Θερμό επεισόδιο Βενιζέλου - Βορίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο
Το «θερμό επεισόδιο» ξεκίνησε την ώρα που στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητούνταν η δυνατότητα ταχύτερης λύσης του έγγαμου βίου.
«Αυτά που συζητάμε είναι αξιακά θέματα για το κόμμα μου! Ο γάμος είναι θεμέλιο της κοινωνίας για να λύεται τόσο γρήγορα» είπε με ένταση ο κ. Βορίδης.
Προς απάντηση ήρθε η τοποθέτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το νομοσχέδιο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση φυλακών και δικαστηρίων. Ας μην κραυγάζουν αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη» είπε.
Ο υπουργός Υποδομών ανταπάντησε: «Δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εδώ, είναι κυβέρνηση τριών εταίρων. Άρα να λαμβάνετε υπόψη τις ανησυχίες και τις γνώμες όλων μας. Ποιοι είναι οι κραυγάζοντες;».
-«Πρόσεχε πως μιλάς εδώ μέσα!», αντέδρασε οργισμένος ο κ. Βενιζέλος.
-«Θα μιλάω όπως θέλω!», αντέτεινε ο κ. Βορίδης.
-«Θα μπορούσες να πεις όσα πρεσβεύεις με διαφορετικό ύφος» συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών για να απαντήσει ο υπουργός Υποδομών:
-«Εντάξει, θα πω τα ίδια με διαφορετικό ύφος».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος: «Σας παρακαλώ! Δεν μπορεί να γίνεται αυτή η συζήτηση κατ’ αυτόν τον τρόπο! Εδώ συζητάμε κάποιες προτάσεις και πρ΄ςπει να γίνεται διάλογος», είπε για να προσθέσει με νόημα: «Όταν υπάρχουν διαφωνίες από δύο ή τρεις υπουργούς δεν σημαίνει ότι θα μπλοκάρεται ένα νομοσχέδιο…».
Το νομοσχέδιο
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, ο υπουργός επισήμανε ότι «στη χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις, έχουμε αρνησιδικία», η οποία επιδεινώνεται και «συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας».
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια και ανοχή σε αυτό το φαινόμενο» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, γιατί δεν διαβρώνει μόνο τον κοινωνικό ιστό, δεν υπονομεύει μόνο τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην οικονομική ζωή και την ανάπτυξη.
Ακόμη, ο υπουργός «χαρτογράφησε» τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης και παρουσίασε στους συναδέλφους του στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τις συνέπειές τους.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε: «Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του Έλληνα συνταγματικού νομοθέτη, ούτε στις προσδοκίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη από τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:
1) Από το 1997 μέχρι σήμερα, η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 360 υποθέσεις για υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, από όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά και διοικητικά.
2) Υπάρχει υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας, γιατί καθυστέρησε η έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια.
3) Καταδικαστήκαμε σχετικά και έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα 8.420.822 ευρώ για χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
4) Η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συστηματικά και κατ' επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης.
5) Μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκαν 288.739 μηνύσεις το δικαστικό έτος 2010-2011. Εισήχθησαν στα Μονομελή και Τριμελή Πλημμελειοδικεία 117.247 υποθέσεις. Κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους εκκρεμούσαν προς εκδίκαση, στο Τριμελές 46.510, στο Μονομελές 88.564, στα Ασφαλιστικά 7.541, στο Τριμελές Ανηλίκων 157 και στο Μονομελές Ανηλίκων 1.743 υποθέσεις. Στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία με εξαίρεση τα Αυτόφωρα, δεν εκδικάζονται κατά μέσο όρο πάνω από 10 υποθέσεις.
6) Για τις πολιτικές υποθέσεις το προηγούμενο δικαστικό έτος 2010-2011 εισήχθησαν 196.623 και εκδόθηκαν 132.870 αποφάσεις.
7) Για τα Διοικητικά Δικαστήρια το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2011 σε 466.219. Έως τις 20.7.2011 εκκρεμούσαν 165.452 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις.
8) Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εκκρεμείς υποθέσεις το 2010 ανέρχονται σε 35.631, το 2009 ήταν 31.699 και από αυτές περαιώθηκαν οι 8.700.
9) Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι εκκρεμείς για προσδιορισμό υποθέσεις από το 2005 μέχρι τις 30.9.2011 ανέρχονταν σε 30.365».
Αναφορικά με τον προσδιορισμό των νέων υποθέσεων (καθορισμός δικασίμων) η κατάσταση είναι «εξίσου δραματική», υπογράμμισε ο Παπαϊωάννου και προσέθεσε: «Στο Πρωτοδικείο Αθηνών στα ασφαλιστικά μέτρα χορηγείται δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2012, στις μισθωτικές διαφορές για τον Οκτώβριο του 2013, στις εργατικές διαφορές για τον Ιούνιο του 2014, στην τακτική διαδικασία για τον Οκτώβριο του 2015, στα συναινετικά διαζύγια για τον Ιανουάριο του 2013, στις εμπορικές διαφορές για τον Φεβρουάριο του 2015 και στις διατροφές για τον Ιανουάριο του 2013».
«Ακόμη πιο δραματική» είναι η κατάσταση στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τον προσδιορισμό των νέων υποθέσεων, ανέφερε ο υπουργός.
Ειδικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο προσδιορισμός νεοεισερχομένων υποθέσεων, δηλαδή ο ορισμός δικάσιμου γίνεται έπειτα από τρία χρόνια, στο Διοικητικό Εφετείο μετά από ενάμισι χρόνο και στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά μέσο όρο μετά από δύο χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «στο πλαίσιο των γενικότερων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα μας, και αυτό καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, προτεραιότητα αποτελεί και η ριζική αναμόρφωση του αργού και άδικου δικαιϊκού μας συστήματος, αφού, πλέον των άλλων, είναι αναγκαίος όρος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή ψήφισης του νομοσχεδίου είναι ανοιχτός σε διάλογο και παρατηρήσεις που τυχόν θα υποβληθούν, σε επιμέρους ζητήματα», τονίζοντας, όμως, παράλληλα και ιδιαίτερα ότι «δεν θα υποχωρήσει στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου».
Συναινετική λύση του γάμου με κοινή δήλωση
Εν τω μεταξύ, προωθείται, μεταξύ άλλων, συναινετική λύση του γάμου με κοινή δήλωση και συμφωνία των συζύγων στο αρμόδιο ληξιαρχείο.
Επίσης, επιβάλλονται ταχύτατες διαδικασίες προσδιορισμού και έκδοσης αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων και περιορίζονται σημαντικά οι λόγοι και οι αφορμές αναβολής στα δικαστήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου