Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Τα τραπεζογραμμάτια της κατοχής 1941-1944


Γράφει ο παριανός συλλέκτης Μιχάλης Ρουμπάνος

Κατά την διάρκεια της περιόδου της κατοχής 1941-1944 ο πληθωρισμός  κυμαινόταν σε υψηλά επίπεδα και η Τράπεζα Ελλάδος εξέδωσε τραπεζογραμμάτια 50 δρχ. έως 100 δισεκατομμυρίων δρχ.

Επί τούτου και εν όψει του πολέμου η εκτύπωση των κατοχικών γραμματίων δεν ήταν πραγματοποιήσιμη στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το υπουργείο οικονομικών των κατοχικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα να απευθυνθεί σε Ελληνικά τυπογραφεία μιας και η Ελληνική κυβέρνηση είχε διαφύγει στο εξωτερικό και αδυνατούσε να υλοποιήσει την διαδικασία.

Έτσι λοιπόν ανάθεσαν την τύπωση των κατοχικών γραμματίων σε 4 εταιρείες τυπογραφείων προκειμένου να παραχθεί μεγάλη ποσότητα τραπεζογραμματίων που δεν ήταν σε θέση να υλοποίηση μόνο ένα Τυπογραφείο.

Με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων κατοχής  και την γοργή αύξηση του πληθωρισμού η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην επίλυση των προβλημάτων της τροφοδοσίας και των νομισματικών μέσων συναλλαγής.

Για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση χρηματικού μέσου, το χρονικό διάστημα του ενός μηνός από 12/10/44 εως11/11/44 προχώρησαν στην έκδοση των δύο τελευταίων κατοχικών χαρτονομισμάτων.

Έτσι λοιπόν στις 20 Οκτωβρίου 1944 έθεσαν σε κυκλοφορία γραμμάτιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δρχ. και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους το 100 δισεκατομμυρίων δρχ. που φέρει την μεγαλύτερη ονομαστική αξία των Ελληνικών χαρτονομισμάτων από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους έως και σήμερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: