανση του φακέλου, ώστε αυτός να είναι πλήρης, με όλες τις σχετικές άδειες, για να μπορέσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την πολιτεία ή από χορηγούς.

Και μόνο η είδηση ότι ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι κάτι αρχίζει να κινείται στο χώρο ης ταλαίπωρης Παροικιάς, της οποίας η υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια είναι πλέον ορατή ακόμα και σε εκείνους που έχουν μυωπική όραση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα κτήρια που βλέπουν από τα πλοία οι επισκέπτες της Πάρου, πριν μπουν στον κόλπο της Παροικιάς είναι τα ερειπωμένα κτήρια του Φάρου και συχνά αναρωτιούνται τις είδους κτήρια είναι και από πότε χρονολογούνται.


Υ.Γ. Κάποιοι, που προτρέχουν, ανέσυραν μια παλιά πρόταση του συλλόγου Παρίων για να φιλοξενηθεί, αφού επισκευαστούν τα κτήρια, ένα μικρό μουσείο των ψαράδων.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Αλιευτικό καταφύγιο Αλυκής: διευκρινίσεις



Το αλιευτικό καταφύγιο της Αλυκής ξεκίνησε το 1999 με την ανάθεση της μελέτης στο τεχνικό γραφείο Γοβδελά.

 Ήταν πρόταση προς το Δήμο του τότε τοπικού Συμβουλίου Αγκαιριάς, δια του πρόεδρου του και τότε δημοτικού συμβούλου Γιώργου Λουκή του Σταύρου.

Η πρόταση αυτή είχε τη θερμή υποστήριξη και του αείμνηστου και καλού φίλου Γιώργου Σκανδάλη – Λαού.

Τότε Λιμενικό Ταμείο δεν υπήρχε και η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από το Δήμο.


Τα αναφέρουμε αυτά επειδή δεχτήκαμε τηλεφωνήματα και ερωτήματα από την περιοχή της Αλυκής για το πότε ξεκίνησε η σύνταξη της μελέτης του έργου.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Από τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα της Παροικιάς


Τα ηλιοβασιλέματα της Παροικιάς, από τα ωραιότερα του Αιγαίου, καμιά ανθρώπινη επέμβαση δεν μπορεί να τα αλλοιώσει. Είναι ένα από τα δώρα που προσφέρει η Παροικιά στους επισκέπτες της.

Απογευματινός "περίπατος" στην Παροικιά


Φίλος της ΩΡΑΙΑΣ ΠΑΡΟΥ μας παρέσυρε σε απογευματινή "βόλτα" για μας δείξει μερικά «αξιοθέατα» της Παροικιάς.

Το πρώτο που μας έδειξε ήταν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που νοικιάζονται από επιχειρήσεις του είδους.

Και πράγματι διαπιστώσαμε ότι όπου υπήρχε ελεύθερος χώρος παρκινγκ νόμιμος ή μη, είχε καταληφθεί από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Ακόμα και πλατείες και δρόμοι της Παροικιάς έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια έκθεση οχημάτων.  
Στην συνέχεια μας πήγε σε οικόπεδα εντός του οικισμού με αυτοφυή ξεραμένη βλάστηση έτοιμη για προσάναμμα με γαρνιτούρα σκουπίδια που κάποιος ασυνείδητος κάτοικος της περιοχής τα είχε πετάξει και κατέληξε να μας δείξει το διατηρητέο ετοιμόρροπο ακίνητο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού, πίσω από το ΚΑΠΗ, που, ό μη γένοιτο, με λίγα ρίχτερ θα σκοτώσει ανυποψίαστους περαστικούς.

Τέλος μας προκάλεσε να του βρούμε εισόδους προς την αγορά της Παροικιάς, που κάποτε ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος του νησιού, υπογραμμίζοντας συγχρόνως, ότι απουσιάζει ο επαρκής φωτισμός και ότι όταν κλείνουν τα καταστήματα κάποιες περιοχές είναι θεοσκότεινες.

Είπαμε στο φίλο της ΩΡΑΙΑΣ ΠΑΡΟΥ, που είναι και επιχειρηματίας, να τα πει  στους αρμόδιους στην αυριανή σύσκεψη που θα γίνει στο Δημαρχείο. Και η απάντηση που μας έδωσε ήταν απογοητευτική. «Και να τα πω», μας είπε, «δεν πρόκειται να γίνει τίποτε».

Λέτε να έχει δίκιο;


Εμείς πάντως του συστήσαμε να μελετήσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 3292 Β/2012 και αφορά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και του υποδείξαμε να παροτρύνει το Δήμο να καθαρίσει όλα τα χορταριασμένα οικόπεδα του οικισμού και να χρεώσει τους ιδιοκτήτες τους με το ποσόν που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. 
Τέλος σχετικά με το ετοιμόρροπο διατηρητέο, να καλέσει ο Δήμαρχος τον κύριο του ακινήτου και να τον βοηθήσει να ξεμπλέξει με τη γραφειοκρατία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ώστε το ιστορικό αυτό κτήριο να αναπαλαιωθεί και να αποτελέσει κόσμημα για τον οικισμό της Παροικιάς.

Ιδού και τα τριτοκοσμικά φωτογραφικά πειστήρια:













Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ο «Συβαριτισμός» έχει κόστος


Υπήρξε μια πόλη στην αρχαιότητα που ονομάζονταν Σύβαρη. Ήταν ελληνική, βρίσκονταν στη Νότια Ιταλία και έμεινε στην ιστορία για τον πλούτο και τις υπερβολές των κατοίκων της.

Οι Συβαρίτες είχαν ως μόνο σκοπό τους, την ευζωία και την φιληδονία και αρέσκονταν μόνο σε υλικές απολαύσεις.

Αυτός ήταν ο λόγος που η υπερβολική πολυτέλεια, η νωχέλεια εξ’ αιτίας της καλοπέρασης και η μαλθακότητα, καταγράφηκαν με τον όρο «Συβαριτισμός».

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι κάτοικοι της Σύβαρης απομάκρυναν τα κοκόρια από την πόλη τους, για να μην τους ξυπνούν το πρωί καθώς και κάθε ηχηρή επαγγελματική δραστηριότητα.

Τα στρώματα που κοιμόντουσαν ήταν τόσο απαλά, που ένας κάτοικος μια νύχτα δεν μπόρεσε να κοιμηθεί επειδή είχε διπλώσει ένα φύλλο τριαντάφυλλου που τον ακουμπούσε και τον ενοχλούσε. Και κάποιος άλλος κάτοικος αρρώστησε βλέποντας τους δούλους του να δουλεύουν.

Με τέτοια μυαλά που κουβαλούσαν γίνεται αντιληπτή και η ποιότητα αυτών που κυβερνούσαν την πόλη.

Στο τέλος μπλέχτηκαν και μεταξύ τους, γνώριμο χαρακτηριστικό της φυλής μας μέχρι σήμερα,  με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης του Κρότωνα  να τους επιτεθούν και να καταστρέψουν την πόλη τους ολοσχερώς. Αργότερα, όταν οι Αθηναίοι, λόγω της στρατηγικής και πλουτοπαραγωγικής αξίας που είχε η τοποθεσία ίδρυσαν στην ίδια θέση την πόλη Θούριοι, δεν βρήκαν τίποτε όρθιο.

Τα γράφουμε αυτά για έναν και μόνο λόγο. Επειδή η νωχέλεια και η μαλθακότητα χαρακτηρίζει εν πολλοίς και τον τόπο μας και ιδιαίτερα την Παροικιά.  

Ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που ενδιαφέρονται για τις κοινές υποθέσεις και κάποιοι από εμάς το έχουν ρίξει στην ευζωία και την καλοπέραση, χωρίς να νοιάζονται γι΄αυτό που θα προκύψει στο μέλλον.

Η αδιαφορία μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε, ανδρωθήκαμε και εργαζόμαστε θα πληρωθεί ακριβά. 

Γίναμε ιδιώτες, με την αρχαία έννοια της λέξης, απαξιώνοντας την ιδιότητα του πολίτη και αφήσαμε το νησί μας να ταξιδεύει σε αγεωγράφητα νερά  με αυτόματο πιλότο.


Ο «Συβαριτισμός» όμως έχει μεγάλο κόστος και δυστυχώς θα το πληρώσει  η νέα γενιά που θα μας διαδεχθεί, τα παιδιά μας.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Μόνος στο γήπεδο της Πάρου


Ο Μάρκος, μαζί με την ομάδα του, παίζει μόνος του στο μεγάλο γήπεδο της Πάρου.

 Περιμένοντας την αντίπαλη ομάδα, προπονείται και παίζει διπλό με τους αναπληρωματικούς που έχει στον πάγκο.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Μάρκος. Διαφορετικά η Πάρος θα ήταν ακέφαλη.

Διευκρίνιση: Η πατρότητα της εικόνας και του κειμένου ανήκει σε αναγνώστη μας, προφανώς θερμό υποστηρικτή του Δημάρχου με φίλαθλο πνεύμα. Εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί του, αφού για την ώρα στον πολιτικό ορίζοντα της Πάρου δεν διαφαίνεται εναλλακτική λύση. Κουβέντες πολλές και από τηγανίτα τίποτα.
«Γρηγορείτε και… προσεύχεσθε» προς την Ι. Μονή Περισσού Αττικής.

Σήμερα Σάββατο 12 το μεσημέρι. Μπλοκαρισμένοι οι δρόμοι λόγω μεγάλης κίνησης οχημάτων



Σήμερα Σαββάτο ώρα 12 μεσημέρι. Τα πλοία αποβιβάζουν επισκέπτες και Ι.Χ. Οι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί και δεν κινείται σχεδόν τίποτα. Το κυκλοφοριακό φέτος θα αποδειχτεί ως το πιο σοβαρό πρόβλημα για το νησί.

Έστω και στο και πέντε, ας ληφθούν κάποια μέτρα που θα περιορίσουν το πρόβλημα.

Π.χ. τις ώρες της μεγάλης κίνησης να ρυθμίζουν την κυκλοφορία τροχονόμοι, τα Ι.Χ. που έχουν προορισμό την Αντίπαρο, την Αγκαιριά και το Δρυό, να κατευθύνονται μέσω του παραλιακού δρόμου (τις ώρες που είναι ανοιχτός)  στον κεντρικό δρόμο προς Αγκαιριά, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα να απομακρυνθούν από τις θέσεις που καταλαμβάνουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο, απέναντι από το Κέντρο Υγείας και όπου αλλού προβλέπονται χώροι στάθμευσης για τα Ι.Χ. και τα φορτηγά που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα να φτάνουν στο νησί με τα νυχτερινά δρομολόγια.  


Ενδεικτικές οι προτάσεις αυτές, που δεν αποτελούν άλλωστε θέσφατα. 

Σίγουρα το Α.Τ. Πάρου, η Λιμενική Αρχή και οι επαγγελματίες οδηγοί, θα μπορούσαν να προτείνουν πιο ουσιαστικά και άμεσης εφαρμογής μέτρα. 

Μια σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δημάρχου θα βοηθούσε στην άμβλυνση του προβλήματος. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που ξεκίνησε από σήμερα, δείχνει πόσο σοβαρό πρόβλημα θα είναι και πάλι το κυκλοφοριακό καθώς και το μέγεθος της ταλαιπωρίας που θα υποστούμε όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Τρεις πρώην δήμαρχοι τα …λένε




Τη φωτογραφία, που τραβήχτηκε με κινητό σήμερα, μας την έστειλε ανώνυμος με το παρακάτω σχόλιο:

«Άραγε τι θα μπορούσαν να συζητούν τρεις πρώην δήμαρχοι;

Παλιές ιστορίες, όταν πρωταγωνιστούσαν  στα τοπικά δρώμενα ή για τη σημερινή απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει η Παροικιά;

 Ήταν τυχαία η συνάντηση ή προγραμματισμένη;

Ο Λάζος που έχει την  καφετέρια κάτω από τη Δ.Ο.Υ. ίσως να γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Πάντως για να ηγηθούν νέας δημοτικής παράταξης μου φαίνεται χλωμό.  Είναι πάνω από 70 και οι τρεις και κανένας δεν μοιάζει να έχει τις αντοχές του Μπουτάρη, εκτός από τον "νεότερο", που είναι γνωστές οι επιδόσεις του στο ψάρεμα".  

Με αφορμή τη δωρεά της ALFHA BANK στο Κέντρο Υγείας


Οι τράπεζες της Πάρου, με εξαίρεση την ALFHA BANK, δεν μας έχουν συνηθίσει σε χορηγίες σε φορείς του νησιού μας, που προσφέρουν κοινωνικό έργο.

Κι αυτό παρά τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από την Πάρο την πριν από τα μνημόνια περίοδο, όπου το νησί μας έσφυζε  από οικονομική ευρωστία.

Θυμίζουμε την οικονομική ενίσχυση της ALFHA BANK το 2000 προς τους ηρωικούς ψαράδες μας για την διάσωση των ναυαγών του ΣΑΜΙΝΑ, που ήταν ουσιαστική για ανθρώπους ενός δύσκολου επαγγέλματος, των οποίων τα σκάφη είχαν υποστεί φθορές και απώλειες.

Και τώρα γνωρίζοντας τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας  της Πάρου και του δημόσιου ιατρείου της Αντιπάρου πρόσφερε στα πλαίσια ενός προγράμματος που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας.

Εμείς γνωρίζοντας  πρόσωπα και πράγματα, ευχαριστούμε το συμπολίτη μας, διευθυντή του τοπικού καταστήματος της ALFHA BANK, Ηλία Αλεξόπουλο, που, με τις εισηγήσεις του, έπεισε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας να εντάξουν και την Πάρο μεταξύ των 37 νησιών στα οποία υλοποιείται το προαναφερθέν πρόγραμμα.


Τελειώνοντας επισημαίνουμε την εποικοδομητική συνεργασία του Ηλία Αλεξόπουλου με τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας  Σπύρο Λάβδα και τον επιστημονικό διευθυντή Γιώργο Τζαννίδη, ώστε το προσφερόμενο ιατρικό υλικό να είναι το απολύτως αναγκαίο και χρήσιμο.

Δωρεά φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Πάρου από τον Όμιλο Alpha Bank


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρεθήκαμε χθες στο Κέντρο Υγείας Πάρου για την τελετή παράδοσης φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων από τον Όμιλο Alpha Bank.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τον Όμιλο Alpha Bank εκπροσώπησαν η κα Μαρία Γ .Παπαγεωργίου - Διευθύντρια και ο κος Βασίλης Ριζόπουλος- Υποδιευθυντής της Δ/νσης Καταστημάτων Νήσων Αιγαίου και Κρήτης,  η Προϊσταμένη της Δ/νσης Marketing και Δημοσίων Σχέσεων – Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και σύσσωμο το προσωπικό των καταστημάτων της ALPHA BANK στην Πάρο. Το ιατροτεχνολογικό υλικό παρέλαβε ο Πρόεδρος της Διοικούσας  Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Σπυρίδωνας Λάβδας, ενώ τον Δήμο εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Πάρου Δώρα Σαρρή και ο Υπεύθυνος για θέματα Υγείας του Δήμου Χαράλαμπος Μαλινδρέτος.

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «… θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Παριανής Κοινωνίας, για την δωρεά φαρμάκων, αναλωσίμων, ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Πάρου, για τις ανάγκες της απρόσκοπτης λειτουργίας των ιατρείων του.

Η προσφορά αυτή θα διευρύνει τις δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Κέντρου Υγείας και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος της υγείας των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που κατακλύζουν τον νησί μας κάθε χρόνο.


Η ευγενή σας χειρονομία αποτελεί πρότυπο μεγαλοψυχίας και προσφοράς προς τη τοπική κοινωνία και τον συνάνθρωπο και αποδεικνύει έμπρακτα ότι “Ο άνθρωπος και ο σεβασμός των ανθρωπίνων αξιών, αποτελούν προτεραιότητα για την Τράπεζα”. Επιπλέον, αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς γίνεται σε μία εποχή πολυποίκιλης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και για αυτό το λόγο μας γεμίζει με συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Κ.Δ.Ε.ΠΑ.Π.



             Από το 2014 που ξεκινήσαμε μαζί την προσπάθεια να κάνουμε ότι καλύτερο  για τον τόπο μέχρι και σήμερα που εγώ αποχωρώ μόνο θετικά έχω να αναφέρω για όλους σας.
Φέρατε προτάσεις ,τις συζητήσαμε και προχωρήσαμε οργανωμένα και συντονισμένα σε όλα σχεδόν.
Δημιουργήσατε εκδηλώσεις και θεσμούς από την αρχή ,είσαστε «έξω» στους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους σε καθημερινή βάση δουλεύοντας σκληρά με όλους τους τρόπους, πολλές φορές εις βάρος της δουλειάς σας και με προσωπικό κόστος  .
Αναλαμβάνατε πρωτοβουλίες που βοήθησαν σημαντικά το νησί, τους συλλόγους και τους ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού εντός και εκτός Πάρου.

Μπήκαμε μαζί και στα «μεγάλα έργα» όπως το κλειστό Παροικιάς το ΕΠΑΛ ,συμφωνήσαμε να διαθέσουμε σημαντικό ποσό για αθλητικές εγκαταστάσεις στη Νάουσα και άλλα όπως το Ιστορικό Αρχείο (που είναι σε εκκρεμότητα) τα προωθήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επαναφέραμε με αποφάσεις μας τα εικαστικά και την φιλαρμονική, αναβαθμίσαμε τη σχολή μουσικής σε ΩΔΕΙΟ και συνεργαστήκαμε άψογα με τους συλλόγους από την πρώτη στιγμή και με το συντονιστικό που δημιουργήθηκε είχαμε συνεχή επαφή.

Δεν θέλω να πω περισσότερα (θα μπορούσα να αναφέρομαι επί μακρόν για την ανυστερόβουλη προσφορά σας).

Ένα μεγάλο συγγνώμη που δεν ενημέρωσα εσάς πρώτα, αλλά έπρεπε να λειτουργήσω θεσμικά ενημερώνοντας πρώτα το όργανο (Δημοτικό Συμβούλιο) που με όρισε.

Σας λέω ειλικρινά ότι ήθελα να μείνω μέχρι το τέλος.

Αυτό όμως δεν ήταν εφικτό, όπως αντιλαμβάνεστε.

Κλείνοντας και επειδή όπως όλοι ξέρετε ,αφού τα έχουμε ψηφίσει, έχουν προγραμματιστεί και οργανωθεί για το 2018 σχεδόν όλα ,σας παρακαλώ θερμά να συνεχίσετε και να βοηθήσετε τον νέο πρόεδρο ,κάτι το οποίο σας υπόσχομαι ότι θα πράξω κι εγώ.

Ότι θέλετε εσείς και ο μελλοντικός πρόεδρος θα είμαι δίπλα σας.
Παρών.

Να είστε καλά

Ευχαριστώ για όλα

Υ.Γ. Να θυμάστε ότι οι καλύτερες ιδέες προέρχονται από τους άλλους.
Με αγάπη και εκτίμηση


Θανάσης Μαρινόπουλος 
(ένας από το Δ.Σ. της ΚΔΕΠΑΠ) κατά συγκυρία πρόεδρος. 

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Παραίτηση Μαρινόπουλου από την ΚΔΕΠΑΠ και δήλωση ανεξαρτητοποίησης



Πάρος     Τετάρτη 23 Μάιου 2018  

Προς : Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο

         Κοινοποίηση :  Δημοτικό Συμβούλιο
                              Αγαπητέ Δήμαρχε
                              Κατά την διάρκεια της συνάντησης  στην οποία ήταν παρόντες  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου ζητήθηκε από εσάς η συστράτευση όλων, όσοι θα είναι μαζί σας στις  επόμενες  δημοτικές εκλογές .

Αναφέρατε ότι εκείνοι οι οποίοι δεν συμφωνούν «σωστό είναι» να παραιτηθούν από τις θέσεις διοίκησης ώστε ενωμένη η παράταξη  να πορευτεί το τελευταίο διάστημα  πριν τις εκλογές.

Λόγω του ότι η στάση μου πάντα χαρακτηριζόταν από ήθος και ειλικρίνεια και  απέναντι σας αλλά και έναντι όλων και επειδή έχω εκφράσει αρκετές φορές τους προβληματισμούς μου για διάφορα θέματα και την διαφωνία μου για τον τρόπο που λειτουργεί η πλειοψηφία, ακολουθώ την προτροπή σας και ενημερώνω ότι θα αποστείλω επιστολή παραίτησης προς το προεδρείο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την θέση του Προέδρου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. , τις θέσεις που κατέχω στις δύο σχολικές επιτροπές, τις  επιτροπές «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και «Αδελφοποιήσεων» του Δήμου, από Γραμματέας  του Δημοτικού Συμβουλίου, από μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και από μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής .

Διατηρώ την θέση του δημοτικού σύμβουλου και θα καταθέσω δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου από τη δημοτική παράταξη «Πάρος τώρα στην πράξη» με την οποία αναδείχτηκα δημοτικός σύμβουλος στις  αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 2014. 

Κάνω σαφές ότι από αυτή τη θέση θα στηρίζω ότι κρίνω θετικό, ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική και καταθέτοντας προτάσεις.    
Μετά τιμής
Αθανάσιος Μαρινόπουλος

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Το λιμάνι της Πάρου σήμερα ώρα 13:15


Αυτές οι εικόνες της Πάρου μας προσβάλλουν όλους. 

Δήμος, Επαρχείο και φορείς του νησιού ας πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. 

Υπάρχουν τρόποι για να αφυπνιστεί το αρμόδιο υπουργείο που ενεργεί πάντοτε "κατόπιν εορτής".




Το λιμάνι σήμερα

 Εκφόρτωση υγρών καυσίμων και ταυτόχρονη φόρτωση αδρανών υλικών πλαισιώνουν το πλοίο της ακτοπλοΐας. 

Διαχρονικό το πρόβλημα, διαχρονική και η αδράνεια της πολιτείας. 

Μόνο αν ξεσηκωθεί η Παροικιά θα βρεθεί λύση

Εκτός εάν, ο μη γένοιτο, συμβεί το ατύχημα με τις πλωτές κινούμενες βόμβες.
 Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για όλους μας.




Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Καταρρέει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου


Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου μοιάζει να στέκει αναλλοίωτο στο χρόνο. 

‘Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως δείχνουν οι παρακάτω εικόνες,  από τη χθεσινή φωτογράφιση.

Τα δοκάρια της στέγης σάπισαν και ένα τμήμα της κατέρρευσε.

Αυτός είναι ο λόγος , που το παρεκκλήσιο , ενώ άλλοτε παρέμενε ανοιχτό και επισκέψιμο για τους πιστούς, τώρα παραμένει ερμητικά κλειστό.

 Ήδη συντάσσεται η μελέτη, που πρόκειται να υποβληθεί για έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για να ξεκινήσει η επισκευή και η αποκατάστασή του.


Οι πιστοί, οι κάτοικοι της Παροικιάς και όσοι άλλοι αγαπούν αυτόν τόπο είναι βέβαιο, ότι θα συνδράμουν το έργο της Ερανικής Επιτροπής . 

Το γραφικό μας εκκλησάκι με τις προσπάθειες όλων μας, σε εύλογο χρόνο, θα παραμένει και πάλι ανοιχτό και θα δέχεται όσους ταπεινά θα το επισκέπτονται, για να ανάψουν το κερί τους και να προσκυνήσουν τον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου, τον Ευαγγελιστή και συγγραφέα της Αποκάλυψης.







Εικόνες από το εσωτερικό του παρεκκλησίου της Παναγίας του Σταυρού


Η Παναγία του Σταυρού, κατά μία ερμηνεία επιγραφής, είναι το παλαιότερο μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο στον οικισμό της Παροικιάς. 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, απεικονίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εσωτερικό του παρεκκλησίου και μιλούν από μόνες τους.

 Ήδη έχει εκδοθεί, με ενέργειες της Ερανικής Επιτροπής,  η άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την επισκευή και την αποκατάστασή του. 

Κοινοποιείστε στους φίλους σας στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες και όποιο κείμενο σχετικό κρίνετε πρόσφορο. Ζητείστε να κάνουν το ίδιο και εκείνοι.

Μπορούμε και πρέπει να το σώσουμε. Αποτελεί μέρος της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. 







 Η άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την επισκευή 
και αποκατάσταση του παρεκκλησίου




Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Να σώσουμε παρεκκλήσια της Παροικιάς που καταρρέουν


Η Παναγία του Σταυρού στο Κάστρο 
από τα παλαιότερα παρεκκλήσια της Παροικιάς


Η Αγία Άννα σε επαφή με το Ενετικό Κάστρο 

Την περασμένη Παρασκευή (11/5/18) στο γραφείο του Ενοριακού Ναού των Ταξιαρχών πραγματοποιήθηκε μια σημαντική άτυπη σύσκεψη διερευνητικών προθέσεων με παρόντες τον πατέρα Σπυρίδωνα Φωκιανό, τον πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ Θανάση Μαρινόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς Πέτρο Αυλήτη, τον συγγραφέα και πρώην εκπαιδευτικό Παναγιώτη Πατέλλη, τον πρώην πρέσβη Θεόδωρο Καραβία, τους τοπικούς συμβούλους Παροικιάς Μένεγο Μαύρη και Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, τον πρώην υπάλληλο της ΑΤΕ Σταμάτη Σπανό, τον τοπογράφο Βαγγέλη  Πέντζα και τον πρώην δήμαρχο Κώστα Αργουζή.

Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής ήταν η διερεύνηση προθέσεων για τη στήριξης μιας μεγάλης προσπάθειας επισκευής και αποκατάστασης τριών παρεκκλησίων της Παροικιάς  με την οικονομική στήριξη όλων των φορέων και των κατοίκων της πρωτεύουσας του νησιού μας.

Πρόκειται για  τα παρεκκλήσια της Παναγίας του Σταυρού και της Αγίας Άννας που εφάπτονται του Ενετικού Κάστρου και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Χαμάρτου) στην παραλία της Παροικιάς, που σάπισαν τα δοκάρια και έπεσε η στέγη.


Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί κοινή προσπάθεια , όχι μόνο για την επισκευή και αποκατάστασή τους, αλλά και να βρεθεί τρόπο προβολής και ανάδειξής τους με τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που τα συνοδεύουν. 

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη ενημέρωσης της προσπάθειας αυτής από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ώστε αυτή να γίνει κοινό κτήμα και υπόθεση όλων των κατοίκων της Παροικιάς.

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Είναι αρκετή η κατάθεση καημών για την κατάντια της Παροικιάς;


Η σημερινή εικόνα του λιμανιού προέκυψε από τηλέφωνο που μας πήρε νέος και ανήσυχος συμπολίτης μας. 

Μας κατήγγειλε, ότι φορτώνουν αμμοχάλικα από την κεντρική προβλήτα του λιμανιού. Τελικά η καταγγελία δεν ήταν αληθής, όμως η εικόνα του λιμανιού της τουριστικής Πάρου που αντικρίσαμε ήταν απογοητευτική. 
Δύο φορτηγά πλοία το ένα να φορτώνει στο Βίντσι και το άλλο να περιμένει, για να φορτώσει αμέσως και αυτό. 
Η σημερινή εικόνα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. 

Στη θέση των δύο φορτηγών θα μπορούσαν να είναι πλαγιοδετημένα τουριστικά σκάφη, οι αρχαιότητες, που βρίσκονται στο βυθό μπροστά από τον άγιο Νικόλαος, θα μπορούσαν να κοσμούν το αρχαιολογικό μουσείο ή υπαίθρια σημεία της Παροικίας, θα μπορούσε να υπάρξει εκβάθυνση της λεκάνης και μπροστά από το γραφικό εκκλησάκι να προσεγγίζουν τουριστικά σκάφη.

Ίσως κάποιος ή κάποιοι να μας πουν ότι αυτά δεν γίνονται.


Η απάντησή μας είναι ότι γίνονται. Αρκεί να σταματήσουμε να καταθέτουμε τους καημούς μας για την κατάντια της Παροικιάς και να ξεσηκωθούμε. Κάποιες φορές που ξεσηκωθήκαμε είχαμε αποτελέσματα. Π.χ. Δεν θα υπήρχε βιολογικός καθαρισμός και αποχέτευση στην Παροικιά, αν δεν είχαμε ξεσηκωθεί.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Για να γνωρίζουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι


(Δημοσίευμα της εφημερίδας " Ελευθεροτυπία" 26 Μαΐου 1999)

Στην Πάρο τίποτε δεν χαρίστηκε, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Το 1999 ήταν χρονιά δυναμικών κινητοποιήσεων του νεοσύστατου Δήμου μας για την απόκτηση του Ξενία. 
Οι τότε κυβερνώντες προσπάθησαν να το πουλήσουν σε τουριστικά κυκλώματα, αλλά απέτυχαν. 
Την περίοδο εκείνη το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε σε νοικιασμένη αίθουσα του περιφερειακού, η διοίκηση του Δήμου στεγάζονταν στο σημερινό ΚΑΠΗ, οι τεχνικές υπηρεσίες σε ακίνητο της Αγοράς, οι υπηρεσίες καθαριότητας στο περιφερειακό και το εργατικό προσωπικό σε παράπηγμα στο πάρκινγκ  του νεκροταφείου.


Το ΞΕΝΙΑ έχει εμβαδόν 1500 τ.μ. σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων που δώρισε η τότε κοινότητα  στον ΕΟΤ χωρίς όρους και στεγάζει από το 2000 το Δημαρχείο μας.