Με μάρτυρα τη Λούκα Κατσέλη ξεκινούν οι καταθέσεις για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη
Η κ. Λούκα Κατσέλη η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πρόκειται να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ενώ τις επόμενες ημέρες θ’ ακολουθήσουν τέσσερα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Γεράσιμο Αρσένη και Βάσω Παπανδρέου, τον πρώην πρόεδρο του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά και τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου. Δεν αποκλείεται πάντως οι οικονομικοί εισαγγελείς να προχωρήσουν στην εξέταση και άλλων μαρτύρων, πολιτικών προσώπων μετά την κατάθεση που είχε δώσει επί πέντε ολόκληρες ώρες πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ρουμελιώτης και η οποία είχε κριθεί ως ιδιαίτερα σημαντική.
Τόσο λοιπόν η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη όσο και άλλα έγγραφα της δικογραφίας οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς να καλέσουν το γραφείο τους τα πολιτικά αυτά πρόσωπα προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα αποστείλουν τη δικογραφία στη βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι εισαγγελείς ερευνούν, όπως είναι γνωστό, τις τυχόν ποινικές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης είχε δηλώσει στους TIMES της Ν. Υόρκης πως είχε ενημερώσει πως το οικονομικό πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα "δεν βγαίνει". ενώ σε δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε πως ενήμερος για την πιθανή αποτυχία του προγράμματος ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλώντας στους «Times» της Ν. Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είπε το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του. Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση. Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:
1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.
Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου