Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Σαν ελεγεία (στον Παναγιώτη Πατέλλη)


Έφυγες αθόρυβα και κηδεύτηκες με εκκλησιαστικές τιμές και με λόγους εξόδιους που υπενθύμισαν στο εκκλησίασμα το σημαντικό  έργο που μας άφησες ως παρακαταθήκη.

Υπηρέτησες το λειτούργημα του δασκάλου επί 35 συναπτά έτη, γαλουχώντας γενιές παριανών, προσφέροντας γνώσεις, αλλά πρωτίστως διαπλάθοντας χαρακτήρες με ελληνοχριστιανικό ήθος.
Και παράλληλα, με την  ενασχόλησή σου στα κοινά της Πάρου από διάφορες θέσεις, συνέβαλες, όσο λίγοι, στην πνευματική καλλιέργεια όλων μας.

Βοήθησες αρχαιολόγους, ως άμισθος επιμελητής, όταν οι αρχαιότητες της Πάρου φυλάσσονταν τη δεκαετία του ΄50 στα κελιά της Εκατονταπυλιανής, υπήρξες πρόεδρος του συλλόγου Παρίων και της τουριστικής επιτροπής τη δεκαετία του ΄60, οργάνωσες τον προσκοπισμό της Πάρου και την ίδια περίοδο έδινες διαλέξεις μιλώντας μας για τον Παλαμά, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Καβάφη. Και ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας ειρήνευες πολυτάραχες συνεδριάσεις και έγραφες ο ίδιος τα πρακτικά τους, διατυπωμένα κατά τρόπο υποδειγματικό, καθώς υπήρξες άριστος χειριστής του γραπτού λόγου.

Όμως αυτό που σημάδεψε τον μετέπειτα βίο σου ήταν η προσφορά σου στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής.

Συνέβαλες στην ίδρυσή του και ως γραμματέας του στην οργάνωση του, όταν ο Μακαριστός Αμβρόσιος σε κάλεσε σε βοήθεια, την οποία ανιδιοτελώς και με μοναδική συνέπεια πρόσφερες.

Το Πανελλήνιο Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής και με τη δική σου συνδρομή πήρε την ιστορική απόφαση να εκτεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας σε παμμακεδονικό προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, όταν η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονία μας βρίσκονταν όπως και σήμερα στην επικαιρότητα.
Χιλιάδες πιστοί από τη Βόρεια Ελλάδα προσήλθαν και ακούμπησαν το μικρό ή το μεγάλο τους πρόβλημα στη μητέρα όλων μας και πλατυτέρα των ουρανών.

Κατά τη δική σου εννεαετή θητεία οργανώθηκε ο γιορτασμός των 17 αιώνων της Εκατονταπυλιανής με τη συμμετοχή της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και του επιστημονικού κόσμου που πλαισίωσε δύο επιστημονικά συνέδρια που φώτισαν άγνωστες πτυχές του ιστορικού μνημείου της Εκατονταπυλιανής στη μακραίωνη διαδρομή του.

Αυτό όμως που μας άφησες και θα αποτελεί πολυχρόνιο μνημόσυνο του ονόματός σου και της προσφοράς σου, είναι το συγγραφικό σου έργο.

Πολλά τα βιβλία που συνέγραψες, διασώζοντας ιστορικά στοιχεία που αφορούν τον τόπο μας και που από αυτά ένα μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στην Εκατονταπυλιανή.

Φίλτατε Παναγιώτη,

απαλλαγμένος από τα γήινα βάρη, οδεύεις ήδη υπό τη σκέπη της Παναγίας που πιστά υπηρέτησες, τον ουράνιο δρόμο, που οδηγεί εν σκηναίς δικαίων.

Πορεύεσαι εν ειρήνη, έχοντας ολοκληρώσει τον καλόν αγώνα.

Η Πάρος θα σε θυμάται πάντοτε και θα σε ευγνωμονεί.


Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: