Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη, όσων την έζησαν



Όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης  Απριλίου 1967, ήμουν νέος 23 ετών, πολιτικοποιημένος και με όραμα μια δημοκρατική Ελλάδα, όπως και η πλειοψηφία των νέων της ηλικίας μου.

Ζήσαμε 7 χρόνια δικτατορίας, φιμωμένοι, με μοναδική επίσημη πληροφόρηση από την κρατική ραδιοφωνία, το ραδιοφωνικό σταθμό ενόπλων δυνάμεων και αργότερα από την κρατική τηλεόραση, που μετέδιδαν μόνο προπαγανδιστικές ειδήσεις της δικτατορίας.

Για να μάθουμε τι συνέβαινε στην πατρίδα μας έπρεπε να ακούμε ξένους σταθμούς που εξέπεμπαν στα ελληνικά, από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Κολωνία και τη Μόσχα.

Και κάθε πρωί στο σχολείο μαζί με τους συναδέλφους ανταλλάσσαμε πληροφορίες για όσα τραγικά συνέβαιναν και κάποιες φορές για τις συλλήψεις φιλικών μας προσώπων.

Γι αυτό και η εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετά από αυτήν της Νομικής Σχολής είχε αναπτερώσει τις ελπίδες μας, ότι το κίνημα των φοιτητών θα αποτελούσε την έναρξη μαζικών αγώνων που θα ανέτρεπαν τη δικτατορία.

Μετά τη δουλειά πηγαίναμε έξω από το Πολυτεχνείο στηρίζοντας τους εξεγερμένους φοιτητές, τους οποίους προμηθεύαμε με τρόφιμα, τσιγάρα και φάρμακα και ό,τι άλλο ζητούσε ο ραδιοσταθμός των φοιτητών, που εξέπεμπε από το χώρο του Πολυτεχνείου.

Ήταν τέτοιος ο κόσμος που συγκεντρώνονταν καθημερινά, για να αναπνεύσει λίγο οξυγόνο ελευθερίας, που εάν κρατούσε λίγες μέρες ακόμη η εξέγερση των φοιτητών, η χούντα δεν θα μπορούσε εύκολα να ελέγξει την κατάσταση.

Γι΄αυτό και κατέστειλε σύντομα και βίαια την εξέγερση.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη, όσων την έζησαν, γιατί ήταν μια θαρραλέα πράξη των φοιτητών με μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους, που όμως εξέφραζε απόλυτα αυτό που ζητούσε ο Ελληνικός Λαός, την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Κώστας Αργουζής

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

«Παριανές ιστορίες από τον τελευταίο πόλεμο και την εχθρική κατοχή»


Μια νέα παριανή έκδοση είδε το φως της δημοσιότητας και πρόκειται να κυκλοφορήσει τις προσεχείς μέρες στην Πάρο.

Ο λόγος για το νέο βιβλίο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Παναγιώτη Πατέλλη με τον τίτλο «Παριανές ιστορίες από τον τελευταίο πόλεμο και την εχθρική κατοχή».

Το βιβλίο, που εκδόθηκε με τη συμβολή της ΚΔΕΠΑΠ και του συμπολίτη μας Γιώργου Χαλαβατζή, προλογίζει ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ Θανάσης Μαρινόπουλος.

Ο συγγραφέας περιγράφει συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν στο νησί την περίοδο της ιταλικής και γερμανικής κατοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους κεφαλαίων τους βιβλίου, όπως: « Κατάληψη της Πάρου από τον ιταλικό στρατό», «Ένα γερμανικό αεροπλάνο πέφτει στο λιμάνι μας», « Ο βομβαρδισμός και η καταβύθιση δύο γερμανικών πλοίων στο λιμάνι της Παροικιάς», « Ο βομβαρδισμός του δημοτικού σχολείου της Παροικιάς από συμμαχικά αεροπλάνα» «Το τέλος της γερμανικής κατοχής» και άλλα που καθηλώνουν τον αναγνώστη με το δυνατό περιγραφικό γράψιμο του συγγραφέα.

Το βιβλίο του, ο Παναγιώτης Πατέλλης, το αφιερώνει στους παριανούς νεκρούς του πολέμου και της εχθρικής κατοχής.


Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Χρηματοδότηση των Λιμενικών Ταμείων Σύρου και Μυκόνου. Αίτημα υποβλήθηκε από το δικό μας;


Εκδήλωση του ΚΚΕ στον Αρχίλοχο


Νίκος Συρμαλένιος: «συνεχίζεται μια σοβαρή προσπάθεια στελέχωσης όλων δομών δημόσιας υγείας στα νησιά»


 Από τη συνέντευξή του στην Εφημερίδα «Δημοκρατική Ρόδος»


«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για την βελτίωση των υποδομών υγείας σε όλη την επικράτεια. 

Αυτά τα χρόνια έγινε και συνεχίζεται μια σοβαρή προσπάθεια στελέχωσης όλων δομών δημόσιας υγείας στα νησιά, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, προσωπικού του ΕΚΑΒ. 

Η πραγματικότητα είναι ότι απέχουμε από το επιθυμητό αλλά θεωρώ ότι υπήρχε μια συνειδητή υποβάθμιση τα προηγούμενα χρόνια την οποία βήμα βήμα βελτιώνουμε και μάλιστα όχι την περίοδο των παχιών αγελάδων.

 Για πρώτη φορά δίνεται επίδομα στους γιατρούς για να καλύψουν ιατρεία απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.

 Για πρώτη φορά δίνεται ευκαιρία στην τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί τους γιατρούς. 

Επίσης, δίνονται βαθμολογικά κίνητρα στους γιατρούς που επιλέγουν να καλύψουν μια θέση σε ένα νησί, ενώ ακόμα τα απομεμακρυσμένα μικρά νησιά μπορούν να καλύπτονται από γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. 

Επίσης στις διακομιδές στο Αιγαίο εκτός από τη βάση της Ρόδου ξεκίνησε η λειτουργία αντίστοιχης βάσης ελικοπτέρων και στη Σύρο, ενώ προγραμματίζεται και στη Λέσβο. 

Ταυτόχρονα προγραμματίζεται σταδιακά τους επόμενους μήνες για το Αιγαίο η λειτουργία τριών πλωτών μέσων διακομιδών κατάλληλα εξοπλισμένων σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.»

Μετά την παιδίατρο και ορθοπεδικός στο Κέντρο Υγείας


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσουμε ότι από σήμερα 14-11-2017 διορίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία ο Ορθοπεδικός ιατρός κ. Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος.

Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες μας και έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της 2ης ΔΥΠΕ για τον διορισμό ιατρών και άλλων ειδικοτήτων που πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα 

Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο που αφορά την κοινωνία των 2 νησιών μας.

Με  εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ

ΣΠ. ΛΑΒΔΑΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του συλλόγου φίλων παραδοσιακού οικισμού Παροικιάς


Τη Δευτέρα 13/11/2017 τα εκλεγέντα μέλη του συλλόγου φίλων παραδοσιακού οικισμού παλιάς αγοράς Παροικιάς συγκροτήθηκαν σε σώμα. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πέτρος Αυλήτης

Αντιπρόεδρος: Χαρίλαος Γιουρτζίδης

Γραμματέας: Αρχοντική Αλεξανδροπούλου

Αναπληρωτής Γραμματέας: Παναγιώτης Δημόπουλος

Ταμίας: Ευάγγελος Πέντζας


Τακτικά Μέλη: Γεώργιος Μαλατέστας, Αναστάσιος Τριαντάφυλλος.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Προς τη Δημοτική Αρχή. Ενεργείστε πριν καταρρεύσει.



Πρόκειται για το κτήριο που βρίσκεται στην παραδοσιακή αγορά της Παροικιάς.

Είναι απέναντι από το κτήριο Δημητρακόπουλο και έχει πρόσωπο στον κεντρικό δρόμο.

Η στέγη του έπεσε και μεγάλα κομμάτια της τοιχοποιίας είναι έτοιμα και αυτά να πέσουν με κίνδυνο να τραυματίσουν διερχόμενους.

Πριν πέσουν, αφαιρέστε τα και μην κλείσετε το δρόμο επί του οποίου λειτουργούν επιχειρήσεις.


Ελάτε σε επαφή με το ιδιοκτήτη και βάλτε τον μπροστά στις ευθύνες του. 

Αγοράστε το και κάντε το δημοτική πινακοθήκη ή ό,τι άλλο νομίζετε. 

Αν αρνηθεί ο ιδιοκτήτης τη συνεργασία σας, προχωρήστε σε απαλλοτρίωση. 

Η αδιαφορία σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να σκοτώσει συνανθρώπους μας.

Έφυγε ξαφνικά η οδοντίατρος Μαρία Δαφερέρα


Έφυγε χθες ξαφνικά από τη ζωή η οδοντίατρος Μαρία  Δαφερέρα.

Αθόρυβη, διακριτική, ευαίσθητη, ευγενική με σπάνιος ήθος και επιστημονική κατάρτιση, έκανε φτωχότερη την τοπική μας κοινωνία η απώλειά της.

Ο Θεός να την αναπαύσει.


Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου Φίλων του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς



Η μεγάλη προσέλευση στις εκλογές του συλλόγου των Φίλων του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς (ψήφισαν 134 μέλη ) στέλνει πολλαπλά μηνύματα για την αφημένη στην τύχη της πρωτεύουσα του νησιού. 

Καλά θα κάνουμε να τα διαβάσουμε σωστά όλοι μας και κυρίως η δημοτική αρχή.

Εκλέχτηκαν για το Διοικητικό Συμβούλιο κατά σειρά επιτυχίας οι

Αυλήτης Πέτρος (75)

Γιουρτζίδης Χάρης (68)

Αλεξανδροπούλου Αρχοντούλα (62)

Δημόπουλος Παναγιώτης (59)

Μαλατέστας Γιώργος του Θ. (56)

Πέντζας Βαγγέλης του Ζ. (53) και

Τριαντάφυλλος Τάσος του Αθ. (43)

Επιλαχόντες

Κυριαζάνος Μιχάλης του Ν. (41)

Μπαρμπαρής Μανώλης του Σ. (27) και

Αρμπελιά Κατερίνα (25)

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι

Μαύρης Νικόλαος του Γ.

Παπαγεωργίου Ιωάννα του Γ. και

Σαρρής Βαγγέλης του Ι.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Σωστικές εργασίες στο κτήριο Γαβαλά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων


Φίλοι από τη Μάρπησσα μας πήραν τηλέφωνο για να μας γνωστοποιήσουν αυτό που δεν περιμέναμε, εθισμένοι στην κρατική αδιαφορία, και όταν πρόκειται για τα διατηρητέα και ιστορικά κτήρια του τόπου μας.

Το νέο λοιπόν είναι, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ξεκίνησε εργασίες στο ιστορικό κτήριο Γαβαλά, για να το σώσει από την κατάρρευση.

Το νέο μας εξέπληξε ευχάριστα, επειδή προέρχεται από  μια υπηρεσία, που μας έχει συνηθίσει σε καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια.

 Ο Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Αθανασούλης, αν κρίνουμε και από άλλες ενέργειές του στην Πάρο, έδωσε με την παρουσία του στις Κυκλάδες νέα πνοή στον δυσκίνητο αυτό οργανισμό και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουν οι φορείς του νησιού και ιδιαίτερα ο Δήμος μας.

Και για να επανέλθουμε στο προκείμενο, οι σωστικές εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο κανένα Μαρπησσαίο και καμιά Μαρπησσαία.

  Το διατηρητέο κτήριο Γαβαλά, πέρα από την αρχιτεκτονική του αξία,  είναι μέρος της ιστορίας της Μάρπησσας και πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς της περιοχής προς την κατεύθυνση της αναπαλαίωσής του.


Ο δραστήριος σύλλογος των Μαρπησσαίων της Αθήνας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Ροδόπουλο, κατά την γνώμη μας, πρέπει να έλθει σε επαφή με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αθανασούλη, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το εύρος των εργασιών που έχει αναλάβει η υπηρεσία του και εν συνεχεία να επισκεφτούν την Υπουργό Πολιτισμού και να ζητήσουν να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου η αναπαλαίωση του κτηρίου. 

 Το εγχείρημα μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά επιβάλλεται να επιχειρηθεί. Ακόμα και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να βοηθήσει.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Νέο αντικεραυνικό σύστημα στο κτηριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής. Προσφορά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Είχαν αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις του Επάρχου μας και Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Κώστα Μπιζά σε ένα ζήτημα που έχει σχέση με την προστασία του συγκροτήματος της Εκατονταπυλιανής.
Πρόκειται για την ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων που συγκροτούν την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία ενέκρινε την απευθείας ανάθεση της προμήθειας αντικεραυνικού συστήματος αντί του ποσού των 9.870 ευρώ που θα τοποθετηθεί στην Εκατονταπυλιανή, επειδή είναι ελλιπής και προβληματική η λειτουργία της υφιστάμενης αντικεραυνικής προστασίας.
Ο Κώστας Μπιζάς υπήρξε και παραμένει πάντοτε θερμός συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια της Διοικούσας Επιτροπής του Ι.Π. της Εκατονταπυλιανής και αυτό τον τιμά.


Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής


Τοκετός στο Κέντρο Υγείας. Αγόρι το νεογέννητο. Συνεχής η επίβλεψη από την παιδίατρο.


ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ


Πληροφορίες για τους Αιμοδότες
·  Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να δώσει 400-450 cc αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων.Tο βάρος του σώματος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά.
·  Η αιμοληψία διαρκεί 10΄-15΄ χρησιμοποιώντας υλικά αποστειρωμένα, ατοξικά, μιας χρήσης χωρίς κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

3ο τουρνουά καλαθοσφαίρισης Πάρου - Αντιπάρου



ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ: "μ΄αγγίζεις και χαμογελάς"


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ»: ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Συγκροτήθηκε σε σώμα, ένα 24ωρο μετά την εκλογή του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ» Πάρου.
Η πρώτη συνεδρίαση για συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Δευτέρα 6/11/2017
Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Σπύρος Μητρογιάννης
Αντιπρόεδρος: Ελένη Φωκιανού
Ταμίας: Μαρία Δρακάκη
Γραμματέας: Ραμόνα Γκίκα
Β. Γραμματέας: Γιαννης Λουκης

Τακτικα μέλη:
Μαργαρίτα Κατρή
Γιάννης Κυριαζάνος
Πανος Κέκας
Γιώργος Γεμελιάρης

"Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα"


Η κινηματογραφικη λεσχη του Αρχιλοχου προβαλει την ταινια "Ο Γιατρός Έχει Τρεχάματα"

Κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'
Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Φρανσέσκο Αμάτο με τους: Τόνι Σερβίλο, Λούκα Μαρινέλι, Βερόνικα Ετσέγκουι
Ο Ελία Βενέτσια είναι ένας Ιταλοεβραίος ψυχαναλυτής που ζει στο διπλανό διαμέρισμα από την εν διαστάσει σύζυγό του. Τίποτα δεν αλλάζει την τακτοποιημένη ρουτίνα του, μέχρι που ο γιατρός τού επιβάλλει να αρχίσει να γυμνάζεται. Η γνωριμία του με την Κλαούντια, μια έξω καρδιά νεαρή personal trainer, θα φέρει τα πάνω κάτω στην άνοστη ζωή του.


ΠΑΡΟΣ το λιμάνι ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Το ωράριο λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων


Με αφορμή τις εκλογές στο Σύλλογο των Φίλων του Παραδοσιακού Οικισμού της Παροικιάς


Ο παραδοσιακός οικισμός της Παροικιάς κατά γενική ομολογία θεωρείται από τους ωραιότερους και καλύτερα διατηρημένους οικισμούς των Κυκλάδων, παρά τις επεμβάσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της αλλοίωσης παραδοσιακών του χαρακτηριστικών.

Είναι όμως κοινή η διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξής του.

Και εξηγούμαστε:

Οι είσοδοι προς τον οικισμό δεν είναι ορατές στους επισκέπτες.

Δεν είναι επαρκώς φωτισμένος.

Δεν έχουν επισκευασθεί και συντηρηθεί κτήρια που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του οικισμού.

Δεν έχουν υπογειωθεί οι εναέριες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Δεν έχουν συντηρηθεί τμήματα πλακόστρωτου σε δρόμους του οικισμού.

Από όσα λίγα προαναφέρθηκαν, άλλα μπορούν να γίνουν με ελάχιστα χρήματα και άλλα με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση, έστω ορισμένων από αυτά, είναι η πολιτική βούληση των δημοτικών μας αρχόντων, που όμως δεν είναι ορατή.

Και εδώ βρίσκεται ο ρόλος της διοίκησης του Συλλόγου, που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Να σχεδιάσει και να προτείνει  προς τη δημοτική αρχή τρόπους ανάδειξης του οικισμού.


Και εάν αντιμετωπίσει άρνηση και αδιαφορία, τότε να απευθυνθεί στον κόσμο της Παροικιάς, που ήδη είναι αρκετά ανήσυχος για το μέλλον της πόλης του, που σ΄αυτήν ζει, εργάζεται και δημιουργεί.







Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Να αντικατασταθούν



Είναι τοποθετημένες στα πάρκιν της Παροικιάς, για να διευκολύνουν τους επισκέπτες μας και να τους βοηθούν να κινηθούν στα διάφορα αξιοθέατα και άλλα σημεία του οικισμού.

 Κατεστραμμένες πλέον, από τους διάφορους ανεγκέφαλους και εθισμένους στην καταστροφή της κοινής περιουσίας,  έχουν πάψει να εκπληρώνουν το σκοπό της τοποθέτησής τους.

Καλά θα κάνει ο Δήμος να τις απομακρύνει και στη θέση τους να τοποθετήσει νέες.

Το πιθανό επιχείρημα ότι πάλι θα τις καταστρέψουν, είναι σαν να λέμε ότι δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε την πόλη, γιατί πάλι θα ρυπανθεί.


Με τέτοιες ενδεχόμενες λογικές δεν πρόκειται ένας τόπος να πάει μπροστά.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Οι εκλογές στους πολιτιστικούς συλλόγους «Αρχίλοχος» και «Υρία» - συγκρίσεις και ερωτηματικά



 Και οι δύο σύλλογοι έχουν πλούσιο παρελθόν, ιδιαίτερα ο Αρχίλοχος, που είναι ο μακροβιότερος πολιτιστικός σύλλογος του νησιού.

Ο πρώτος δραστηριοποιείται στην Παροικιά και ο δεύτερος στις Λεύκες.

Στις εκλογές της Κυριακής που μας πέρασε, προσήλθαν και ψήφισαν 50 μέλη  στο σύλλογο της Παροικιάς και στο σύλλογο των Λευκών 100.

Αν κρίνουμε τη συμμετοχή με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια της κάθε περιοχής, τα 50 μέλη σε πληθυσμό που ξεπερνά τους 5.000 κατοίκους είναι απελπιστικά λίγα, ενώ τα 100 μέλη  είναι πολλά για ένα πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 1000 κατοίκους.

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά με το σύλλογο της Παροικιάς.

Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στη διοίκησή του;

Υπάρχουν προβλήματα μειωμένης ή αναποτελεσματικής δραστηριότητας;

Υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης;

Υπάρχει γενικότερη αδιαφορία, που είναι το χαρακτηριστικό της Παροικιάς τα τελευταία χρόνια;

Ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού συλλόγου, που στη συνέλευση έδωσε εικόνα φθίνουσας πορείας. 

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το ιστορικό κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα πρέπει να διασωθεί



Δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει απασχολήσει το ιστορικό κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα. 

Διατηρητέο σύμφωνα με το ΦΕΚ 209/Β/17-3-1989, καθίσταται χρόνο με το χρόνο ετοιμόρροπο και από διατηρητέο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και μαζί του ένα ιστορικό τεκμήριο για το οποίο θα μείνουν μόνο γραπτά και φωτογραφίες του.

Οι ιδιοκτήτες το εγκατέλειψαν. Κάποια στιγμή αναλογιζόμενοι τις ευθύνες του από την βέβαιη κατάρρευση ή και από τη μεγάλη φορολογία που πλήττει τα ακίνητα, αποφάσισαν να το προσφέρουν στο Δήμο με τη μορφή της δωρεάς.

Μετά την άρνηση του Δήμου αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον κατεξοχήν φορέα, ο οποίος το είχε κηρύξει διατηρητέο.

Δεν γνωρίζουμε, εάν το Υπουργείο αποδέχτηκε τη δωρεά. 

Όπως και αν έχει, το κτήριο πρέπει να διασωθεί.

 Και η ευκαιρία υπάρχει, αφού οι δήμοι της χώρας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα που πρόκειται να τρέξει μέσα στο Δεκέμβριο.

 Ίσως ειπωθεί, ότι τα χρήματα του προγράμματος δεν είναι αρκετά. Υπάρχει όμως αντίλογος και παράδειγμα διάσωσης κτηρίου στην Παροικιά.

Πρόκειται για το διατηρητέο κτήριο Δημητρακόπουλου, που δωρίθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, από τον ιδιοκτήτη του.

Ο τότε δήμαρχος, λόγω της επικινδυνότητας του κτηρίου, απευθύνθηκε στο εισαγγελέα κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο εισαγγελέας προτίμησε όμως να ασκήσει δίωξη στο δήμαρχο, ο οποίος έκατσε το σκαμνί, αλλά τελικά αθωώθηκε.

Ο Δήμος στη συνέχεια ζήτησε από το Υπουργείο τη χρήση, που του δόθηκε και με δημοτική χρηματοδότηση προχώρησε σε πρόχειρη στερέωση του κτηρίου για να προστατεύσει τους διερχόμενους. Μετά το ενέταξε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε, αναπαλαιώθηκε και σήμερα αποτελεί τη στέγη τεχνών του Δήμου Πάρου.


Εάν υπάρξει πολιτική βούληση, ανάλογη προσπάθεια μπορεί να αναληφθεί και για το κτήριο Γαβαλά. Και αυτή είναι η πρόταση που κάνουμε προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έτσι κι αλλιώς και επικίνδυνο είναι για τους διερχόμενους και σε περίπτωση ατυχήματος κατηγορούμενος θα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος και όχι ο υπουργός, που προστατεύεται από τη νομοθεσία. 

Η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σαρρή «Νόστιμο βραστό νερό»


Ήταν μια ωραία βραδιά η χθεσινή.

Η αίθουσα του Αρχίλοχου ήταν γεμάτη και κάποιοι παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι.
Ο Νίκος Σαρρής γέμισε πάλι την αίθουσα όχι για να παρουσιάσει το «Άξιον εστί» ή μια δική του μουσική σύνθεση.

 Αυτή τη φορά μας παρουσίασε ένα βιβλίο γεμάτο σκόρπιες δικές του μνήμες σε μορφή μικρών διηγημάτων.

 Για την ακρίβεια έγινε παρουσίαση του βιβλίου του «Νόστιμο βραστό νερό» από τις εκδόσεις «Εντύποις».

Στο πάνελ ο συγγραφέας, ποιητής και δάσκαλος Χρίστος Γεωργούσης, η φιλόλογος Γεωργία Πρέκα, ο οικονομολόγος Αλέξης Γκόκας και η ηθοποιός Κατερίνα Παναγάκη.

Η παρουσίαση ήταν άρτια οργανωμένη με φιλολογική ανάλυση, που ανέδειξε την ποιότητα του εγχειρήματος, αλλά και ταυτόχρονα τη φιλολογική συγκρότηση της Γεωργίας Πρέκα, που υπηρετεί την εκπαίδευση σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μας.

Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η ανάλυση του Αλέξη Γκόκα, του οποίου ο σύνδεσμος με τον Νίκο Σαρρή χρονολογείται από τα μαθητικά του χρόνια, όταν ο Αλέξης διδάχτηκε και απέκτησε μουσική παιδεία από το Νίκο Σαρρή.

Η Κατερίνα Παναγάκη υποδειγματική στις αναγνώσεις της μας μετέφερε στο κλίμα της εποχής που εκτυλίσσονται τα συμβάντα.

Ο Νίκος Σαρρής μίλησε στο τέλος. Ήταν τόσο συγκινημένος , που αυτό συγκρατήσαμε ήταν το «ευχαριστώ» στον κόσμο που προσήλθε και τον τίμησε, το «ευχαριστώ» στους παρουσιαστές και την αφιέρωση του βιβλίου του στην Δέσποινα Πώλου για την εθελοντική της προσφορά στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο του νησιού μας
.
Καλοτάξιδο το βιβλίο του Νίκου Σαρρή , που συνηθίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα.


Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες μας.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

" Η Πάρος θυμάται και ευγνωμονεί". Τιμητική εκδήλωση για τον Ευστράτιο και Δημήτριο Αλιπράντη




Έκθεση φωτογραφίας για το Κουρδιστάν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΗ 1967


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΙΖΑ: Το ΕΚΑΒ είναι εδώ παρά τις δυσκολίες και τις προσπάθειες δημιουργίας αρνητικού κλίματος


Με θέματα ουσίας συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Νάουσας


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΙΩΝ


Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Αλήθειες για το ταλαιπωρημένο έργο της αφαλάτωσης της Παροικιάς


Πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο έργο, από αυτά που άλλος τα ξεκινά, άλλος τα συνεχίζει και άλλος τα ολοκληρώνει και τα εγκαινιάζει.
 
Για το πολύπαθο αυτό έργο, μάλλον θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν και όχι πανηγυρισμοί, όταν το αντίστοιχο έργο της Μυκόνου λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια.

Το έργο ξεκίνησε επί δημαρχίας Γιάννη Ραγκούση το 2007, με χρηματοδότηση του Δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών με το ποσόν των 1.700.000 ευρώ για την προμήθεια 2 μονάδων αφαλάτωσης παραγωγής 2500 κυβικών μέτρων ημερησίως.

Όμως η προμήθειά τους δεν είχε ομαλή εξέλιξη. Υπήρξαν αντιθέσεις μεταξύ των προμηθευτών με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στο Συμβούλιο  της Επικρατείας το οποίο και επέλυσε δικαστικά τις διαφορές.

Το 2011 οι μονάδες αφαλάτωσης έφτασαν στο νησί και για να λειτουργήσουν έπρεπε να εκτελεστούν μια σειρά από έργα από την ΔΕΥΑΠ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Στέλιος Φραγκούλης.

Τα έργα της ΔΕΥΑΠ ξεκίνησαν από το 2009 και κατασκευάστηκαν με δικές της δαπάνες: μια δεξαμενή 1250 κυβικών μ. στην περιοχή του Αγίου Αρσενίου, 7 χιλιόμετρα δικτύου με καταθλιπτικό και βαρυτικό αγωγό, 4 γεωτρήσεις άντλησης θαλασσινού νερού, απαλλοτρίωση  ιδιοκτησίας πλησίον των μονάδων αφαλάτωσης και δουλεία ακινήτου για τη διέλευση αγωγού μήκους 600 μέτρων για τη μεταφορά θαλασσινού νερού στις μονάδες.

Όλα τα προαναφερθέντα έργα πραγματοποιήθηκαν με χρήματα της ΔΕΥΑΠ, που ανήλθαν στο ποσόν των 620.000 ευρώ και ήταν χρήματα του παριανού λαού. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν το 2012.
Όμως έπρεπε να γίνουν και άλλα έργα, που αυτά έπρεπε να τα εκτελέσει ο Δήμος.

Αυτά δεν εκτελέστηκαν ποτέ,  παρά τις διαμαρτυρίες και τις πιέσεις του Στέλιου Φραγκούλη προς το Δήμο, που τελικά τον οδήγησαν στην παραίτησή του από την προεδρία της ΔΕΥΑΠ, τον Ιούνιο του 2013.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο Στέλιος Φραγκούλης, ως δημοτικός σύμβουλος, προτείνει χρονοδιάγραμμα και τρόπους χρηματοδότησης και επείγουσες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου, επισημαίνοντας και τη λήξη της εγγύησης καλής λειτουργίας των μονάδων, που ενδεχομένως να έχει οικονομικές επιπτώσεις για το Δήμο.

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Στέλιος Φραγκούλης μόλις ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Μάρκο Κωβαίο, απέστειλε λεπτομερές υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο έκανε ιστορική αναδρομή για το έργο της αφαλάτωσης και κατέληγε: « …Προτείνω λοιπόν στη νέα Δημοτική Αρχή και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άμεσα. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπόλοιπο 350.000 ευρώ από το αρχικό ποσόν των 1.700.000 ευρώ, μετά την εξόφληση της προμήθειας και των έργων έδρασης, ούτε και αυτό είμαστε ικανοί να το εκμεταλλευτούμε και να το εξαντλήσουμε.»

Τελικά τα 350.000 ευρώ τα πήρε πίσω το Υπουργείο και χάθηκαν για το Δήμο

Αυτά μέχρι και το 2014.Το 2015 πέρασε άπρακτο. Στα μέσα του 2016 δόθηκε το δικαίωμα χρήσης κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού, και το 2017 η παραχώρηση χρήσης του θαλάσσιου χώρου και η χορήγηση άδειας μηχανολογικής εγκατάστασης της μονάδας.

Τελικά το έργο δημοπρατήθηκε με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 19η Οκτωβρίου 2017.

Από όσα εκτέθηκαν ο καθένας αβίαστα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι είχαν αγωνία για την τύχη του έργου, ποιοι αδιαφόρησαν, ποιοι ευθύνονται για την απώλεια χιλιάδων ευρώ και ποιοι δούλεψαν, για να φτάσει το έργο μέχρι τη δημοπράτηση.
Εμείς θα προσθέσουμε το ενδιαφέρον του Επάρχου και του Γ.Γ. της Περιφέρειας για την ένταξη των υπολοίπων έργων της αφαλάτωσης στο ΕΣΠΑ και να εκφράσουμε την ευχή το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το 2018.


Υ.Γ. Μέρος αυτών που γράψαμε θα μπορούσε να είχε ειπωθεί από το Δήμαρχο σε πρόσφατη συνέντευξή του στο παριανό ραδιόφωνο, χωρίς θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς για ένα τόσο ταλαιπωρημένο έργο.

Παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Σαρρή


Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το παλαιό τέμπλο της Μονής των Αγίων Αναργύρων Παροικιάς


Σήμερα γιορτάζει το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο της Παροικιάς. 

Ερειπωμένο μέχρι το 1993,στερεώθηκε και επισκευάστηκε από το  Σύλλογο Φίλων της Μονής με την αποφασιστική συνδρομή του Ι.Π. Εκατονταπυλιανής.

Η σημερινή αναφορά στη Μονή γίνεται όχι μόνο για την εορτή των Αγίων, αλλά και γιατί επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο της Εκατονταπυλιανής, όπου εκτίθεται το παλαιό τέμπλο της Μονής συντηρημένο από τους εξαίρετους συντηρητές Παναγιώτη και Μαρία Γούτου. 

Παρέδωσαν στην τοπική μας εκκλησιαστική κοινότητα το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο με τους αρχικούς του χρωματισμούς. 

Αξίζει να επισκεφθείτε το χώρο του Μουσείου και να το θαυμάσετε.


Η παραμονή των δύο συντηρητών στο νησί, ίσως αποτελέσει την αφορμή και για άλλες εργασίες συντήρησης των ιερών μας κειμηλίων, μιας και το Υπουργείο Πολιτισμού, με τους ελάχιστους συντηρητές που διαθέτει, δεν επαρκεί για να καλύψει τη συντήρηση των βυζαντινών θησαυρών όλης της χώρας.







Όταν ο Δήμος μας σφυρίζει αδιάφορα...


Με αφορμή σχόλιο που διαβάσαμε με προσοχή και στο οποίο αναφέρονται παρεμβάσεις, συζητήσεις, προτάσεις, ακόμα και ημερίδα για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου, όπου η παρούσα δημοτική αρχή τις αγνόησε, εμείς θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι επί 17 ολόκληρα χρόνια δεν έγινε τίποτε απολύτως, ούτε το στοιχειώδες που είναι ο καθαρισμός και η προστασία του.

Και όταν αυτό συμβαίνει κάποια κουδούνια πρέπει να ηχήσουν δυνατά και να γίνουν καμπάνες, που θα μας ξυπνήσουν από το λήθαργο και την απάθεια.

Ποια παράταξη και ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι πήραν την υπόθεση επάνω τους, όχι με δελτία τύπου ή με τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για να οργανώσουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Παροικιάς;

Ποιος φορέας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους κατοίκους της Παροικιάς κάποια απογεύματα ή Κυριακές να πάνε να καθαρίσουν και να ευπρεπίσουν το Αγροκήπιο;

Καμία και κανένας!

Κι όμως, αν υπήρχε κάλεσμα, κάποιοι ευαισθητοποιημένοι συμπατριώτες μας θα ανταποκρίνονταν.

Εθελοντές υπάρχουν στο νησί, αρκεί να υπάρξουν φορείς που θα μπουν μπροστά και θα ζητήσουν τη βοήθειά τους.

Δυο γυναίκες της Πάρου η Δέσποινα Πώλου και η Χριστίνα Αλιπράντη οργάνωσαν ολόκληρο δίκτυο εθελοντριών που στηρίζει τη λειτουργία του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και κάποιες άλλες που είναι πολλές (και γι΄αυτό δεν αναφέρουμε τα ονόματά τους) λειτουργούν το κέντρο των ΑΜΕΑΙ στη Νάουσα, για να μην αναφερθούμε στις γυναίκες της Μάρπησσας, με το σπουδαίο πολιτιστικό έργο που επιτελούν, χωρίς να διαθέτουν επίσημο οργανωμένο φορέα ή στους εθελοντές που σκαρφαλώνουν καθημερινά το καλοκαίρι στο λόφο του Αγίου Αντωνίου και κρατούν το μοναστήρι ανοιχτό, καθαρό και επισκέψιμο.

Εθελοντές καθαρίζουν και τα παλιά μονοπάτια της Πάρου.

Είναι τόσο  δύσκολο να υπάρξει εθελοντική ομάδα για να καθαρίσει το χώρο του Αγροκηπίου και να το καταστήσει επισκέψιμο  μέχρι να αποφασιστεί η μελλοντική του αξιοποίηση;


Είναι καιρός να στριφώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε όλοι δουλειά. Το αγροκήπιο είναι η αυλή του σπιτιού μας και περιμένει να την καθαρίσουμε και να την ευπρεπίσουμε, αφού ο Δήμος μας σφυρίζει αδιάφορα.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αν η δημοτική αρχή αποφασίσει να «σπάσει αυγά», πολλά μπορούν να γίνουν



Η πιο κατάλληλη περίοδος για  να εξεταστούν τα λειτουργικά προβλήματα που εμφάνισε το νησί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που πέρασε, είναι αυτή που διανύουμε. 

Είναι ακόμα νωπά (τα προβλήματα) σε όλους μας και για κάποια από αυτά έχουμε μπροστά μας το χρόνο για να τα αντιμετωπίσουμε.

Άλλο είναι π.χ. να εφαρμόζεις την ελεγχόμενη στάθμευση σε περίοδο τουριστικής αιχμής, όπως συνέβη φέτος με τα γνωστά αποτελέσματα και άλλο να την έχεις προετοιμάσει εγκαίρως για να  την εφαρμόσεις στο ξεκίνημα.

Άλλο είναι ο εργολάβος του ΟΤΕ να σκάβει χαντάκια και να δημιουργεί ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης το Ιούλιο ή τον Αύγουστο  και άλλο αυτά να γίνονται σε νεκρούς τουριστικούς μήνες. Κοντά στο νου κι γνώση, που λέει ο λαός μας.

Και επειδή η τουριστική κίνηση του ΄18, καλώς εχόντων των πραγμάτων, προβλέπεται ίδια ή και καλύτερη από πλευράς αφίξεων, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα  τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Ο κόσμος που έρχεται στο νησί για πρώτη φορά, πρέπει να επιστρέφει στην πατρίδα του ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρουμε και για λόγους ουσίας, αλλά και  γιατί αυτή είναι η καλύτερη, η πιο αποτελεσματική διαφήμιση.  Όπως και το αντίθετο, που συνιστά τη χειρότερη δυσφήμιση.

Η λογική π.χ. ότι για το μποτιλιάρισμα του περιφερειακού της Παροικιάς ή του λιμανιού, δεν μπορούμε να κάνουμε έργα κυκλοφοριακής βελτίωσης, αφού το πρόβλημα υπάρχει μόνο για τρεις μήνες, μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο, όταν αυτοί οι τρεις μήνες είναι που στηρίζουν την οικονομία του νησιού.


Αν η δημοτική αρχή αποφασίσει να «σπάσει αυγά» πολλά μπορούν να γίνουν που θα βελτιώσουν την εικόνα της τουριστικής Πάρου. Αυτό όμως έχει κόστος για όσους ενδιαφέρονται  απλά και μόνο για την αναπαραγωγή της καρέκλας τους στο Δήμο. Όμως η καρέκλα δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.