Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Βρετανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον λίβυο ηγέτη σε μία προσπάθεια να τον πείσει να παραιτηθεί.

Λονδίνο, Βρετανία 27/02/2011 16:17 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. πρακτ. )
    Ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, τις οποίες επιβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Οταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Χέιγκ διευκρίνισε ότι ο Μπλερ είχε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι. Επεσήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε μετά τις συνομιλίες και όχι πριν.

    "Δεν θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τον συνταγματάρχη Καντάφι", υπογράμμισε ο Χέιγκ.

    Ο Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σφοδρές επικρίσεις από το βρετανικό Τύπο για τους δεσμούς του με το καθεστώς της Λιβύης. Αλλωστε το 2004 ο βρετανός πρώην πρωθυπουργος είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην έρημο της Λιβύης, σε μία κίνηση που έβγαλε τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση και άνοιξε το δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent on Sunday, ο Μπλερ είχε μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον λίβυο ηγέτη την Παρασκευή, οπότε και του ζήτησε να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.

    Επειτα όμως από την προτροπή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Μπλερ επικοινώνησε ξανά με τον Καντάφι για να τον πιέσει να παραιτηθεί, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο Χέιγκ.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι από τη μεριά του "επικοινώνησα χθες το βράδυ με τον λίβυο υπουργό Εξωτερικών για να του πω προσωπικά ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη".

    Εξάλλου ο Χέιγκ υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Λιβύης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε συναλλαγές με χώρες με τις οποίες δεν συμφωνούμε" και υπενθυμίζοντας ότι τότε η κυβέρνηση του Καντάφι είχε αποκηρύξει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Το γραφείο του Μπλερ δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα.

    Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: