Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Τα συμπεράσματα από τις τελευταίες 13 δημοσκοπήσεις (δημοσίευμα της Καθημερινής)


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά με διαφορά 4,5% την πρωτιά και στη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων (poll of polls) που αποτελεί το μέσο όρο όλων των ερευνών λίγο πριν από τις εκλογές.
Σε 13 δημοσκοπήσεις, ανοίγει η ψαλίδα, στο 4,5% το μέσο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότητα αυτοδυναμίας.

 Τα συμπεράσματα από τις τελευταίες 13 έρευνες που δημοσιεύτηκαν από τις 7/1 ως 15/1 συγκέντρωσε η «Καθημερινή της Κυριακής», τα οποία αποτελούν το λεγόμενο "poll of polls".
Έτσι ονομάζεται διεθνώς η έρευνα από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές, που στην περίπτωση μας συνδιαμορφώθηκε από τις έρευνες 12 εταιρειών και ενός Πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκαν από τις 7 έως τις 15 Ιανουαρίου.

 Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημοσκοπήσεις των Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DAT RC, Public Issue και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Σύμφωνα με αυτές, ο μέσος όρος που προκύπτει στην πρόθεση ψήφου είναι 29,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 25,7% για τη Νέα Δημοκρατία και ακολουθούν το Ποτάμι (6%), η Χρυσή Αυγή (5,2%), το ΚΚΕ (4,8%), το ΠΑΣΟΚ (4%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,6%) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,2%), ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 10,9%.

 Στη συνέχεια, η «Καθημερινή» κάνει μία ενδεικτική πρόβλεψη αποτελέσματος, με τη σημείωση ότι οι εταιρείες συνήθως δημοσιοποιούν μόνο την πρόθεση ψήφου και όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα υποχρεώνονται να κάνουν μία μάλλον αυθαίρετη πρόβλεψη για τους αναποφάσιστους.
Με βάση αυτό, εκτίμηση του ποσοστού που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 34,7% και της Νέας Δημοκρατίας 30,2%. Στην τρίτη θέση είναι το Ποτάμι με 7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (6,2%), ΚΚΕ (5,6%), ΠΑΣΟΚ (4,7%), ενώ με οριακό τρόπο φαίνεται να διασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝΕΛ (3%) και εκτός αυτής είναι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (2,6%).

 Κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί πόσο κοντά μπορεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμία, αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν.
Αναφορικά με τον πήχη της αυτοδυναμίας, αυτός διαμορφώνεται από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

 Δηλαδή όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο υποχωρεί ο πήχης από το 39% προς το 35%.
Για παράδειγμα, αν τις επόμενες ημέρες η δημοσκοπική πρόβλεψη για το κόμμα του Πάνου Καμμένου αλλάξει προς το χειρότερο και δεν προκύψει κάποια δυναμική στο κόμμα Παπανδρέου, τότε είναι πιθανό το σενάριο τα λεγόμενα λοιπά κόμματα- μαζί με ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ.- να αθροίσουν ακόμη και πάνω από το 10% και ο πήχης της αυτοδυναμίας να υποχωρήσει στο 36,5% ή και ακόμη χαμηλότερα (αν τα λοιπά κόμματα αθροίσουν 12%, οι 151 έδρες διασφαλίζονται με 35,6%), όπως αναφέρει η εφημερίδα.

 Αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες, οι ΑΝΕΛ και το κόμμα Παπανδρέου, κάνουν τους δημοσκόπους να μιλούν για μία από τις πιο δύσκολα προβλέψιμες εκλογικές μάχες, για το αν θα σχηματισθεί κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί θεωρούν καθοριστική την τελευταία εβδομάδα κατά την οποία είτε θα επικρατήσει ο φόβος και η ΝΔ θα μειώσει τη διαφορά- στις έρευνες φαίνεται ότι η πλειονότητα των αναποφάσιστων προέρχεται από τις τάξεις της- ή θα γίνει το αντίθετο.

 Δηλαδή, θα ανοίξει η ψαλίδα λόγω της προσδοκίας νίκης που καταγράφεται πλέον υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: