Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Στην πλατεία Κοτζιά συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς με κεντρικό σύνθημα: «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε». Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.Στην Αθήνα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα συνδικάτα αναφέρουν ότι η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μετά τα συνεχή σκληρά, άδικα, αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τρόικα και κυβέρνηση.
«Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται με δεδομένο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών, την ώρα που έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης, ώστε να αποκρούσουν την αποτυχημένη συνταγή των μνημονίων της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, της υποταγής της χώρας στα θέλω και στις απαιτήσεις των αγορών και των τραπεζιτών».
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, αναποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ για συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.
Στην αναγκαιότητα της υπογραφής νέων κλαδικών συντάξεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, που κάλεσε τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την τρόικα, «να σεβαστούν τον κόπο τον ιδρώτα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων».
«Τιμούμε σήμερα μια ημέρα μνήμης των πρωτοπόρων εκείνων εργαζομένων που καθιέρωσαν το οκτάωρο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, που τόνισε ότι «οι πολιτικές που επιβάλλονται από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω».
Στην προεκλογική περίοδο απέδωσε τη μικρή συμμετοχή στη συγκέντρωση ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αγώνες των εργαζομένων κατά μιας πολιτικής που οδηγεί στη φτώχια θα ενταθούν και θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.
Μετά τη συγκέντρωση σωματεία και αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή.
Συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων πραγματοποίησαν μέλη των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα. Η πορεία αργότερα κινήθηκε προς τα προπύλαια όπου και άρχισε να διαλύεται.
Μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν στα προπύλαια. Ομάδα περίπου 10 αγνώστων προκάλεσε φθορές στο εκλογικό περίπτερο της ΔΗΜΑΡ. Μέλη των υπόλοιπων κομμάτων που έχουν τα περιπτερά τους στα προπύλαια παρέμειναν στο σημείο για να τα προστατέψουν.
Στο περιθώριο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα άγνωστοι πυρπόλησαν το εκλογικό περίπτερο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές υπέστησαν το περίπτερο της Κοινωνικής Συμφωνίας και το περίπτερο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στην Ελληνική Χαλυβουργία το ΠΑΜΕ
Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται σε απεργία τους τελευταίους έξι μήνες, συγκεντρώθηκε το ΠΑΜΕ για την κινητοποίηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
«Στις 7 του Μάη το ΚΚΕ θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: Μέσα στη λαϊκή πλειοψηφία. Οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί, λόγου χάρη μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μόνο που θα πετύχει είναι να σπείρει την απογοήτευση και το θυμό στο λαό. Ούτε μήνα δεν θα 'κρατήσουν οι χοροί' από τη νίκη της. Θα ξεσκεπαστεί. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ θα είναι απέναντί της. Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο λαός» ανέφερε σε δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα.
Λόγω της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας είχε δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, στο ρεύμα της εθνικής οδού προς Κόρινθο. Η Τροχαία έδωσε επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
Στη Θεσσαλονίκη
Με συγκεντρώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και πορείες στους δρόμους της πόλης γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά, στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ.
«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων. Η ανεργία πλέον ξεπερνά το 32%, βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών, ενώ τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα. Οι εργαζόμενοι θα είναι εδώ και θα αγωνιστούν» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Στην Καμάρα συγκέντρωση διοργάνωσαν ανεξάρτητα πρωτοβάθμια εργατικά συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν μέλη του ΚΚΕ μλ και ΜΛ ΚΚΕ. Αργότερα ο κόσμος από Καμάρα και Αριστοτέλους ενώθηκε και πραγματοποίησε κοινή πορεία.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) συγκεντρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.
Στην Πάτρα
Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συνδιοργανώθηκε από το εργατικό κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με το Dete.gr, απ' όπου και οι φωτογραφίες, για πρώτη φορά δεν υπήρχε πανό του ΠΑΣΟΚ ή της ΠΑΣΚΕ στην πορεία, αν και στελέχη του παραβρέθηκαν.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, διατυπώθηκε η απαίτηση «μιας διαφορετικής πολιτικής με σχέδιο και πρόγραμμα που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα στηρίζει την απασχόληση, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Στους χαιρετισμούς των ομιλητών τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για κλαδικές συμβάσεις που θα εμποδίζουν τη σφαγή στα μεροκάματα και τους μισθούς, και να δυναμώσει επίσης η οργανωμένη αντίθεση στα χαράτσια και τη φοροληστεία, με αίτημα την κατάργησή τους».
Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά του μνημονίου και των οικονομικών μέτρων.
Τα πολιτικά μηνύματα
«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα γραφτεί στις κάλπες»
Τη βεβαιότητά του ότι «το μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα είναι κι ένα μήνυμα που θα γραφτεί στο αποτέλεσμα της κάλπης στις 6 Μάη» εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στα Γιάννενα, όπου περιοδεύει από τη Δευτέρα.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σήμερα είναι ημέρα αγώνα και μνήμης. «Είναι μέρα που μας θυμίζει ότι η πορεία της ανθρωπότητας και η ιστορία γράφτηκε μέσα από εργατικούς αγώνες, από την ανυπακοή των λαών στο Σικάγο, στην Καισαριανή με τους εκτελεσθέντες από τους ναζί, στη Θεσσαλονίκη το '36. Με αγώνες, με αίμα και με θυσίες κατάφεραν οι λαοί να αλλάξουν την ιστορία».
«Έτσι και τώρα, το μνημόνιο, τα εργασιακά δικαιώματα, η δημοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προκοπή μπορεί να κερδηθούν μόνο μέσα από ανυποχώρητους αγώνες, μόνο μέσα από την άρνηση των λαών να συνεχίσουν στον δρόμο της καταστροφής».
Κουβέλης: Ακυρώστε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Να ακυρώσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να μετατρέψουν την οργή τους σε ψήφο δύναμης προς τη Δημοκρατική Αριστερά κάλεσε τους πολίτες ο Φώτης Κουβέλης, στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά. «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η κοινωνία ολόκληρη, βρίσκονται κάτω από τα σκληρά και απαράδεκτα μέτρα που ισοπέδωσαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι τα μέτρα που επέβαλε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οδήγησε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας να ζουν μέσα και κάτω από τη φτώχεια».
Μήνυμα προς τους ανέργους έστειλε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «υπάρχει τρόπος να ξαναέρθουν επενδύσεις, να ξανανοίξουν δουλειές σε αυτή τη χώρα». «Επενδύσεις χρειαζόμαστε, αξιοπιστία για να τις φέρουμε, κατάργηση των αντικινήτρων, στήριξη της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει πάλι από τον ιδιωτικό τομέα να απορροφήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που σήμερα απελπισμένοι φοβούνται για το αύριο» σημείωσε.
Για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Κοινωνική Συμφωνία στο μήνυμά της για την εργατική Πρωτομαγιά. Όπως αναφέρει το κόμμα, η στήριξη της εργασίας με την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι δύο ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Κοινωνικής Συμφωνίας και γι' αυτά τα δύο ζητήματα το κόμμα «όχι μόνον έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, αλλά διαθέτει και συγκεκριμένο σχέδιο για την προώθησή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου