Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Λίγα λόγια για τους πρωτεργάτες, που προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821




Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Έθνος μας.

Λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν την προετοιμασία της Επανάστασης, η οποία οδήγησε στην κρατική μας υπόσταση.

Πίστεψαν  όμως στο παράτολμο εγχείρημά τους και ήταν αποφασισμένοι να θυσιαστούν.

 Τρεις οι πρώτοι που συνέλαβαν την ιδέα της εξέγερσης και οργάνωσαν τη Φιλική Εταιρεία.

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 1814, όταν συναντήθηκαν στην Οδησσό, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος και πήραν την αρχική απόφαση για την Επανάσταση.

Ο Σκουφάς ήταν τότε 35 χρόνων, ο Τσακάλωφ 26 και ο Ξάνθος 42.

Ασήμαντοι μικρέμποροι ή γραμματείς εμπόρων, απευθύνθηκαν μόνο σε Έλληνες που είχαν την ίδια φλόγα  με αυτούς.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, από το 1818 και μετά, η Φιλική Εταιρεία μύησε σημαντικό αριθμό Ελλήνων.

Το1920 είχε εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και στις περισσότερες παροικίες του εξωτερικού και κατά τους πρώτους μήνες του 1821 αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες.


Αρχηγός της Επανάστασης ορίστηκε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Επανάσταση ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 1821 από το Ιάσιο της Μολδοβλαχίας με προκήρυξή του, που είχε τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος».



Ο Σκουφάς πέθανε στις 31 Ιουλίου του 1818 στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να προλάβει την έναρξη της Επανάστασης και την ολοκλήρωση αυτού που με πίστη απόλυτη υπηρέτησε.


Ο Τσακάλωφ, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, το 1832 αναχώρησε απογοητευμένος για τη Μόσχα, που παρέμεινε ως το θάνατό του, το 1851.


Ο Εμμανουήλ Ξάνθος μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους αποσύρθηκε στο Βουκουρέστι και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1837. Κατηγορήθηκε άδικα για σπατάλες από το ταμείο της Φιλικής Εταιρείας. Το επίσημο Ελληνικό Κράτος τον τίμησε με το χρυσό Σταυρό του Σωτήρος και πέθανε από ατύχημα  πάμφτωχος το 1852.

Δεν υπάρχουν σχόλια: