Τι σημαίνει αποχή από τις εκλογές; Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε
Αυτό που ενδιαφέρει τόσο τη λεωφόρο Συγγρού όσο και την Ιπποκράτους είναι το πόσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή των εκλογών.
Θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ή όχι; Θα επιλέξει ο κόσμος να πάει στα εκλογικά κέντρα ή θα απαξιώσει το πολιτικό σύστημα μένοντας στο σπίτι του ή πηγαίνοντας για καφέ θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει το δικό του μήνυμα; Η αλήθεια είναι ότι τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελαν το... δεύτερο.
Τουτέστιν, να προσέλθουν όσο γίνεται λιγότεροι πολίτες στις κάλπες αφού κάτι τέτοιο θα ανεβάσει κατά πάσα πιθανότητα τα ποσοστά τους. Ιδίως για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που προηγείται σταθερά στις σφυγμομετρήσεις, η αποχή μπορεί να το φέρει ακόμη πιο κοντά στην πολυπόθητη αυτοδυναμία. Και ιδού γιατί:
Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα παίρνει 2 εκατομμύρια ψήφους, όσες δηλαδή είχε σχεδόν λάβει η Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 (2.295.967, για την ακρίβεια). Αν πάνε να ψηφίσουν 7 εκατομμύρια (το 2009 είχαν προσέλθει 7.044.479 πολίτες), σημαίνει ότι το κόμμα θα λάβει ποσοστό 28,5%.
Αν πάνε όμως να ψηφίσουν 6 εκατομμύρια πολίτες, το ίδιο κόμμα, με τις ίδιες ψήφους, θα πάρει ποσοστό 33,3%! Στην περίπτωση μάλιστα που η αποχή είναι μεγαλύτερη και προσέλθουν τελικά στα εκλογικά κέντρα 5 εκατομμύρια πολίτες, τότε το εν λόγω κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 40%, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως και να έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία.
Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα μικρότερα κόμματα. Ενα κόμμα με 200.000 ψήφους και συμμετοχή 7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα λάβει ποσοστό 2,8% και άρα δεν θα μπει στη Βουλή καθώς το εκλογικό μέτρο είναι 3%. Με τη συμμετοχή όμως 6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, το ίδιο μικρό αυτό κόμμα θα πάρει 3,33%, οπότε θα μπει στη Βουλή. Για να αντιληφθείτε πόσες είναι οι 200.000 ψήφοι, στις τελευταίες εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν πάρει 173.000 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ 315.500 ψήφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου