Με τους εναπομείναντες στο καλοκαιρινό άστυ συνεχίζονται οι δράσεις και οι συνελεύσεις στις πλατείες.
Κεντρική πρωτοβουλία της εβδομάδας στο Σύνταγμα ήταν η κατάθεση μήνυσης 126 πολιτών και 150 μαρτύρων για την αστυνομική αυθαιρεσία τις ημέρες των απεργιών και των κινητοποιήσεων. Η μήνυση (διαθέσιμη στο amesi-dimokratia.org) στρέφεται κατά των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, Χ. Παπουτσή και Α. Λοβέρδου, καθώς και δικαστικών και αστυνομικών παραγόντων.
Στο μεταξύ, το κίνημα συνεχίζει να εξαπλώνεται στα προάστια, με συμμετοχή καθόλου ευκαταφρόνητη. Την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που η επικαιρότητα περιστρεφόταν γύρω από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, 300-400 πολίτες συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η συνέλευση Νέας Σμύρνης, με θέμα την «άμεση δημοκρατία» ως «απάντηση του κινήματος στην κρίση». Για τον Μανώλη Γλέζο αυτή ήταν η όγδοη πλατεία όπου ήταν καλεσμένος ομιλητής. Για τον καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του King's College, Στάθη Κουβελάκη, ήταν η πρώτη αφότου ήρθε από το Λονδίνο (σήμερα θα μιλήσει στο Σύνταγμα).
Ο Μ. Γλέζος μίλησε κυρίως για την ανακίνηση του αιτήματος επανόρθωσης της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο που ποτέ δεν επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά και για τις συνέπειες του πολέμου (162 δισ. ευρώ άτοκα ή εκτιμώμενο σε πάνω από 1 τρισ. αν συνυπολογιστεί τόκος 3%).
Ο Σ. Κουβελάκης αναφέρθηκε στην αλλοίωση της δημοκρατίας όπως ίσχυσε μετά τη μεταπολίτευση στη χώρα μας μέσα από την κατάλυση των κοινωνικών συμβάσεων στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα. Στο ερώτημα που διατυπώνεται όλο και πιο συχνά πλέον, για το αν το κίνημα των πλατειών μπορεί ή πρέπει να αποκτήσει κομματική μορφή, κάποιου είδους έκφραση ή εκπροσώπηση στις εκλογές, ο ίδιος επισήμανε την «ανάγκη να ορίσει την πολιτική του ταυτότητα». Τόνισε, όμως, πως αν αυτό σημαίνει τον σχηματισμό ενός κόμματος, τότε δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τα υφιστάμενα κόμματα της αριστεράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου