Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Ηγέτες της αντιπολίτευσης δημιούργησαν εθνικό σύμβούλιο

Βεγγάζη, Λιβύη 27/02/2011 17:44 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. πρακτ. )

Λιβύη: Ηγέτες της αντιπολίτευσης δημιούργησαν ένα εθνικό σύμβούλιο που εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχό τους. Δύο αμερικανοί γερουσιαστές επιθυμούν την αναγνώριση μίας μεταβατικής κυβέρνησης.
    Ηγέτες της αντιπολίτευσης με έδρα την ανατολική Λιβύη δημιούργησαν ένα Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου.

    "Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί", δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.

    Το συμβούλιο είναι "το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης", επεσήμανε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλέυσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.

    Πάντως επεσήμανε ότι "δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μεταβατική κυβέρνηση. Είναι ένα εθνικό συμβούλιο", ενώ απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας: "Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις".

    Ο Γόκα επέμεινε άλλωστε ότι το συμβούλιο επιθυμεί να διατηρήσει τη Λιβύη ενωμένη και ότι "είναι πρόωρο να μιλήσουμε για εκλογές. Η πρωτεύουσά μας είναι ακόμη υπό πολιορκία".

    Χθες Σάββατο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

    Εξάλλου δύο αμερικανοί γερουσιαστές, ο ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν και ο ανεξάρτητος Τζο Λίμπερμαν, δήλωσαν υπέρ της αναγνώρισης μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη και της παροχής αμερικανικής βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς.

    "Πρέπει να αναγωρίσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και πρέπει σίγουρα να προσφέρουμε σε αυτή την κυβέρνηση ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα", δήλωσε ο Λίμπερμαν σε κοίνη συνέντευξή του με τον ΜακΚέιν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN από το Κάιρο, όπου βρίσκονται.

    Ο ΜακΚέιν δήλωσε από τη μεριά του υπέρ "μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" που θα εμποδίσει τους λίβυους πιλότους να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του λαού. "Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τα μέσα ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα ισχύσει".

    Επεσήμανε άλλωστε ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι "όλοι οι μισιθοφόροι (στη Λιβύη) γνωρίζουν ότι κάθε ενέργεια που διαπράττουν (εναντίον των αντικαθεστωτικών) θα τους οδηγήσει ενώπιον του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου".

    "Καταλαβαίνω ότι η ασφάλεια των αμερικανών πολιτών (στη Λιβύη) είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, όμως δεν είναι η μόναδική", υπογράμμισε ο ΜακΚέιν.

    Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: