Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μετά τα ταξίδια αρχίζουν τα δύσκολα. Ώρα αποφάσεων

Μετά τα ταξίδια αρχίζουν τα δύσκολα. Ώρα αποφάσεων
 
Με το βλέμμα στη Βουλή των Ελλήνων και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup επιστρέφει η ελληνική αποστολή από το Παρίσι. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και συμφωνημένο μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση έως την 14η Σεπτεμβρίου, ώστε να παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup που συνεδριάζει στην Κύπρο.

Το πακέτο αυτό θα πρέπει, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, να ψηφιστεί έως την 8η Οκτωβρίου έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αντίστοιχη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει ήδη στην διάθεσή της την έκθεση της Τρόικα.

Σε αυτήν την συνεδρίαση θα συζητηθεί η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πορευτεί -χωρίς περιπέτειες- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι διαθέσεις των ομολόγων του Γιάννη Στουρνάρα θα έχουν ήδη εκφραστεί στο Eurogroup της Κύπρου, όπου θα παρουσιαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013.

Την 18η Οκτωβρίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, όπου σε επίπεδο ηγετών θα τεθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ αναμένεται να συζητηθούν το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, ενδεχομένως δε, έστω και σε ένα πρώτο στάδιο, το ζήτημα του επί πλέον κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι καταρχήν η ψήφιση του πακέτου των 11,5 δις εγκαίρως από την Βουλή. Η κυβέρνηση, καθώς και οι ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας του σώματος θα προσομοιάζει στην Κόλαση του Δάντη με την μείζονα και ελάσσονα Αντιπολίτευση να σφυροκοπά την συγκυβέρνηση και με τους βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να βρίσκονται σε κατάσταση πολιτικού βρασμού.

Ήδη όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ εν πρώτοις, οι αντιφάσεις μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και της μετεκλογικής πορείας προκαλούν έντονες τριβές. Ουδείς πιστεύει ότι η ψήφιση του πακέτου αυτού θα ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες και εσωτερικές ρήξεις στα δύο αυτά κόμματα της συγκυβέρνησης, όπως και στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή, άλλωστε, είναι και η πολιτική επένδυση του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» οι οποίοι προσδοκούν οφέλη (τουτέστιν μετεγγραφές) από την ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την κατάληξη της εσωτερικής διαμάχης στην ΔΗΜΑΡ. Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ όπου η συρρικνωμένη κοινοβουλευτική του ομάδα δεν είναι διατεθειμένη να εκτεθεί για άλλη μία φορά ως βασικός εκτελεστής των επιταγών των μνημονίων.

Αυτά ως προς το Κοινοβούλιο, διότι το πολιτικό κλίμα θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο, από την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Μπορεί η Goldman Sachs να υποστηρίζει πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σαφώς βελτιωμένη μετά τους δύο εκλογικούς γύρους, πλην όμως, η απόσταση μεταξύ της πολιτικής ανάλυσης και της πραγματικότητας στους δρόμους και τις πλατείες είναι μεγάλη, ιδιαίτερα από την στιγμή που το Φθινόπωρο του 2012 αναμένεται να είναι το σκληρότερο της τελευταίας βασανιστικής τριετίας. Τόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου, όσο και στην Ιπποκράτους δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ως προς το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει τους δύο επόμενους μήνες.

Θεωρούν μάλιστα εξαιρετικά επικίνδυνο ακροβατισμό την παρελκυστική τακτική η οποία φαίνεται να υιοθετείται από κυβερνητικά κέντρα και που επενδύει στον αποπροσανατολισμό μέσω του μεταναστευτικού ζητήματος. Πρόκειται για μία «υποψία» που βασίζεται σε «αποχρώσες ενδείξεις» και συνδυάζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και που προκαλεί ανησυχία ιδιαίτερα λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που αναλαμβάνει (και απολαμβάνει όπως φαίνεται) η Χρυσή Αυγή, η οποία σε αυτήν την υπόθεση «παίζει σε προνομιακό πεδίο δράση» όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τόσο στην ΔΗΜΑΡ όσο και την Ιπποκράτους εκφράζεται έντονη ανησυχία δεδομένου ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί εύκολα να ξεφύγει και εξελιχθεί σε μπούμερανγκ με καταστροφικές συνέπειες.

Η Τρόικα και το περιεχόμενο της έκθεσης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει πως η Τρόικα θα αποτυπώσει στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της, όχι μόνο τα αρνητικά στοιχεία ως προς την πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής (μνημόνια), αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Αυτά ως προς τα τυπικά.

Ουσιαστικά, η Αθήνα αναμένει από την Τρόικα να αποτυπώσει στο πόνημά της τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αν κρίνει κανείς από αυτά που έχουν ήδη ειπωθεί στο ΔΝΤ, οι προοπτικές αυτές είναι αρνητικές. Αν στην έκθεση της Τρόικα αυτό το στοιχείο υπερτονιστεί, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για την Ελλάδα να κερδίσει ελαφρύνσεις, χρόνο και περεταίρω μείωση του χρέους της (κούρεμα). Με λίγα λόγια η Αθήνα προσδοκά πως η έκθεση αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα πείσει τους δανειστές να εξετάσουν με προσοχή και θετική πολιτική βούληση τα ελληνικά αιτήματα, υπό τον όρο πως όλες οι άλλες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις θα κριθούν θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: