Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟ ΤΖΑΝΙΔΗ

Η ... “απάντηση” του κ. Γ. Τζανίδη

Αναρτήθηκε στα παριανά Μπλογκς “απάντηση” του Γιώργου Τζανίδη, ιατρού στο Κέντρο Υγείας, Πάρου, σε ένα κείμενό μας που επιχειρούσε μια πρώτη αποτίμηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) στην αίθουσα του “Αρχίλοχου”. 

Κάποιες χρήσιμες, πιστεύουμε, παρατηρήσεις:

1.       Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το άρθρο του κ. Τζανίδη ήταν “απάντηση” στο κείμενό μας, γιατί α) θα ήταν “ξεκρέμαστο”, εφόσον το κείμενο δεν αναφέρονταν στο κ. Τζανίδη, β) τα όσα είπε ο κ. Τζανίδης αφορούσαν στο οργανόγραμμα των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), γ) θα ήταν τουλάχιστον άστοχο να απαντά σε έναν πολίτη και να αγνοεί τα θεσμικά όργανα που συγκάλεσαν τη συνεδρίαση, και από όσο τον γνωρίζουμε μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι θα προέβαινε σε τέτοιο ολίσθημα, δ) από τα ελληνικά που ξέρουμε, περισσότερο ως ενημέρωση “για το αντικείμενο της εκπαίδευσης των ειδικευμένων της Γενικής Ιατρικής στην Παιδιατρική και την Ορθοπεδική...” μοιάζει παρά ως “απάντηση” στα γραφόμενά μας. Οπότε εκτιμούμε ότι ο τίτλος είναι “προσθήκη” του μπλόγκερ. Ελπίζουμε να έγινε καλοπροαίρετα και δεν υπήρχε πρόθεση δημιουργίας τεχνητής έντασης και αντιπαράθεσης. Εν πάση περιπτώσει. Όπως και να έχει το θέμα δεν είναι αυτό το μείζον.


2.       Οι θέσεις του κ. Τζανίδη για το θέμα αυτό είναι γνωστές. Τις βρίσκουμε ενδιαφέρουσες και έρχονται να συμβάλουν στο διάλογο για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας, κυρίως όμως σε ό,τι αφορά στις βασικές ειδικότητες που πρέπει να υπάρχουν σε ένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ), δηλαδή το οργανόγραμμα, και στις εφημερίες.

3.        Για να μπορούμε να συνεννοηθούμε (και δεν αφορά τον κ. Τζανίδη) πρέπει να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε. Είναι άλλο πράγμα το οργανόγραμμα και άλλο το δικαίωμα των πολιτών να έχουν υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες ΠΦΥ κλπ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τέμνονται. Ανεξάρτητα από αν είναι ή όχι σωστό το οργανόγραμμα του ΚΥ Πάρου που ισχύει, οι παριανοί θέλουν να υπάρχουν σ' αυτό όλοι οι γιατροί που προβλέπει, ώστε να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν αλλού και να πληρώνουν εξαιτίας των ελλείψεων του ΚΥ. Το αίτημα για τροποποίηση του οργανογράμματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί ΠΦΥ, είναι ένα γενικότερο θέμα που πρέπει να μπει στο τραπέζι και να λυθεί. Η Πολιτεία, με βάση τις προτάσεις των επιστημονικών ενώσεων των ιατρών και την αποκτημένη εμπειρία και γνώση σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να νομοθετήσει σχετικά, μακριά από συντεχνιακές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις παραγόντων.

4.       Το θέμα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τα προβλήματα στον τομέα της υγείας εξαιτίας των ελλείψεων στο ΚΥ (με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα) σε ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, διασώστες του ΕΚΑΒ κλπ. Το αίτημα, η απαίτηση, το αντικείμενο διεκδίκησης αφορά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό το θέμα. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ το επιβεβαιώνει. Το σχετικό ψήφισμα που ομόφωνα εξέδωσε το ΔΣ, επικαιροποιεί, με μικρές φραστικές αλλαγές, το αντίστοιχο που πάλι ομόφωνα εξέδωσε το ΔΣ το 2012. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά, ώστε ο πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, τον τόπο διαμονής του να καρπώνεται εξίσου τα οφέλη των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Σε αυτό συμφωνεί, νομίζω, και ο κ. Τζανίδης όταν γράφει: Θεωρώ απόλυτο δικαίωμα (αλλά και υποχρέωση), των ασθενών που επισκέπτονται το Κ.Υ. να επιζητούν να έχουν την περίθαλψη την οποία το Κ.Υ. πρέπει να τους προσφέρει και μάλιστα με την καλύτερη (στο μέτρο του δυνατού), ποιότητα”.

5.       Τώρα, κάποιες “λεπτομέρειες”:

6.       Μακάρι η Δημοτική Αρχή να αναλάμβανε τον αγώνα για τη στελέχωση του ΚΥ και να ευδοκιμούσε και ακόμη καλύτερα να μην χρειάζονταν ούτε αυτό. Τότε δεν θα χρειάζονταν να κινητοποιηθεί ο κόσμος. Ο Κόσμος κινητοποιείται επειδή υπάρχει πρόβλημα. Η νέα Δημοτική Αρχή, όπως και η προηγούμενη, αποφάσισε ομόφωνα η όποια διεκδίκηση να γίνει κυρίως μέσα από το Κίνημα Υγείας και το Συντονιστικό.

7.       Είναι ανεπίτρεπτο τοπικοί παράγοντες να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν ιδιοτελώς τη σύνθεση των ειδικοτήτων στο οργανόγραμμα του Κ.Υ.

8.       Κανένας δεν έβαλε ποτέ ως πρώτη προτεραιότητα στο Κ.Υ. τον παιδίατρο σε βάρος των ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Είναι άλλο πράγμα το αίτημα να καλυφθούν οι θέσεις των παιδιάτρων όπως άλλωστε και των υπόλοιπων ειδικοτήτων που αναφέρονται στο οργανόγραμμα (Γ.Ι., Παθολόγοι, κλπ) και άλλο ποιες ειδικότητες θα έπρεπε να υπήρχαν στο οργανόγραμμα του ΚΥ..

9.       Στο άρθρο μας δεν γράψαμε κάτι για ορθοπεδικό.

10.   Μακάρι στο Συντονιστικό να προσέρχονταν, σε μόνιμη βάση, και γιατροί του ΚΥ. Η βοήθειά τους, θαρρώ, θα ήταν σημαντική και θα διαμόρφωνε άλλες σχέσεις μεταξύ ιατρών και δημοτών.

11.   Στο ΚΥ υπάρχουν προβλήματα. Είναι ανάγκη να βελτιωθεί το κλίμα σ' αυτό.

12.   Τα υπόλοιπα που αφορούν στους “ιατρούς βάσης”, τις εφημερίες, τον ν.  2071/1992: «…Οι θέσεις ιατρών των κέντρων υγείας πληρούνται στο εξής από ιατρούς, που κατέχουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής...», «Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία (συνεχής παραμονή του ιατρού στην μονάδα όλο το 24ωρο) ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί να εφημερεύει αντ` αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες», και το πότε θα ένιωθε ασφαλής ένας ασθενής, αφορούν στο οργανόγραμμα. Προφανώς δεν έχει νόημα να κουβεντιάζουμε στη βάση του: «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Γενικούς Ιατρούς τους οποίους τους θεωρώ ανειδίκευτους», γιατί πρόκειται μάλλον για αστειότητες. Στο ΚΥ έχουμε γιατρό Γ.Ι. και κάθε άλλο παρά “ανειδίκευτος” είναι.

ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: